Hlavní obsah
Aktuální dění

K názvu jednoho rychlého občerstvení v Jordánsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační obrázek. Šawarma, blízkovýchodní jídlo rychlého občerstvení.

Jak by se nám líbilo, kdyby v některé sousední zemi otevřeli rychlé občerstvení a pojmenovali ho „10. červen“? S neskrývaným odkazem na rok 1942, tedy na den lidické tragédie.

Článek

O podobné nehoráznosti, k níž došlo v Jordánsku, informovala 25. ledna řada blízkovýchodních médií. Včetně jordánského serveru Albawaba [1]. Ten se v titulu chlubí tím, že byla otevřena první restaurace na světě s názvem „7. říjen“ (First restaurant in the world named October 7). Jde o rychlé občerstvení nabízející šawarmu, regionální pokrm na způsob kebabu. Nachází se ve městě Al Mazar v guvernorátu Karak, jižně od hlavního města Ammánu.

Svým názvem glorifikuje – a Jordánci se tím nikterak netají – vpád teroristů z Gazy do jižního Izraele loni 7. října. Jinými slovy majitelé a všichni ti, kdo s nimi sympatizují, oslavují vraždění, mučení, znásilňování, střelbu do genitálií, upalování zaživa, unášení rukojmí a jiné zločiny, jichž se gangsteři z Gazy v Izraeli dopustili.

Autoři této zprávy s odkazem na jordánský server Khaberni dodávají, že „restaurace získala masivní podporu místní jordánské komunity“ a vysvětluje, že tato podpora „je hluboce zakořeněna v silné obhajobě palestinského odporu, neboť Jordánci považují palestinskou věc za nedílnou součást své vlastní identity“.

Jinými slovy Jordánci mají velice pozitivní vztah k palestinskému protiizraelskému teroru. Abych ale negeralizoval. Netvrdím to samozřejmě kvůli tomu, že otevřeli fast foodu s tak ohavným názvem. Důkaz je mnohem průkaznější.

Katarský výzkumný institut The Arab Center for Research and Policy Studies zveřejnil [2] 10. ledna 2024 výsledky šetření provedeného mezi osmi tisíci respondenty v šestnácti arabských zemích. Otázky se mimo jiné týkaly vpádu Gazanů do Izraele 7. října 2023.

Výsledek dotazování v Jordánsku? Naprostá většina, 84 procent, má za to, že agresivní vražedný útok byl legitimní akcí, vůči níž nemají výhrady, 6 procent ji považuje za legitimní akci, při které ale došlo k chybám. Pouze pro 3 procenta se jednalo o nezákonný akt.

Myslím, že tato čísla ve spojení s názvem nového rychlého občerstvení v Al Mazaru jsou užitečnou lekcí. Můžeme si znovu uvědomit, jak smýšlí většina obyvatel významného východního souseda Izraele.

ODKAZY

[1]

[2]

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz