Hlavní obsah
Seberozvoj

Sami jsme příčina toho, co se nám děje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman pixabay

Jsme ochotni přijmout absolutní zodpovědnost za vše co se nám děje?

Článek

V naší vyspěle společnosti u mnoha lidí vzniklo přesvědčení, že jsme všichni předurčeni ke skvělému životu. Že na to máme nárok. Že je někdo nebo něco (Systém) (Rozhodně ne my) odpovědné za naplnění našeho života neustálým štěstím, vzrušujícími karierními možnostmi, skvělými příležitostmi atd. jednoduše proto, že existujeme.

Ale jaká je pravda?

Ale skutečná pravda je taková, že za kvalitu vašeho života je zodpovědná pouze jedna jediná osoba. A tou osobou jsme my. Takže pokud chceme v životě něco dokázat, být úspěšní, musíte převzít stoprocentní zodpovědnost za vše, co vás v životě potkává. Patří k tomu úroveň našich uspěchů, kvalita našich vztahů, kvalita našeho zdraví, tělesná zdatnost, náš příjem, naše dluhy prostě všechno.

Většina z nás za stránky našeho života, které se nám nelíbí, máme tendenci obviňovat nějaký subjekt mimo nás. Obvinujeme své šéfy, rodiče, média, spolupracovníky, partnera, hospodářství. Nechceme vidět, že skutečný problém spočívá jinde, než bychom si přáli. Totiž v nás.

Položme si otázku. Už jste někdy kladli někomu za vinu některé okolnosti ve vašem životě? Všichni to známe.

Takže pokud jste si zodpověděli že ano, znamená to, že nemáte 100% zodpovědnost za svůj život.

Ono totiž mít stoprocentní zodpovědnost za svůj život znamená uznat, že jsme původci všeho, co se s vámi děje. Znamená to chápat, že jsme příčinou všech svých zkušeností, které právě zažíváte. Pokud chceme mít kvalitní a úspěšný život, je nutné se vzdát obviňování jiných a přestat si stěžovat na okolnosti. Za všechny své výsledky, tzn. úspěchy i nezdary, převzít plnou odpovědnost.

Současné podmínky, ve kterých žijeme, můžeme začít přetvářet pouze tehdy, když si uvědomíme, že jsme je sami vytvořili.

Pokud chceme vybudovat život svých snů, musíme se vzdát všech příběhů, ve kterých vystupujeme jako oběť, vzdát se všech důvodů, že nemůžeme, nebo jsme doposud něco nemohli udělat. Je důležité zaujmout postoj a přijmout to, že vždy bylo ve našich silách to udělat jinak. Z různých důvodů jsme to ale neudělali. Z nedostatku uvědomění, ze strachu, z potřeby mít pravdu, z potřeby cítit se v bezpečí nebo neriskovat, jsme se rozhodli tyto síly, tuto moc nevyužít. Kdo ví proč. Na tom už teď nezáleží. Minulost je minulost.

Ve svém životě máme kontrolu pouze nad třemi věcmi.

Myšlenkami jimiž se zabýváme. Svými představami. Nad svým konáním.

To jak tyto tři věci provádíme, určuje všechno, co zažijete.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz