Hlavní obsah
Aktuální dění

Nehorázná diskriminace izraelských hráčů na ME ve frisbee

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Ilustrační obrázek. Ženy hrající rekreačně frisbee.

Znáte ten bonmot: Otevřel si restauraci – a chodili mu tam lidi. Něco podobného můžeme aplikovat v mnohem vážnějším případě. Týká se některých muslimských imigrantů v západní Evropě.

Článek

Řeč je o Belgii. V této zemi, konkrétně v Gentu, v těchto dnech koná European Youth Ultimate Championships, mistrovství Evropy ve frisbee (hra s létajícím diskem) reprezentantů do 17 let. Tato akce by za zvláštní pozornost nestála, nebýt ovšem hysterie, kterou kolem ní rozpoutali propalestinští aktivisté, jmenovitě ze skupin Palestina Solidariteit a Intal Globalize Solidarity België. Tedy přesněji: hysterie proti přítomnosti mladých izraelských hráčů frisbee.

Antiizraelský fanatismus spojený s vandalismem a hrozbami násilím dosahuje v některých západních zemích, a platí to v první řadě o Belgii, takového rozsahu, že místní orgány, samospráva a policie, se raději uchýlí k diskriminaci Izraele (zakážou jeho reprezentantům účast) místo toho, aby účinně zakročily proti narušitelům veřejného pořádku a těm, kdo porušují zákon. Evropský turnaj ve frisbee je toho jasným důkazem.

Jak to začalo

Izrael vyslal na turnaj dvě družstva - pro kategorie Open a Mix. Zápasy měly původně začít v úterý 6. srpna v Gentu a zúčastnit se mělo jedenáct týmů. Kromě izraelských hráčů také mladí reprezentanti domácí Belgie, dále Itálie, Polsko, Rumunsko, Rakousko, Francie, Německo, Velká Británie, Švédsko a Švýcarsko. Okamžitě se začaly aktivovat propalestinské skupiny, kterým vadí jakékoli pozitivní kontakty Belgie s Izraelem, byť i ty nejnormálnější v rámci pořádání mezinárodních turnajů, načež vedení města Gentu usoudilo, že izraelská reprezentace nebude hrát přímo v Gentu, ale v sousedním menším městě De Pinte, ležícím asi deset kilometrů jihozápadně. Důvod: bezpečí účastníků a diváků, ochrana veřejného pořádku, nebezpečí teroristických útoků.

Sotva se to propalestinští aktivisté dozvěděli, přes noc budovu v komplexu, kde měli mít Izraelci základnu, vandalizovali – vnější zeď postříkali červenou barvu a přidali nápis BOYCOTT ISRAHELL NOW! (volně: Bojkotujte izraelské peklo hned).

Jak se to „vyřešilo“

Vedení města De Pinte sice tento vandalský čin „důrazně odsoudilo“ a přislíbilo, že „udělá vše, co je v jeho silách, aby bylo nápomocno při identifikaci pachatelů“, současně ale sdělilo, že podle názoru místní policie nelze vzhledem k okolnostem garantovat bezpečí přítomných během konání turnaje. Řečeno srozumitelně: pokud bude přítomná izraelská výprava.

Abychom dlouho nechodili kolem horké kaše. Město De Pinte odmítlo akceptovat přítomnost izraelské výpravy na svém území a totéž de facto udělal předtím udělal, byť zprvu nejspíš v dobré víře, že se přesunem Izraelců k sousedům věc vyřeší. Jak se ale říká, „úmysl dobrý, ale dopadlo to jako vždycky“ – tedy špatně. Špatně pro Izraelce, špatně pro sport, špatně pro principy fair play. Dobře pro stoupence teroru.

Turnaj byl o den odložen, přičemž v úterý večer (6. 8.) vydaly belgické úřady (město Gent) dekret, v němž se praví, že je zakázána izraelské výpravě (aktivní) účast i pouhá přítomnost (!) na turnaji, dále je zakázáno používat cokoli, co odkazuje na izraelskopalestinský konflikt (vlajky, oblečení, symboly, nápisy, propagační materiály aj.), přičemž pořadatel turnaje, tedy European Ultimate Federation, je povinen důsledně výše uvedená ustanovení respektovat; souběžně bude jejich dodržování kontrolovat policie. A na konec - porušení tohoto rozhodnutí může být sankcionováno v souladu policejním řádem o veřejném pořádku a bezpečnosti.

Šampionát byl tedy zahájen o den později, ve středu 7. srpna a bez izraelské účasti. Izraelská asociace frisbee ve své reakci neskrývala maximální rozhořčení. Vyloučení izraelské reprezentace vnímá jako politické rozhodnutí, nikoli jako rozhodnutí související s bezpečností. Hovoří o diskriminaci, protože v účasti bylo zabráněno Izraelcům proto, že jsou Izraelci. Navíc argumentují (volně): „Jsme smutní, protože dnešní ráno (7. 8. 2024) jsme museli strávit vysvětlováním našim náctiletým chlapcům a dívkám, proč sport, který tak milují a který je sportem, v němž jsou přijímání všichni bez ohledu na rasu či původ, zakazuje účast jednomu konkrétnímu národu, přičemž turnaj dále pokračuje.“ Mimoto Izraelci uvádějí zásadní postřeh. Podle nich je absurdní, že gentská policie nehodlá dělat nic, aby zajistila bezpečnost účastníků turnaje, ale bude tam, aby zajistila, že se žádní Izraelci, ani mladí reprezentanti, na akci nedostanou. (Ne, to není přehnaný závěr – úřady přece v rozhodnutí uvedly, že se Izraelci nesmějí akce zúčastnit, tedy hrát, a ani být na turnaji přítomni, myšleno pasivně – LS.)

Kam jdeš, Evropo?

K té poslední poznámce můžeme dodat, že jsme zde svědky sebevražedné kapitulace před silami podporujícími teror, které násilím a terorem vyhrožují. Začíná to rádoby humanistickém gestem – otevřenou náručí vůči muslimským migrantům, z nichž někteří, jistěže menšina, začnou záhy nekompromisně prosazovat svá pravidla hry. A pokračuje to bojkotem a vylučováním izraelských sportovců z mezinárodních turnajů, v lepším případě přesunem místa konání do zemí, kde je svět z tohoto hlediska ještě normální. Konkrétně: 6. září 2024 začíná fotbalová Liga národů UEFA. Ve skupině A2 je na programu utkání Belgie – Izrael. Podíváme-li se na tento duel podrobněji, zjistíme, že se nebude hrát na některém stadionu v Belgii jako ostatní zápasy belgické reprezentace, nýbrž v Debrecínu na východě Maďarska. Důvod je zřejmý. V Belgii je kvůli přítomnosti muslimských migrantů protiizraelská hysterie natolik vyhrocená, že žádné tamní město, včetně metropole Bruselu, nebylo ochotné být z bezpečnostních důvodů hostitelem utkání Rudí ďáblové vs Izraelci.

Belgie se tak stala rukojmím vlastní krátkozraké politiky. Nelze se nezeptat: Quo vadis, Europa? Teď jsou nežádoucí Izraelci. Něco podobného v Evropě, tenkrát vůči Židům, naši rodiče a prarodiče už jednou zažili. S obavami musíme myslet na to, kdo bude další.

Odkazy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz