Hlavní obsah
Seberozvoj

Radost je hnací síla úspěšných lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman pixabay

Disponujeme vnitřním kompasem, který nám ukazuje směr, kterým bychom se měli vydat.

Článek

Občas se v životě dostaneme do situací, kdy si musíme vybrat. Stojíme na křižovatce a rozhodujeme se, jakým směrem se náš život bude ubírat. Někdy jsou to volby velmi těžké. Jsme v časové tísni a uvědomujeme si, že nemáme dost relevantních informací. To se pak rozhoduje velmi těžko. Mít dostatek vstupních dat při rozhodování je velmi důležité. Můžeme se s tímto principem setkat v mnoha oblastech. V managementu firem, v ekonomice, ve strategickém plánování na různých úrovních. I z tohoto důvodu se vypracovávají různé analýzy a modely možného vývoje.

Je to důležité i na osobní úrovni a spousta lidí se rozhoduje přesně tímto způsobem, kdy dříve než se k něčemu rozhodnou, snaží se k danému tématu získat co nejvíce informací z různých zdrojů.

Ale co když nám ani to nedokáže pomoct. Informací je spoustu a často protichůdných. A co když i přes dostatek informací cítíme, že ač některé věci vypadají z logiky věci jednoznačně, máme pocit, že nevíme jestli by to byla pro nás nejlepší volba. Ona totiž logika je fajn, ale zpravidla to není jediné kritérium.

Vezměte si příklad, že se rozhodujete o vašem budoucím zaměstnání. Dostanete na první pohled velice lákavou nabídku. Všechno to vypadá velmi dobře a vy vidíte, že byste si velmi polepšili. Kariérně i finančně. Přesto máte určité pochybnosti. Nějaký vnitřní hlas vám říká že by to nemuselo dopadnout tak, jak je to na první pohled zřejmé. Možná máte své vlastní představy o tom, čím by jste se chtěli zabývat. Třeba cítíte, že by to byl úkrok bokem, který by pouze oddálil rozhodnutí směřovat k tomu, co je pro vás opravdu důležité. K něčemu, co by vás skutečně naplňovalo a přinášelo vám radost z toho, co děláte.

Proč se zabývat něčím, co by mi sice přineslo kariérní postup a lepší ohodnocení, když by to byla práce, do které bychom se museli nutit. Práce která by nám připadala úmorná a časem by nám místo radosti přinesla nespokojenost a frustraci?

To nedává smysl ale je mnoho lidí, kteří si musí touto zkušeností projít. Osobní zkušenost je totiž nepřenositelná.

Všichni disponujeme geniálním naváděcím systémem, který nám říká, jestli děláme ty správné volby. Tím systémem je radost. Velmi jednoduchým způsobem nám říká, jestli jsme sešli ze své cesty, nebo jestli po ní právě kráčíme. Což neznamená, že to bude vždy cesta zalitá sluncem. Ale hluboko uvnitř budeme naprosto přesvědčeni, že je to ta správná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz