Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pásmo Gazy: Jak ukončit válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto: Válka.

Rozhodně ne tak, že budeme vyzývat oběť agrese ze 7. října, tedy Izrael, aby z jeho strany byly ukončeny bojové operace.

Článek

Něco takového je stejná pošetilost jako vyzývat po červnu 1941 Sovětský svaz, aby se přestal bránit. Ano, pak by válka s Hitlerem na východě Evropy skončila relativně brzy – totálním vítězstvím agresora. Něco takového si nemohl přát nikdo příčetný. Kromě samotných Němců a jejich podporovatelů.

Tlak na Izrael, aby okamžitě ukončil „agresi v Gaze“ (tak je izraelská obranná protiteroristická kampaň „Swords of Iron“ běžně označována v arabských médiích), nota bene za situace, kdy Rada bezpečnosti ani Valné shromáždění nejsou schopny (ochotny) pojmenovat agresora (Hamas podporovaný Íránem), je přesně taková zvrácenost, jako kdyby svět tlačil na Stalina, aby po vpádu nacistických hord do jeho země neprodleně ukončil „agresivní“ Velkou vlasteneckou válku.

Pokud snad někomu takový příměr nevoní, mohu nabídnout jiný. Je to totéž, jako kdyby svět poté, co Spojenci v závěrečné fázi druhé světové války (WWII) vstoupili na předválečné teritorium Německé říše požadoval ukončení „agrese“ proti tomuto státu.

Způsob, jak ukončil válku v Pásmu Gazy je podobný tomu, čeho jsme byli svědky za WWII ve vztahu k Německu. Hitlerův režim bylo nutné totálně porazit, německé ozbrojené síly donutit k bezpodmínečné kapitulaci. Toho bylo dosaženo v květnu 1945–a teprve pak byl evropském kontinentu obnoven mír.

V souvislosti se současnou protiizraelskou „protiválečnou propagandou“ je nezbytné dodat, že o průběhu a načasování konce WWII nerozhodoval počet obětí německých civilistů, Dnes jsme, pokud jde o válku v Pásmu Gazy, svědky z vojenského hlediska imbecilních názorů typu „kolik mrtvých civilistů v Pásmu bude dost na to, aby Izrael s tím šílenstvím přestal“. Kdyby takovéto nesmyslné úvahy dominovaly během WWII, nacistický režim by část Evropy drtil dodnes.

Nehledě k tomu, že Izrael v Pásmu Gazy cíleně vraždí civilisty je nebetyčná lež. Civilisty cíleně vraždili nacističtí agresoři a jejich místní přisluhovači v Sovětském svazu (a jinde v Evropě), stejně tak cíleně vraždili civilisty v Jižním distriktu Izraele 7. října islamističtí agresoři pod vlajkou Íránem podporovaného Hamasu. Izrael naopak civilisty varoval: Tady (na severu Pásmu) bude veden boj, přesuňte se na jih. To je ovšem v dnešním zvráceném světě považováno za válečný zločin. (Humánnější asi je zahájit vojenské operace bez takovýchto upozornění.)

Tři podmínky

Jak tedy válku v Pásmu Gazy ukončit? Je možné toho docílit prakticky okamžitě. Agresor (Hamas) musí ale splnit tři podmínky:

1) Okamžitě propustit všechna rukojmí (a vydat ostatky těch, kdo zemřeli).

2) Okamžitě ukončit raketovou a jinou agresi proti Státu Izrael.

3) Bezpodmínečně kapitulovat.

Toto je jediná, smysluplná a spravedlivá cesta k ukončení války v Pásmu Gazy. Mezinárodní společenství by mělo změnit smýšlení: ukončit nesmyslné výzvy Izraeli, aby se přestal bránit, a naopak vytvořit společný masivní tlak na Hamas, aby výše uvedené podmínky splnil. Že je to nereálné? Bohužel ano. Mezinárodní společenství, na důkaz toho, v jak zvráceném světě žijeme, se nebylo s to většinově shodnout na tom – jak již uvedeno -, že Hamas je agresor a tohoto agresora takto označit a hnát k odpovědnosti.

Chtít za této situace, aby Izrael zastavil své obranné operace v Pásmu může jen šílenec nebo někdo, kdo Izrael bytostně nenávidí. Pro úplnost dodám, že nesplnění tří výše uvedených podmínek znamená, že válka v Pásmu bude pokračovat. Pro Izrael neexistuje jiná alternativa než vítězství. Jako neexistovala jiná alternativa pro Spojence ve světovém zápase proti německým a japonským agresorům.

Klíč k ukončení války drží v rukou Hamas, nikoli Izrael. A na Hamas také padá veškerá vina za všechny civilní obětí této války. V Izraeli i v Pásmu Gazy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz