Hlavní obsah
Sport

Adamové Hložek a Gabriel, jejich fotbalová cesta a perspektiva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/ Creative Commons Autor: Pyaet

Adam Hložek

Vedle Adama Hložka dnes již stálého člena české fotbalové reprezentace byl nominován jako největší překvapení Adam Gabriel.

Článek

Adam Hložek

Narodil se 25. 7. 2002 v Ivančicích u Brna. Již od mládí udivoval okolí svým mimořádným fotbalovým talentem. Na turnajích byl vyhlašován nejlepším hráčem a většinou hrál o jednu někdy i dvě kategorie výš, než kam patřil. Není proto nic divného na tom, že už v 10 letech přestoupil do Zbrojovky Brno a jako dvanáctiletý přestupoval do Sparty Praha. Zde je třeba podotknout, že Sparta si vyhlédla hlavně jeho staršího bratra Daniela, který ze zdravotních důvodů musel předčasně ukončit svoji kariéru.

I jeho cesta ve Spartě byla velice rychlá, za A-tým debutoval v roce 2018 v 16 letech. A brzy se stal pevnou součástí základní sestavy. Za Spartu hrál do roku 2022, kdy přestoupil do německého klubu Bayer Leverkusen.

Adam Gabriel

Narodil se 28. 5. 2001.  Fotbal začal hrát v Německu, kde jeho otec Petr Gabriel hrál za tým Admira Bielefeld. Po návratu do Čech hrál za SK Zbraslav a v roce 2011 přestoupili s bratrem dvojčetem Šimonem do Sparta Praha. Jeho fotbalový vývoj trpěl tím, že trenéři nebyli schopni mu najít ideální pozici, na které by měl hrát. Kromě brankáře hrál všechno. Pravého beka začal pravidelně hrát až po přesunu do B-mužstva pod vedením pana Kotala. Je zajímavé, že v tom měl aktivní roli jeho tatínek. Několikrát si zahrál za A-mužstvo, ale trvale se v něm neprosadil. V roce 2022 jako nepotřebnému mu Sparta umožnila přestup do Hradce Králové, aby rok nato využila práva zpětného odkupu a obratem ho prodala do dánského klubu Midtjylland.

Současnost

Angažmá Adama Hložka se nedá nazvat jinak než jako nepovedené. Hraje až na výjimky v zápasech, když má Bayer slabší soupeře, v ostatních zápasech střídá většinou jen na pár minut. V jednu chvíli, když bylo několik útočníků zraněno, hrál pravidelněji, ale jakmile se uzdravili, vrátil se na lavici náhradníků.

Adam Gabriel ze začátku také pouze střídal na pár minut, ale později hrál častěji a po lehkém zranění nyní pravidelně nastupuje jako člen základní sestavy.

Pro úplnost je třeba dodat, že Bayer Leverkusen vede německou ligu a Midtjylland vede dánskou ligu.

Perspektiva

Žít v cizí zemi není na začátku nic jednoduchého. Adam Hložek doplatil na to, že Bayer Levekusen prožívá jedno ze svých nejlepších fotbalových období. Logicky v něm hrají ti nejlepší fotbalisté. Na to, aby se v takovém prostředí uplatnil ještě nebyl minimálně mentálně připraven. I Petr Čech nebo Pavel Nedvěd než začali hrát za špičkové evropské velkokluby, hráli za ty průměrnější. Do velkoklubu už přišli natolik mentálně silní, že tam uspěli. Tento krok Adam Hložek přeskočil, což se ukázalo jako špatné. Je třeba, aby odehrál jednu nebo dvě sezóny za ne tak ambiciozní klub, a potom, pokud na to bude mít, realizoval ještě jeden velký přestup.

Adam Gabriel měl tu výhodu, že Midtjylland ho kupoval jako hráče, který nebyl drahý, a když se neprosadí, tak se zase tak moc neděje. Prosadil se, dánská liga se nemůže s německou vůbec srovnávat, ale co je lepší, hrát pravidelně za vedoucí celek dánské ligy nebo střídat na posledních pár minut ve vedoucím celku německé ligy. Odpověď není příliš složitá. I z dánské ligy odcházejí hráči do nejlepších evropských týmů a střídající hráči ve velkoklubech končí různě.

Nyní byli oba nominováni do nově se tvořícího reprezentačního výběru, popřejme jim aby se prosadili, a aby navázali na tradici českých hráčů působících v nejlepších týmech Evropy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz