Hlavní obsah
Názory a úvahy

Americké sankce proti Izraelcům. Nejsou vždy pochopitelné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: eman. Wikimedia Commons. Volné dílo.

Starobylé judské město Hebron. Vykopávky v lokalitě Tel Rumeida.

Ačkoli jsou USA nejbližším spojencem Izraele, nebrání jim to v uvalování sankcí vůči jednotlivcům nebo organizacím, které se podle jejich názoru dopouštějí na Západním břehu násilí vůči Arabům.

Článek

S tím lze v mnoha případech souhlasit – a mohu-li být osobní, uvedu, že patřím mezi ty, kdo odsuzují jak arabský teror, tak násilí páchané extremistickými živly z řad příslušníků židovských komunit. V tom jsem v souladu s pohledem izraelské armády (IDF). Při vymáhání pořádku na Západním břehu (v Judeji a Samaří) musí platit jeden metr pro všechny.

Nicméně 17. července 2024 jsme se dozvěděli něco, čemu, přiznám se, nerozumím. Na webu amerického State Departmentu se objevilo tiskové prohlášení, podle kterého byly uvaleny sankce na Elora Azariu. Jemu a jeho nejbližším rodinným příslušníkům je zakázán vstup do USA.

Kdo je Elor Azaria?

Bývalý seržant IDF, hlavní aktér činu, který byl nanejvýš kontroverzní a problematický – a právě proto rozdělil izraelskou společnost. 24. března 2016 se vypravili dva arabští teroristé, vyzbrojení noži, jmenovali se Al Qasrawi a Al Šarif, k vojenskému stanovišti Tel Rumeida v judském Hebronu (starobylé biblické město je dle Dohod z Oslo rozděleno na arabskou a židovskou část) s cílem zabíjet. Jeden ze zločinců stihl pobodat jednoho vojáka do ruky a ramene, čímž mu způsobil středně těžká zranění. Reakce byla okamžitá: Al Qasrawi byl zlikvidován, Al Šarif těžce zraněn. Vzápětí se na místo dostavili další příslušníci IDF. Jeden z nich, seržant Azaria, usoudil, že zraněného teroristu je zapotřebí zlikvidovat a s pozdějším zdůvodněním, že by mohl mít pod bundou výbušný pás sebevrahů, teroristu střelbou do hlavy usmrtil.

Opakuji: seržant IDF zabil teroristu, který krátce předtím chtěl zavraždit některého z jeho kolegů ve zbrani, možná i víc. Problém byl ale v tom, že onen terorista už hrozbu nepředstavoval. Dilema? Bezpochyby.

Ať na jeho čin pohlížíme z té či oné strany, jisté je jedno. Seržant se dopustil hrubého porušení Etického kodexu IDF („Spirit of the IDF“) V jeho části „Čistota zbraní“ je uvedeno: »Vojáci IDF nepoužijí své zbraně a svoji sílu k poškození lidských bytostí, které nepatří mezi bojovníky nebo jsou válečnými zajatci, a udělají vše, co je v jejich silách, aby zabránili poškození jejich životů, těl, důstojnosti a majetku.«

Nebylo tedy možné nad případem mávnout rukou s odůvodněním, že se jednalo o teroristu, který přišel vraždit. Seržanta Azariu čekal vojenský soud, který ho dlouhém procesu poslal na 18 měsíců za mříže. Trest si začal odpykávat v srpnu 2017, v září mu tehdejší náčelník generálního štábu IDF generálporučík Gadi Eizenkot snížil trest o 4 měsíce. V listopadu 2017 mu prezident Reuven Rivlkin odmítl udělit milost pro zbytek trestu, nicméně v březnu 2018 armádní komise pro předčasná propuštění souhlasila s tím, že mu bude odpuštěna třetina trestu (z oněch čtrnácti měsíců). Na svobodu se dostal 8. května 2018.

Můj názor. Elor Azaria, v rámci trestu degradovaný ze seržanta na vojína, spáchal v roce 2016 čin, který byl v rozporu s vojenskými řády Izraele a byl za to právním systémem své země potrestán – odsouzen ke ztrátě svobody. Vzhledem k této skutečnosti, a také k tomu, že skutek se stal před osmi lety, nechápu, jaký smysl má uvalení sankce americkou administrativou po tak dlouhé době. Přičemž logice toho, proč byly sankce uvaleny také na jeho nejbližší rodinu, nechápu už vůbec.

ODKAZY

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz