Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zasedne Miss Iráku v americkém Kongresu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Budova Kongresu Spojených států. Usedne v něm Sarah Idanová?

To zatím nevíme. Jisté ale je, že Sarah Idanová, Miss Universe Iraq z roku 2017, patří mezi kandidáty Demokratické strany pro volby do federální Sněmovny reprezentantů za kalifornský distrikt č. 30.

Článek

Sarah se zúčastnila v listopadu 2017 soutěže Miss Universe v Las Vegas. Zde udělala tu nejnormálnější věc, jaká k takovému festivalu dívčí krásy zcela přirozeně patří. Pořídila si selfie s jinou soutěžící – Adar Gandelsmanovou (viz ZDE). To by nestálo za řeč, kdyby ovšem Adar nezastupovala Stát Izrael.

Tradičně tolerantní islámská irácká společnost známá svým příkladným respektem vůči nemuslimům, jmenovitě pak ve vztahu k Izraeli, zareagovala způsobem, který přinutil Sarah k odchodu z vlasti. Novým domovem se jí stalo USA, kde získala i občanství. (Pokud kvůli nevinné fotce, a také proto, že součástí mezinárodních soutěží krásy je i promenáda v plavkách, vyvře vůči vám erupce nenávisti, jejíž součástí jsou i výhrůžky smrtí, příliš velkou motivaci setrvat ve své zemi nemáte.)

Sarah po emigraci zaměřila své úsilí na aktivismus na poli lidských práv, včetně práv LGBTQ+ komunity, a volání po mírových vztazích mezi národy, jmenovitě mezi Araby a Izraelci, muslimy a Židy. V tomto duchu vystoupila v roce 2019 v Ženevě na 41. zasedání Rady OSN pro lidská práva, kde mimo jiné řekla:

Před dvěma lety jsem reprezentoval Irák na Miss Universe. Na sociálních sítích jsem uveřejnila fotku s Miss Israel. Bylo mi řečeno, abych ji odstranila a byla jsem nucena odsoudit izraelskou politiku. Dostala jsem výhrůžky smrtí. Od té doby se již nemohu do své vlasti vrátit. (…) Problém mezi Araby a Izraelci přesahuje politické neshody. Je hluboce zakořeněn v náboženském systému, jak je vyučován v muslimských zemích, které jsou antisemitské. Nenávist a nesnášenlivost bohužel podporují neobjektivní média. Když jsem minulý měsíc (myšlen květen 2019 – LS) sledovala zprávy, proč nikdy (arabská média) nehlásila, že teroristická organizace Hamás vypálila téměř 700 raket na izraelské civilisty, nebo že Hamás použil Palestince v Gaze jako lidské štíty? Proč nikdy neodsoudí Hamás za zahájení útoků? Místo toho ukazují pouze ty (Palestince - LS), kdo byli zabiti při sebeobranné reakci Izraele a ten pak obviňují.

Sarah svou řeč uzavřela:

Za obhajování míru jsem nazvána zrádcem. Proč se jediné arabské médium neozvalo, aby se zeptalo na můj názor? Místo toho zveřejňují falešné překlady mých prohlášení. Ráda bych arabským zemím připomněla, že dnes sdílejí s Izraelem více společných zájmů než s teroristickými milicemi. Vyjednávání o míru pro oba státy (tj. pro Izraelce a Palestince - LS) není zradou arabské věci, ale zásadním krokem k ukončení konfliktu a utrpení pro všechny.

Za tato moudrá slova si Sarah vysloužila jediné. Vláda v Bagdádu jí odebrala irácké občanství.

Sarah má za to, že sotva může být v Kongresu vhodnější kandidát pro zastupování menšin, než je ona sama. Přistěhovalec, sekulární muslimka, žena pocházející z Iráku, země přímo ovlivněné americkou zahraniční politikou. Říká, že její hlas je hlasem menšiny; má pocit, že v Kongresu je takový „irácký hlas“ potřebný.

Mezi její priority patří, jak uvádí na svém webu, zvyšování povědomí o problémech jako je rovnost pohlaví, práva uprchlíků, náboženská tolerance a strádání pronásledovaných menšin na Blízkém východě. Na jedné z fotografií na svém instagramovém účtu je vyobrazena na Pochodu hrdosti s plakátem „LGBTQ+ Rights Are Human Rights“ (Práva LGBTQ+ komunity jsou lidskými právy). Jistěže. Občanská ani lidská práva těchto menšin nesmí být potlačována. Ale: jedná se vždy o lidská práva a ne o privilegia, která narušují princip občanské rovnosti ve společnosti? V tomto bodu bych se dostal se Sarah do vážné debaty.

Naopak vysoce oceňuji, že chce být politickou protiváhou antiizraelské skupiny „The Squad“ tvořené osmi demokratickými poslanci ve Sněmovně reprezentantů, přičemž k mediálně nejznámějším patří Ilhan Omarová, Rashida Tlaibová a AOC – Alexandria Ocasio-Cortezová. Tato levicová skupina skupina patří mezi nejzavilejší nepřátele izraelského státu a jeho politiky ve federální sněmovně a kromě jiného aktivně podporuje hnutí BDS usilující o totální bojkot všeho izraelského. Sarah jako zakladatelka organizace Humanity Forward naopak usiluje o budování mostů mezi muslimy a Židy (Araby a Izraelci, chcete-li) a o překonání bariér mezi nimi. Podporuje usmíření, toleranci, vzájemné porozumění a mír.

Sarah má velice smutný pocit z toho, že Demokratické strany se zmocnily hlučné hlasy krajně levicových socialistů, které ve skutečnosti příliš mnoho liberálních voličů nezastupují. Domnívá se, že Omarová, Tlaibová a  AOC ženou věci do extrému, přičemž jí nejde jen o sociální otázky (v těch by s nimi patrně v ledasčem shodla), ale především o zahraničněpolitické záležitosti a jejich fanatickou protiizraelskou zavilost.

Volby do Sněmovny reprezentantů 2024 jsou ještě relativně daleko a konkurence ve 30. kalifornském obvodu značná, a to i  v rámci Demokratické strany. Jakou má Sarah šanci, že na Kapitolu skutečně usedne by bylo předčasné odhadovat. Dodat můžeme toliko jedno: škoda, že takto uvažujících lidí není v muslimském světě víc. A nejen mezi ženami. Bez nich je mír v nedohlednu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz