Hlavní obsah
Aktuální dění

Glosa: Na okraj námořního cvičení v Ománském zálivu a Arabském moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: CENTCOM. Wikimedia Commons. Licence: Public Domain

Loď Rubymar v Rudém moři. Po útoku jemenských teroristů 18. 2. 2024 za sebou zanechala 30km ropnou skvrnu a 2. 3., 2024 se potopila.

Koná se pod označením „Maritime Security Belt 2024“, trvá pět dnů a od 11. března jsou do něj zapojena vojenská plavidla Íránu, Ruska a komunistické Číny.

Článek

Jako špatný vtip zní oficiální účel cvičení: společné úsilí s cílem zachování námořní bezpečnosti v regionu a zlepšení ochrany námořních ekonomických aktivit.

Je to stejně věrohodné, jako kdyby Němci v roce 1942 tvrdili, že tématem konference ve Wannsee (svolané s cílem koordinovat průmyslového vraždění Židů) bylo zlepšení ochrany života židovské populace v Německu a na teritoriích zemích pod jeho kontrolou.

Hostitelskou zemí cvičení je Írán. Stát, který - vedle teroristických organizací jako Hizballáh, Hamas a Palestinský islámský džihád, jakož i šíitských milicí v Iráku - podporuje v Jemenu húthijské teroristické rebely. Ti v jižní části Rudého moře a Adenském zálivu podnikají pirátské útoky proti obchodním lodím. Jejich gangsterské útoky nejen že poškozují mezinárodní obchod, ale způsobily už ekologickou katastrofu (loď MV Rubymar) a mají své první mrtvé mezi nevinnými námořníky (loď MV True Confidence).

Mohu tedy uzavřít. Tři země, které ohrožují světový mír, Írán na Blízkém východě, Rusko na východě Evropy a ČLR na Dálném východě, pořádají společné námořní cvičení, které má být obranou proti tomu, co od loňského října páchají na mořské hladině Húthiové – s podporou jedné ze zemí, která se tohoto cvičení účastní. To je unikátní ukázka chucpe, nebetyčné nehoráznosti, opovážlivosti a arogance. Lidově řečeno: to nevymyslíš.

PRAMENY

Anglicky

Česky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz