Hlavní obsah
Názory a úvahy

Alexej Navalnyj je hrdina a mučedník. Vracet se ale neměl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexej Navalný zemřel jako hrdina, jako mučedník, kritik putinského samoděržaví. Kritik, za kterým stála početná fronta spolupracovníků a podporovatelů. Jeho návrat do Ruska považuji za chybu, která režimu spíše pomohla.

Článek

Přesto jsem si jistý, že v exilu by mohl lépe působit, vést své šiky proti diktatuře. Návrat usnadnil ještě lépe a názorněji ukázat, co se stane těm, kteří věří v lepší Rusko.

Rusku nemůže přinést naději samotná kritika, ale skutečně pozitivní samostatná opoziční politika, která je nyní možná jen mimo území ovládané putinovým režimem. Proto je nutné ustavit společný exilový orgán, zastupující ruské demokraty. Působící jak vůči světové diplomacii a obyvatelstvu Země, tak vůči lidem v Rusku samém. K tomu, aby se rozptýlený a nejednotný ruský exil spojil a stal se alespoň částečně významnuo protiváhou režimu, opozičním státem, schopným získat si důvěru demokratů v Rusku i ve světě bude třeba nejen kritiky režimu, ale i dobré vůle a podpory od světových politiků a státníků, kteří zatím chápou podobné tragedie víc jako podnět ke kritice Putina, než k podpoře budování společné ruské náhrady, k pomoci v budování aspoň jádra tak potřebné příští náhrady za dnešní režim. Tak jako se Západ postupně učí podporovat vzdorující Ukrajinu, měl by se učit pomáhat demokracii ruské.

Již ve škole nám vyložili, že bolševické říjnové revoluci předcházelo popem vedené procesí v Petrohradě s poníženou prosbou k caru o zlepšení života chudých. Tohle procesí bylo „rozstříleno“ mocí. (Na detailech netrvám.) Proto odedávna hodnotím činy nejen jeho hrdinstvím či statečností, ale ještě víc podle jejich účinnosti. I na ukrajinském boji je vysoce ceněno nejen hrdinství, ale především jeho účinnost, bez slepého úsilí o marné hrdinství za každou cenu.

Tohle hodnocení je základem mého postoje nejen k Navalnému, ale i ostatním hrdinům současného Ruska. Právě Navalnyj zklamal předem zřejmou neúčinností jeho utrpení. Jako notorický kacíř mám v této kategorii nejen Kara-Murzu a další, ale i Jana Palacha, který ovšem znemožnil režimu ho „soudit“, a tím propagačně vyhrožovat obyvatelstvu.

Naopak v exilu mohl jinak jistě obdivuhodný až geniální Navalnyj nacházet způsoby, jak účinně pracovat pro demokracii v Rusku. Příkladem mohou být Masarykova nebo Benešova zahraniční mise. To si svým návratem Navalnyj znemožnil, toho se vzdal. Ke škodě Ruska, lidstva, ke škodě naší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz