Hlavní obsah
Aktuální dění

K incidentu na palubě společnosti Ryanair

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto: Boeing 737 společnosti Ryanair.

Zdá se, že irská letecká společnost Ryanair je nízkonákladová i tam, kde je to krajně nevhodné. Na mysli mám inteligenci některých členek palubního personálu.

Článek

Jinak by se nemohlo stát to, k čemu došlo na její lince FR3794 10. června 2023 při letu z italské Boloni do izraelského (s důrazem na přídavné jméno izraelského) Tel Avivu. Tedy na Ben Gurionovo mezinárodní letiště.

Když se přibližně po dvou a tři čtvrtě hodině chystal stroj na přistání v Tel Avivu, tedy v Izraeli, údajně služebně mladší letuška se chopila mikrofonu a v palubním rozhlase opakovaně cestující v italštině a angličtině vyzvala, aby zaujali svá místa, připoutali se, uvedli sedadla a sklopné stolky do výchozí polohy a tak dále, protože se blíží přistání v Palestině.

V Palestině? Tel Aviv leží v Palestině? Ne ve Státě Izrael? Hloupost, nebo provokace? Ona snad ta letuška neví, kam letadlo míří? Tak proč v tom případě nepřenechá palubní rozhlas někomu kompetentnějšímu?

Skandál byl na světě. Jenom totální ignorant nebo fanatický propalestinský aktivista nechápe, jak citlivé a třaskavé je to téma. Není divu, že Izraelci na palubě byli maximálně rozhořčeni a něco takového si nenechali líbit. Po přistání následovaly písemné stížnosti.

Obdrželo je také Centrum Simona Wiesenthala, mezinárodní židovská lidskoprávní organizace sídlící v Los Angeles. Jeho vysoký představitel Abraham Cooper napsal výkonnému řediteli Ryanairu Eddiemu Wilsonovi do Dublinu dopis, v němž mimo jiné uvedl, že cestující požadovali opravu v hlášení, ale údajně jim nebylo vyhověno. (Zde máme protichůdné informace, některé zprávy uvádějí, že jiný člen personálu uvedl vše na pravou míru. Je to tvrzení proti tvrzení; ať tak či onak, džin už byl z láhve venku.) Dále Cooper vyzval Wilsona k řádnému vyšetření celé věci a k rychlé omluvě, protože izraelští cestující se cítili právem uraženi. Uzavřel pozoruhodnou větou: „Každý má právo na svůj názor, nikoli ale na alternativní fakta.“ (Rozumějme: Ne na hlásání lží a nesmyslů.)

Společnost Ryanair se prostřednictvím odpovědi Eddieho Wilsona adresované Abrahamu Cooperovi skutečně (tak nějak) omluvila a přidala vysvětlení. Po prošetření incidentu došli v Ryanairu ke stoprocentnímu přesvědčení, že se jednalo o „bezelstnou, avšak nevysvětlitelnou chybu bez politického kontextu nebo úmyslu“. S letuškou bylo vše řádně probráno, společnost jí udělila napomenutí; ona sama se cítí nanejvýš provinile a ujistila společnost, že už se něco takového nebude opakovat.

Je to dostatečné? Ne pro každého. Organizace B’tsalmo věnující se ochraně lidských práv především židovských obyvatel v dopise svého výkonného ředitele Šaie Glicka, který byl odeslán Ryanairu a dalším institucím, uvádí, že tento incident považuje za hluboce urážlivý a omluvu za chabou, nečestnou a urážlivou. Aktivisté organizace mají za to, že ze strany letušky šlo o zjevně úmyslné, vysoce urážlivé a zlomyslné politické prohlášení. „Název země není něco, v čem by se lidé dopouštěli ‚bezelstných chyb‘, zvláště ne v souvislosti s vysoce citlivým izraelsko-palestinským konfliktem.“ B’tsalmo požaduje propuštění provinilé letušky a vysvětluje proč.

Hlášení palubního rozhlasu cestující velice rozrušilo a ponížilo, a dokonce mohlo vyvolat obavy, že stroj unesli teroristé. Urážlivá výmluva vedení společnosti to celé ještě zhoršila. Podle organizace B’tsalmo se nyní mnoho izraelských a židovských pasažérů nebude při použití služeb Ryanairu cítit dobře při vědomí, že ona letuška je stále zaměstnankyní společnosti, přičemž slabá odezva vedení může povzbudit ostatní zaměstnance, aby i v budoucnu izraelské klienty uráželi a ponižovali. „Vyzýváme Ryanair, aby tuto zaměstnankyni propustil. Pokud tak Ryanair neučiní, spousta izraelských a židovských cestujících bude zvažovat, zda služeb Ryanairu v budoucnu využívat.“

Nebyli by to ovšem (někteří) palestinští Arabové, aby se nepokusili vytěžit ze skandálu propagandistický kapitál. Ramzy Baroud, předseda neziskové organizace The Palestine Chronicle, na svém Twitteru k události 16. června napsal: „Letuška Ryanairu měla odvahu říct pravdu. Před 75 lety byl ‚Izrael‘ Palestinou. Jistě, kolonialismus zvítězil. Ale lidé s jakýmkoli smyslem pro morálku vědí, že pravdu nelze změnit silou. Jednoho dne vznikne jeden stát, kde budeme moci všichni koexistovat jako sobě rovní.“

Co to znamená. Pod líbivými slovy je skryto jedno jediné: uskutečnění 75 let starého snu, kterým je likvidace Státu Izrael. Neboli: místo Izraele pouze arabská, muslimská Palestina. Proto nelze vnímat hlášení letušky popsané výše jinak než jako nepřijatelnou politickou provokaci. Irům by se také nelíbilo, kdyby před přistáním v Dublinu slyšeli: „Zahájili jsme přiblížení k mezinárodnímu letišti v Dublinu ve Spojeném království.“ Anebo v našem případě: „Právě jsme přistáli v Praze v Protektorátu Čechy a Morava.“ Absurdní, že?

.

Zdroje:

Server Arutz Ševa

Odborný portál Simpleflying.com

Server BBC

Twitter Ramzyho Barouda

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz