Hlavní obsah
Aktuální dění

K útoku žraloka v Dahabu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia-Public Domain

Ilustrační foto: Pobřeží Dahabu.

Lidé, kteří jezdí do Egypta k Rudému moři, dobře vědí, jaké potenciální nebezpečí na ně může číhat. Nejen že některé ryby jsou jedovaté, ale v Rudém moři žijí i žraloci.

Článek

Všichni to víme a všichni doufáme, že nás se útok žraloka týkat nebude. V drtivé většině případů to tak je. Jenomže totéž si jistě myslel v červnu mladý Rus v Hurghadě, kterého žralok připravil o život a bezpochyby stejně uvažovala i Egypťanka z Alexandrie, když se šla na Sinaji koupat v lokalitě Dahab Lagoon severně od Šarm aš Šajchu. I ona se mýlila, přišla o ruku.

Byl jsem v srpnu v Šarmu, když v 80km vzdáleném Dahabu uzavřeli na jeden den pláž; bylo to v úterý patnáctého. Důvod? V oblasti byl spatřen žralok. Ve středu ji zase otevřeli, nebezpečí prý pominulo. (Vsuvka: 13. září se žralok v Dahabu objevil znovu. A zaútočil.) Protože v Egyptě mám dovolenou i od internetu, dozvěděl jsem to až doma. I tak jsem ale na našem korálu Temple Reef na žraloka myslel. Šnorchloval jsem sám nebo s vnukem vně korálové bariéry a bylo mi jasné, že při útoku predátora nemáme sebemenší šanci. Taková je realita.

Stejně tak bychom ale byli bez šance, kdyby naše letadlo havarovalo. V obou případech, letecká katastrofa i atak žraloka, ale platí, že se jedná o jednotlivé případy; v poměru k počtu leteckých spojení a počtu návštěvníků rudomořských pláží za rok (řádově miliony) jde o čísla zanedbatelná. Bojkotovat kvůli minimální šanci, že dojde k tragédii leteckou dopravu či dovolenou u Rudého moře je proto nesmyslné. Stejně tak bychom nemohli dělat mnoho dalších věcí, třeba jezdit automobilem. V roce 2022 zemřelo na českých silnicích v důsledku dopravních nehod 454 osob. A kolik českých turistů po útoku žraloka v Egyptě? Ani jeden. Naposledy se Čech stal jeho obětí v létě 2018. Z toho je zřejmé, co je nebezpečnější. A přesto statisíce, miliony Čechů dnes a denně nasedají do automobilu zcela bezstarostně; nic fatálního si nepřipouštějí.

Jistě, takovéto argumenty jsme slyšeli mnohokrát a občas nám lezou na nervy. Což ale neznamená, že by nebyly pravdivé. Bezpočet lidských aktivit má svoji odvrácenou stranu. Doprava nehody, práce se stroji úrazy, houbaření otravy, plavání v moři možnost útoku žraloka. Co s tím? To záleží pouze na každém z nás.

Lze namítnout, že kdyby se ta Egypťanka z Alexandrie šla koupat do moře doma a necestovala do Dahabu, o ruku by nepřišla. Jenomže u alexandrijských břehů nejsou úchvatné živé koráli…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz