Hlavní obsah
Seberozvoj

Víte, jaké jsou vaše limity?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman pixabay

Kdysi jsem slyšel názor, že lidé, kteří věří v Boha, mají jednodušší život. Věří, že Bůh se o ně postará. A že je to vlastně naivní představa.

Článek

Kdysi jsem slyšel názor, že lidé, kteří věří v Boha, mají jednodušší život. Věří, že Bůh se o ně postará. A že prý je to vlastně naivní představa. Protože se o ně ve skutečnosti nepostará, ale že těžkosti života snášejí snáze. Takže ve skutečnosti mezi věřícími a nevěřícími není rozdíl. Závěr z diskuze byl takový, že víra, nebo naděje nehraje roli. Nemyslím si to. Rozdíl mezi věřícími a nevěřícími je velký. A nemyslím tím pouze víru v Boha, nebo nějakou vyšší autoritu, ale víru obecně. Víru v život, víru ve své schopnosti, víru (naději), že věci dopadnou dobře. Pokud by jste studovali životy známých osobností, které se staly během života v tom co dělali úspěšní ,vždy byste narazili na to, že víra v jejich snažení hrála významnou roli. Možná zásadní.

V souvislosti s tím stojí za to zmínit jednu velmi zajímavou a překvapující studii.

Během této studie na Harvardu v padesátých letech dvacátého století, Dr. Curt Richter umístil krysy do bazénu s vodou, aby vyzkoušel, jak dlouho vydrží šlapat vodu. V průměru se vzdali a potopili po 15 minutách. Těsně předtím, než se vyčerpáním vzdaly, je výzkumníci vytáhli, osušili, nechali několik minut odpočívat a vrátili je zpět do druhého kola. Zkusili to s nimi znova.

Jak dlouho si myslíte, že myši vydržely při tomto druhém pokusu?

Většinu lidí by napadlo, že to bude méně. Že už budou vysílené a selžou mnohem dříve. A navíc už jednou to vzdali.

Jak dlouho si myslíte, že to tentokrát vydrželi? Dalších patnáct minut? Deset minut? Pět minut?

Ne, Vydrželi ohromujících 60 hodin! Opravdu, není to chyba. Výzkumníci postupně stále více žasli nad tím, jak dlouho jsou myši schopné bojovat o svůj život. A nedovedli si to vysvětlit.

Přemýšlejte nad tím, jedná se o dalších 60 hodin plavání. Což je 240 x déle!!!

Jaký z toho plyne závěr?

Závěr byl takový, že protože krysy věřily, že budou nakonec zachráněny, dokázaly posunout své tělesné limity daleko za hranice toho, co dříve považovaly za možné.

Zkuste se nad tím zamyslet.

Když naděje dokáže donutit vyčerpané myši plavat tak dlouho, co by pro vás mohla udělat víra v sebe a své schopnosti? Všichni jsme schopni neuvěřitelných výkonů. Pamatujte na to, a nezapomínejte, proč jsme tady. Abychom to nikdy nevzdali, a plavali dál.

Anketa

Jak hodně si věříte?
Věřím si hodně
0 %
Občas mám problém uvěřit ve své schopnosti
100 %
Často o sobě pochybuju
0 %
Sebedůvěra je můj zásadní problém
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz