Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Přichází více rozumu a méně ideologie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman

Včera Německo ukončilo podporu elektromobilů. Pro někoho to je možná překvapivý krok, jelikož se to plánovalo, nicméně až za rok. Pro některé to ovšem překvapivé není.

Článek

Včera Německo ukončilo podporu elektromobilů. Pro někoho to je možná překvapivý krok, jelikož se to plánovalo, nicméně až za rok. Pro některé to ovšem překvapivé není. Státní rozpočet Německa je v problémech, a tak se vláda rozhodla k tomuto kroku. A velice rychle. Navíc to koresponduje s verdiktem ústavního soudu, který, rozhodl, že vláda protiústavně převedla do klimatického fondu 60 miliard eur (1,47 bilionu Kč). To znamená, že tyto peníze nesmí použít.

Otázkou je, co to udělá na trhu s elektrickými automobily. Už teď byl vidět propad poptávky, který se pravděpodobně prohloubí. Je to dobře nebo špatně?

Záleží, z jakého úhlu pohledu se na to díváte. Pokud jste zastánce elektromobilů, budete se na toto rozhodnutí dívat skepticky. Zřejmě se naplnění cílů, které si vláda (potažmo EU) předsevzala, stane více problematickým. Nacházíme se však v turbulentní době. V době, kdy musíme některé cíle přehodnotit, jelikož musíme řešit aktuálnější problémy. Dalo by se říct, že se musíme opět postavit nohama na zem. Když nám hoří dům, musíme začít hasit co nejrychleji. A neřešit méně podstatné věci.

Pokud zastáváte názor, že dotační politika je zlo a že dotace na elektroautomobily křiví trh, budete zřejmě toto rozhodnutí kvitovat. Může se vám zdát, že je to návrat k normálu.

Osobně si myslím, že vidíme posun od ideologie, směrem k racionálnímu uvažování. Sice jenom v malých náznacích a teprve uvidíme, jestli je to trvalý jev, nebo pouze záchvěv v pevném ideologickém nasměrování. Každopádně se to nakonec nějak vyřeší. Otázkou je, jak hodně to bude bolet. Budoucnost nám to ukáže.

PS: „Těžké časy vytváří silné jedince. Silní jedinci vytváří dobré časy. Dobré časy vytváří slabé jedince a slabí jedinci vytváří zlé časy.“

Za mě jsme do teď žili ve velmi dobrých časech. A jak to vidíte vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz