Hlavní obsah
Víra a náboženství

Řešení pro Íránce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto. Modlící se žena nad otevřenou Biblí.

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují.

Článek

Vycházejí z následujícího poznání: Islám není řešení, islám je problém. A co je tedy řešením pro Írán? Křesťanství. Proto vznikla organizace Iran Alive Ministries (IAM), jejímž cílem je transformovat Íránce na křesťanský národ, „jednu duši po druhé“. A jak má být tohoto záměru dosaženo? Mise IAM stojí na čtyřech pilířích. Šíří křesťanství prostřednictvím satelitní televize, poskytuje vzdělání novým íránským věřícím pro službu v podzemní církvi ve „Škole učedníků 4:12*“, udržuje osobní i online kontakty mezi členy podzemní církve a v neposlední řadě je to tajná distribuce Biblí. V Íránu vládně šíitský totalitní režim a tomu se musí křesťanská misijní práce přizpůsobit. Je to aktivita velice nebezpečná, ale bez ní není možné stanoveného cíle dosáhnout.

* Název je odvozen z biblického oddílu zapsaného v Matoušově evangeliu (kapitola 4. verše 12 až 22) popisujícího, jak Ježíš povolal do učednické služby Šimona, Ondřeje, Jakuba a Jana.

Může se to celé zdát jako něco nanejvýš nereálného, ba fantasmagorického, ale je to šance. Prostřednictvím takovéto mravenčí práce nabídnout Íráncům řešení pro jejich osobní život. Je to přesně v duchu evangelia a Ježíšova působení v Izraeli. On nepřišel dělat revoluci a změnit režim, obnovit izraelskou nezávislost. Přišel, aby nabídl něco nového pro duchovní život každého jednotlivce. Totéž dělá IAM ve vztahu k Íránu. Není to politické angažmá. Je to nabídka týkající se proměny osobního života.

Funguje to?

Životní příběh íránské ženy jménem Lily Meschi dosvědčuje, že ano. Dnes je Lily zapojena do práce IAM jako ředitelka oddělení pro partnerské vztahy a slouží tak lidem svého národa. Proč? Kvůli tomu, co zažila.

PŘÍBĚH LILY

Narodila se v Íránu, když zuřila brutální válka s Irákem. Její nejranější vzpomínky jsou spojeny s neustálým bombardováním, hledáním bezpečných míst a všudypřítomným strachem. Vyrůstala v muslimské domácnosti, nadto v tvrdém islámském režimu. Kromě hrozeb vyplývajících z války musela čelit také tzv. kultuře hanby – ženy byly běžně ponižovány mravnostní policií a šikanovány za drobné přestupky jako je nedostatečné zakrytí hlavy, v letech formování své dětské osobnosti žila v úzkosti a útlaku. Přiznává: „Můj pohled na Boha vycházel z patriarchátu, mužské dominance, kterou jsem vnímala všude kolem. V této kultuře má Bůh podobu osobnosti plné hněvu; sedí na trůnu a chce nás jen trestat, chce, abychom chybovali, aby nás mohl postihovat. Takový byl světonázor, druh víry a tedy i kultury, v němž jsem v Íránu vyrůstala.“

Když bylo Lily šestnáct, podnik jejího otce zkrachoval a následovala emigrace. Nejprve do Německa, pak do Spojených států. Byl to pro ni velký zlom, ale k horšímu. Ocitla se v pasti vnuceného manželství, v němž dominovalo násilí. Vzpomíná: „To manželství se nakonec stalo velmi toxickým, bylo velmi hrubé ve všech ohledech, po stránce verbální, emocionální, fyzické i intimní. Po dvou letech jsem se ocitla na dně propasti. Vnímala jsem jen temnotu a světlo na konci tunelu žádné.“ Dospěla k závěru, že svůj život promarnila. Že je v pasti s chlapem, který ji jen zneužívá.

PROMĚNA

V době, kdy zažívala nejtemnější chvíle a cítila se dočista ztracená a bez jakékoli naděje, se díky svým přátelům v Oklahomě poprvé setkala se křesťanstvím. Vyprávěli jí o evangeliu a když sledovala film „Ježíš“ (1979; režie Peter Sykes a John Krish – LS) a poslouchala pasáže z Bible, pocítila hluboké duchovní probuzení. „Než jsem si to uvědomila, tekly mi po tvářích slzy,“ vzpomíná. Vzápětí prohlásila Ježíše za svého Pána a Spasitele. Tak jako miliony lidí dějinách Církve před ní a jistě jich budou zástupy i po ní. Lily netají, že do té doby nevěděla o křesťanství zhola nic. „Jediné, co mě v Íránu naučili bylo, že Ježíš byl jedním z největších proroků, který vykonal mnoho zázraků (rozumějme: byl prorokem v islámském pojetí - LS). Takže celý koncept Trojice a Kristova božství mi byl cizí. Ale v tu chvíli mi Duch svatý dal poznání, které jsem potřebovala, abych mohla vyznat, že Ježíš je můj Pán a Spasitel. Obdržela jsem Ducha svatého a v tu chvíli jsem věděla, že Ježíš je Boží Syn, že je Pán a Spasitel, že je Bůh.“

NÁSLEDKY

Nově nalezená víra se pro Lily stala majákem naděje a uzdravující mocí, která ji vyvedla ze zoufalství z násilnického manželství. Pod vedením oddaného křesťana se naučila zvládat svá traumata prostřednictvím modlitby a díky četbě Bible; nahromaděné jizvy způsobené v dětství a pak nevydařeným manželstvím se postupně zhojily. A nejen to. „Pán Ježíš mě po 14 letech z toho toxického vztahu vysvobodil a dal mně a mé dceři pokoj, který je mimo lidské chápání, pokoj, o kterém mluví Jeho Slovo**. Jsem tak vděčná, že jsem našla Ježíše. Je to jedno z nejlepších rozhodnutí v mém životě, které jsem kdy udělala.“

** Zde má Lily Meschi na mysli biblický verš zapsaný ve 14. kapitole Janova evangelia, kde Ježíš učedníkům říká: „Pokoj vám zanechávám, svůj pokoj vám dávám; ne jako dává svět, já vám dávám. Ať se srdce vaše nechvěje a neděsí!“ Přesně to Lily prožila.

Lily se později znovu vdala a vzpomínky na traumatickou minulost jí slouží k tomu, aby přinesla naději a mentální uzdravení íránským ženám, které se stejně jako kdysi ona cítí být vězeňkyněmi podmínek, do nichž se ve svém životě dostaly. Proto působí v IAM na pozici ředitelky pro partnerské vztahy. Nedílnou součástí jejích aktivit je šíření křesťanství prostřednictvím nepřetržitých linek pomoci, což je cosi jako záchranné lano v době, kdy Íránci a Íránky žijí v represivních poměrech a mnoho z nich bojuje za svá základní lidská práva a má pocit, že jsou odříznuti od zbytku světa. „Sdílení evangelia s Íránci je příležitostí ukázat jim, co je to pravé křesťanství,“ pokračuje Lily a podotýká, že spousta Íránců je vůči náboženským strukturám skeptická, protože islámskou víru mají spojenou s politickým útlakem – politika a náboženství jsou pro ně spojité nádoby. IAM se snaží prezentovat křesťanství jako něco víc než jen soubor normativních pravidel.

VÝZVA

Nemůže být jiná. Lily Meschi se naléhavě obrací na věřící na Západě, aby se prostřednictvím modliteb a praktického angažmá zapojili do služeb zaměřených na pomoci Íránu. „Jako křesťané musíme povstat a prosit za to, aby byl z Íránu odstraněn Antikristův duch, aby lidé mohli bez překážek vyznávat ctnostnou víru, která jim dá skutečnou svobodu.“ Vysvětluje: „Všichni víme, že skutečná svoboda se opírá o ctnost a ctnost pochází z hlubokého přesvědčení srdce, které pochází z víry. To je to, co Írán potřebuje. Musíme hlásat Kristovo poselství mnohem odvážněji než kdykoli předtím. Toto je historická chvíle. Musíme se všichni spojit, abychom do Íránu přivedli Ježíše Krista.“

Zní až neuvěřitelně k jakému přesvědčení došla žena s původně rigidní muslimskou výchovou. Ne Alláh, ne prorok Mohamed, ale Ježíš. Ve víře v Něj našla řešení pro svůj život ona sama a totéž přeje všem lidem v téměř 90milionové islámské zemi. Lily nevyzývá k příklonu k té či oné víře, tomu či onomu vyznání, té či oné denominaci. Obrací naši pozornost k Ježíši. Někdejší nedobrovolná muslimka se stala dobrovolnou křesťankou. Není to zázrak?

Volně zpracováno podle serveru The Christian Post:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz