Hlavní obsah
Seberozvoj

Sebehodnota - uděl, nebo výzva?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman

Rodinné prostředí

Sebehodnota. Je to věc, se kterou se potýká do určité míry většina lidí. Přitom je to jedna z nejdůležitějších věcí, pokud chcete mít pohodový život. Je to ukazatel, jak sami sobě věříte.

Článek

Když jsem psal knihu Skok do tmy, uvědomil jsem si o čem ten příběh vlastně je. Tím nosným motivem se stala SEBEHODNOTA. Je to věc, se kterou se potýká do určité míry většina lidí. Přitom je to jedna z nejdůležitějších věcí, pokud chcete být v životě úspěšní. Je to ukazatel, jak sami sobě věříte. Jak hodně věříte ve své schopnosti. A jestli si vůbec uvědomujete, jaké vaše schopnosti jsou. Jsem si naprosto jist tím, že každý má své silné stránky. Jen o nich někdy nevíme. Neuvědomujeme si, v čem jsme vlastně dobří.

Čím je to dáno? Mnoha faktory. Naprosto zásadní je výchova. To, v jakém prostředí vyrůstáme. Ne nadarmo se říká, že jsme průměrem pěti lidí, se kterými se nejčastěji stýkáme. Automaticky pak přejímáme modely myšlení, které v dětství slýcháme. Jsou různé rodiny. Některé jsou podporující a motivující rozvoj dětí, je tam vstřícná atmosféra a jsou v nich osobnosti, které jsou inspirací pro to, jak si zorganizovat úspěšný a spokojený život. Žijí v nich lidé s vysokou sebehodnotou. A jak se říká „Nemůžete ponořit ruku do nádoby s lepidlem, aniž by na vás lepidlo neulpělo.“. Tenhle princip však platí i opačně.

Jsou rodiny, ve kterých jsou rodiče, kteří mají svých problémů dost a dost. Jsou v nich narušené vztahy, často bojují s financemi, a celková atmosféra je nasáklá neúspěchem, strádáním a chaosem.

Pokud máme takové rodiče, zcela jistě se to na nás podepíše. Jestliže byli nejistí a nevěřili si a nedovedli si smysluplně uspořádat své bytí, pravděpodobně tyto modely budeme uplatňovat také. Minimálně do té doby, než si to uvědomíme.

Své rodiče si nevybíráme. Dobrá zpráva je, že s tím můžeme něco udělat. Nikdy není pozdě začít na své sebehodnotě pracovat. A pokud v tom budeme vytrvalí, výsledky se zcela jistě projeví. A s každým dalším malým úspěchem se začne posilovat i uvědomění si toho, že jako lidé za něco stojíme. Že můžeme uvěřit, že dokážeme naplno využít dary, které nám byly dány. A když si začneme věřit, vedlejším produktem bude, že se zbavíme strachu. Je vzestupná spirála a sebenaplňující proces.

Tak vzhůru do toho. Není totiž na co čekat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz