Hlavní obsah
Aktuální dění

K zásahu nemocnice v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační obrázek: Válka.

Ono se to má s Gazou jako s Palestinou. Kdy hovoříme o městě jménem Gaza a kdy máme na mysli celé Pásmo Gazy? Stejně tak Palestina.

Článek

Někdo vztahuje tento termín na celý bývalý britský mandát, někdo na Západní břeh a Pásmo Gazy, někdo pouze na území pod reálnou kontrolou Palestinské autonomie dle Dohod z Oslo. Jak to tedy je?

Stejné zmatení pojmů se týká nemocnice Al Ahli Hospital ve městě Gaze. Když jsem v úterý (17. října) večer shromažďoval informace k tragédii, která toto zdravotnické zařízení postihla, dočetl jsem se na několika serverech muslimských zemí, že jde o „baptistickou“ nemocnici (obr. 1, 2 a 3).

Foto: Server Ahramonline.

Obr. 1/Ö nemocnici Al Ahli jako o baptistické píše egyptský server Ahramonline.

Když už jsou ti, kdo tyto zprávy formulují ochotni rychle přijmout verzi teroristických agresorů, že na nemocnici zaútočili Izraelci, měli by si nejprve ozřejmit, o jakou nemocnici se vlastně jedná. Nikoli o „baptistickou“, nýbrž o anglikánskou. Provozuje ji jeruzalémská diecéze Episkopální církve v Jeruzalémě a na Středním východě (obr. 4), která je součástí celosvětového Anglikánského společenství.

Foto: Server turecké agentury Anadolu.

Obr. 2/Také podle turecké agentury Anadolu je Al Ahli v Gaze nemocnicí baptistickou.

Rychlost, s jakou muslimský svět a také řada médií na Západě přijala verzi Hamasu o útoku na nemocnici je šokující. Stále více se ukazuje, že na základě této lži byla vyvolána protiizraelská hysterie, která zasáhla i nejvyšší arabská místa – šéfa palestinské autonomie, jordánského krále, egyptského prezidenta a řadu dalších. Neobtěžovali se počkat na alespoň nějaké výsledky vyšetřování, všechno jim bylo jasné okamžitě. A o to Hamasu, třebaže nezabíjela jeho raketa, šlo – označit za viníka tohoto šíleného masakru Izrael a vlastní barbarská zvěrstva, která spáchal na území Izraele, odsunout do pozadí. Do velké míry se mu to podařilo.

Foto: . Web ministerstva zahraničí SAE.

Obr. 3/Překvapivě i web ministerstva zahraničí Emirátů považuje napadenou nemocnici v Gaze jako baptistickou.

REAKCE IZRAELSKÉ ARMÁDY

Než k ní přejdu, dodám vlastní postřeh. Nevím jak je tomu u teroristů, ale standardní armáda se při svých válečných operacích musí řídit přesně danými vojenskými řády, pravidly a normami. Každý letecký zásah je řádně evidován – je znám čas, místo úderu, typ stroje, jméno pilota, druh munice, úspěšnost zásahu a řada další faktorů; vše je po misi patřičně vyhodnoceno. Pak je velice snadné zjistit – a bavme se o tomto konkrétním případě -, jestli v době zásahu nemocnice Al Ahli operovaly ve vzduchu izraelské vzdušné síly. Ukáže-li se, že nikoli, pak nemůže být Izrael viněn z tohoto útoku. Zjistit pravdu tedy není tak složité, jak by se mohlo zdát.

Foto: Web Jeruzalémské diecéze Episkopální církve.

Obr. 4/Důkaz na webu Jeruzalémské diecéze Episkopální církve, že Al Ahli je nemocnice v jejím vlastnictví.

Izraelská armáda samozřejmě provedla standardní vyhodnocení situace (AAR - After-Action Review) a s výsledky seznámila ústy svého hlavního mluvčího, brigádního generála Daniela Hagariho, ve středu 18. října zahraniční novináře. Z briefingu, o němž informoval izraelský server Arutz Sheva, vybírám to nejpodstatnější.

Krátká chronologie 17. 10. 2023

Místní čas 18:15 … Hamas spustil raketovou palbu na Izrael.
Čas 18:59 … Palestinský islámský džihád (PIJ) odpálil na nedalekém hřbitově asi 10 raket. (Myšlen rozsáhlý hřbitov Al Zaiton v těsném sousedství nemocnice Al Ahli – LS.) Ve stejné době se objevily první zprávy o explozi v gazské nemocnici.

Generál Hagari uvedl, že podle izraelských zpravodajských služeb Hamas po kontrole situace zjistil, že zásah nemocnice způsobila raketa PIJ vypálená ze zmíněného hřbitova, která selhala. Okamžitě se rozhodl zahájit globální mediální kampaň aby zakryl, co se skutečně stalo. Navýšeny byly i počty obětí.

Mluvčí upřesnil, že podle izraelské analýzy nedošlo k přímému zásahu budovy nemocnice, ale poškozeno bylo přilehlé parkoviště, kde jsou patrné známky spálení. Na leteckých záběrech nejsou vidět žádné krátery ani strukturální poškození budov, k čemu by při zásahu leteckou municí bezpochyby došlo.

Šéf útvaru armádních mluvčích se také pozastavuje nad skutečností, že Hamas okamžitě věděl, co se údajně stalo – to by měl být prvotní varovný signál. Na rozdíl od Hamasu zahájila izraelská armáda okamžité vyšetřování, na které dohlíželi důstojníci z nejvyšší velitelské úrovně. Analýza, která byla ve středu novinářům prezentována, je založena na informacích zpravodajských služeb, údajích z operačních systémů a leteckých záběrech. Závěr: Výbuch v gazské nemocnici způsobila raketa PIJ, která selhala.

Závěry izraelského šetření ve čtyřech bodech:

(1) Bylo potvrzeno, že v kritické době nedošlo ze strany Izraele k žádné palbě, pozemní, námořní nebo letecké, která by zasáhla nemocnici.

(2) Izraelské radarové systémy sledovaly v době exploze rakety, které byly v Gaze teroristy vypáleny. Analýza trajektorie potvrzuje, že rakety byly odpáleny v těsné blízkosti kosti nemocnice (na sousedním hřbitově – LS). Kromě toho existují dvě nezávislá videa, která ukazují selhání rakety po startu a její pád do areálu nemocnice.

(3) Izrael disponuje zpravodajskými informace o komunikaci mezi teroristy, kteří mluví o selhání rakety. Teroristé si uvědomili, že selhala raketa a konkrétně se zmínili o nemocnici. Tento záznam byl zkontrolován s jinými zpravodajskými zdroji, aby byla potvrzena jeho přesnost. (Pozn.: Mezitím se na Novinkách.cz objevil český přepis této komunikace, odkaz ZDE.)

(4) Není neobvyklé, že rakety, které jsou vypáleny na Izrael, krátce po startu selžou a dopadnou ještě na území Pásma Gazy, kde škodí nikoli Izraelcům, ale samotným palestinským Arabům. Dosud bylo během nynější války zaznamenáno na 450 raket, které po selhání dopady na území Pásma.

Čím toto téma uzavřít? Smutným konstatováním, které v České TV řekla ve středu (18. října) dopoledne expertka na arabsko-izraelský konflikt Irena Kalhousová. Cituji volně: Je vcelku jedno, jaká je pravda. Kdo bude chtít věřit tomu, že to udělal Izrael, nepřesvědčí ho vůbec nic.

Dodám: vzhledem k masivní protiizraelské kampani, která se záhy po dopadu rakety na anglikánskou nemocnici Al Ahli zvedla, by si všichni, kdo se jí zúčastnili, museli přiznat, že jako hlupáci naletěli lži Hamasu. Přiznají si to vládci Egypta, Jordánska, Palestinské autonomie, Emirátů a řady dalších muslimských zemí?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz