Hlavní obsah
Sport

František (Franz) Straka - České Budějovice a koncepční práce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons: CC BY-SA 3.0 Autor: David Sedlecký

František Straka

František Straka toho za svůj život stihl víc než 99 % občanů České Republiky. Čím vším byl?

Článek

Hráč

Fotbal začal hrát v Českých Budějovicích, kde působil, než narukoval do vojenské tělovýchovné jednotky Tachov. Tam si ho všimla Sparta, kam v roce 1979 přestoupil a následně byl členem jejího kádru v jednom v z nejúspěšnějších období její fotbalové historie. V té době se také stal členem české fotbalové reprezentace.

V roce 1988, kdy už bylo umožněno zasloužilým reprezentantům zakončit svoji kariéru v zahraničí, přestupuje do klubu Borusia Mönchengladbach, později do klubu Hansa Rostock a svoji profesionální kariéru zakončil v klubu Wuppertaler SV. V tu dobu získal německé občanství a začal si říkat Franz.

Trenér

Už při svém posledním profesionálním angažmá trénoval regionální klub SV Waldhausen. Po jeho ukončení pak převzal klub Wuppertaler SV. Pak se vrátil do Čech a po jisté přestávce se stal asitentem trenéra v Teplicích, kde byl následně jmenovánl hlavním trenérem. Výsledky mužstva se mu podařilo zlepšit, a tak jej jako svého hlavního trenéra angažovala v roce 2004 Sparta Praha.

Zde prožil své nejúspěšnější trenérské období. S mužstem vyhrál titul a postoupil do ligy mistrů. To se od té doby Spartě už nepodařilo. Přesto byl ale novým majitelem odvolán.

Přijal angažmá německém druholigovém klubu LR Ahlen, který se mu podařilo zachránit, ale následující sezónu byl po neuspokojivých výsledcích odvolán. Potom ještě přijal trenérskou záchranářskou misi ve Viktorii Plzeň, byla úspěšná, ale přesto zde nepokračoval a nastoupil asi své nejzajímavější zahraniční angažmá v klubu FC Wacker Tirol z Insbruku. Průběh byl standardní, nejprve několik překvapivých výher a pak naprosto neuspokojivé týmové výsledky a odvolání.

Vypisovat zde, kde všude trenér Straka potom působil nemá smysl. Dohledal jsem dalších 15 klubů. I to je obdivuhodné. Neúspěšní trenéři většinou dostanou dvě tři šance, a pak na profesionální úrovni s trénováním končí a ty úspěšní kluby zase tak často nemění.

Za zmínku stojí tři angažmá:

OFI Kréta

Zde trénoval cca 3 měsíce a hráči následně prohlásili do medií, že vůbec nepochopili co po nich chce, aby hráli.

Slavia Praha

Tímto angažmá přišel o svůj kredit, který si získal u fotbalové veřejnosti. Není jediný trenér, který působil jak ve Spatě, tak ve Slavii. Dokonce i současný trenér Slávie má sparťanskou minulost, ale nikdo tak hlasitě a pořád neopakuje, jak hráči a pochopitelně i trenéři mají svojí práci vykonávat srdcem a také nechodí po svém vyhazovu fandit do kotle.

Reprezentace

Když v roce 2009  u ní skončil trenér Rada, vedení překvapivě angažovalo Františka Straku. Tým vedl jeden zápas, byl vítězný a tak má jako jediný reprezentační trenér bilance 100%. Nové vedení svazu s ním smlouvu přesto neprodloužilo.

Mimotrenérské aktivity

Hráčský agent

Po skončení hráčské kariéry krátce působil jako hráčský agent. Nepodařilo se mu, ale získat žádného zajímavého hráče a tak se tímto způsobem nebyl schopen uživit. Proto brzy končí a přijmá místo asistenta v FK Teplice.

Politika

V roce 2006 se rozhodl kandidovat do parlamentu za KDU-ČSL v Karlovarském kraji. Zde je třeba dodat, že KDU-ČSL neměla v tomto kraji prakticky žádné voliče a myslela si, že se mu třeba nějaké podaří získat. Skončilo to tak, že se zjistilo, že nemá platné české občanství a tak nemůže být zapsán na kandidátku.

Televize

V roce 2015 se stal ústřední postavou reality show Ano trenére, kde něl pomáhat lokálním fotbalovým klubům zlepšit svoji hru. Měla však velmi malou sledovanost a tak byla brzo ukončena.

České Budějovice

Po opět nečekaně ukončeném i když ne neúspěšném angažmá v Michalovcích před pár dny přijal místo hlavního trénéra v Českých Budějovicích. Proč ho angažovali? Klub je poslední, chybí peníze úplně na všechno a ani noví majitelé je nejsou schopni dlouhodobě zajistit. Pravděpodobně trenéři vyslovili nespokojenost s kvalitou hráčského kádru a tak je nové vedení odvolalo. Je také velmi pravděpodobné, že před panem Strakou oslovili i jiné trenéry, kteří je odmítli.

Zdůvodnili to, že hledají trenéra, který bude pracovat koncepčně.

Protože situace v Českých Budějovicích je špatná už několik let, bylo velkým problémem vůbec sehnat pro něj asistenta. Několik renomovaných bývalých fotbalistů to odmítlo. Nakonec to vzal pan Jirkal, kterému je 68 let, má a bude mít i nadále úvazek u reprezentace jako pozorovatel. Františku Strakovi je 66 let. Opravdu perspektivní trenérská dvojice. Dokonce se i objevila myšlenka, že by nedělal jenom trenéra, ale i sportovního ředitele.

Jak to dopadne, jako vždycky asi dojde ke krátkodobému zlepšení a po následném zhoršení se s ním rozloučí.

Franz(František) Straka si bude užívat trenérského důchodu, než se objeví další mužstvo v nesnázích a bude potřebovat zachránit svoji ligovou příslušnost.

Zdroj: isport, wikipedie, transfermarkt

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám