Hlavní obsah
Seberozvoj

Škola na kolech. Funguje to?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman- pixabay

Jedním ze specifik dnešního světa je to, že významnou porci života strávíme v autě.

Článek

Autem jezdíme při mnoha příležitostech. Především však cestou do zaměstnámí a zpátky. Mnozí z nás stráví za volantem i v rámci své práce další hodiny svého života. Je to čas který můžeme využít mnoha způsoby. Některé jsou velmi užitečné a jiné se dají nazvat jako mrhání časem. Jenom cestou do práce strávíme v autě přibližně hodinu svého života. To je 260 hodin ročně. To je téměř 33 pracovních dní. Kdybyste chodili do školy, je to měsíc a půl denní výuky. Můžeme si běžně dovolit měsíc a půl přerušit zaměstnání, abychom se místo toho zaměřili na vlastní vzdělávání? Myslím si, že by nám ani dovolená na to nestačila. Přitom tuto porci času máme k dispozici. Jen je potřeba si to uvědomit a tento čas využít smysluplným způsobem.

Sám za sebe to vidím jako šanci vylepšit sami sebe. Něco se prostě naučit. Využít tento prostor k tomu, abychom se stali uvědomělejšími a kvalitnějšími lidmi.

Jak toho dosáhnout?

Osobně poslouchám audioknihy. Rádio mám v autě puštěné jen opravdu výjimečně. Zprávy působí většinou negativně a netoužím tuto negaci na sebe působit. Ovlivňuje to totiž podvědomí, a tím pádem i mentální nastavení na celý den.

Oproti tomu audioknihy mají zcela opačný efekt. Nemám tím na mysli běžnou beletrii. To je pouze zábava, i když neříkám, že i tam člověk nenajde podněty k zamyšlení. Ideálním řešením je poslouchat audioknihy s přidanou hodnotou. Takové které vás donutí přemýšlet o tom, jak žijete svůj vlastní život. Audioknihy ve kterých dojdete k aha - momentům. Takových vzdělávacích a motivačních audioknih nebo programů je mnoho. I oblastí ve kterých se vzdělávat je dostatek a každý si může vybrat to, co je mu nejbližší. Ať už jde například o plánování času, vyjasnění si životní vize, uvědomění si vlastních cílů nebo silných stránek, nebo znalostí v oblasti finanční gramotnosti.

Rozdíl mezi lidmi, kteří tento čas dokáží využít efektivně, je vidět v jejich výsledcích. Motivace pomocí audioknih má něco do sebe. Dokáže nasměrovat pozornost na to, co je důležité a s pozitivním mentálním postojem se přece jen pracuje mnohem lépe než s negativním. Ono totiž vždy platí, že náš postoj určuje, jestli to bude těžké.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz