Hlavní obsah
Sport

Benzina měla v Austrálii premiéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační obrázek. Zde hrají fotbalistky bez hidžábu.

Na probíhajícím fotbalovém MS žen, které hostí australské a novozélandské stadiony, se hrají zápasy ve skupinách, tedy v základní části.

Článek

Ve skupině H bojují reprezentantky Maroka, jediné arabské země na šampionátu. Mezi její favority rozhodně nepatří. Jejich soupeřkami jsou hráčky Německa, Kolumbie a Jižní Koreje. To ale neznamená, že nemohou překvapit.

Po kruté porážce v úvodním duelu s Německem 0:6 (z toho dva góly byly vlastní) zaznamenaly Maročanky těsné vítězství nad Jižní Koreou 1:0, čímž si uchovaly naději na postup do nadstavbové části.

Ale i kdyby se to nakonec nepovedlo, vejde toto nedělní střetnutí v Adelaide do fotbalové historie. Na světovém šampionátu poprvé nastoupla hráčka v hidžábu – muslimském šátku. O premiéru se postarala marocká obránkyně s čílem 3  Nouhaila Benzina. Využila povolení FIFA z roku 2014 (viz zpráva BBC – ZDE), které umožňuje z náboženských důvodů nosit při hře hidžáb jako součást dresu. Benzina měla mimoto zakryté v barvě národního dresů (bílá) také horní i dolní končetiny. Ostatní Maročanky měly standardní úbor.

Nabízí se otázka. Je povolení nosit hidžáb v tomto případě při kopané projevem tolerance, nebo problematický ústupek? Příznivci sportu mají o čem přemýšlet. A co nás v rámci tohoto trendu čeká dál?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz