Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ishowspeed a veřejnoprávní media

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: wikimedia commons CC BY 3.0 Autor: Lou Wop

Ishowspeed

Minulý týden navštívil Českou republiku jeden z nejúspěšnějších světových streamerů Jason Watkins jr. Známý pod nickem Ishowspeed. Informovali o tom veřejnoprávní media?

Článek

Životopis

Ishowspeed vlastním jménem Darren Jason Watkins se narodil 21 ledna 2005 v Cincinaty. Svůj youtube kanál založil v roce 2016. V prosinci 2017 začal sreamovat a nahrávat videa her NBA, 2K13 a Fortine Battle Royale. Počet odběratelů jeho kanálů strmě rostl, už v dubnu 2021 dosáhl 100 000, za pár měsíců jich bylo přes milion, o rok později již 10 milionů a v srpnu 2023 již překonal hranici 20 milionů odběratelů.

V prosinci 2022 získal ocenění Breakout Streamer, které dostal i o rok později.

Svoji fanouškovskou základnu si vybudoval především svérázným chováním při hraní videoher, které vyústilo až k jeho zablokování ve hře Valorant.

V srpnu 2021 vydal svůj první singl „Dooty Booty“. Tento singl uspěl především na platformách YouTube a TikTok. V březnu 2024 vydal čtyři nové písně pro své nové EP Trip 2 Brazil.

Návštěva Prahy

Z auta vystoupil na náměstí Republiky a hned začal se svým extravagantním chováním. Od náhodného kolemjdoucího se naučil, jak se řekne česky „Jak se máš“ a to pak ptal nahodilých kolemjdoucích, koukali na něho jako na zjevení, pak ho jedna z nich poznala a začalo to. Prakticky na každém kroku si s ním někdo chtěl udělat selfie.

Vybral si české peníze z bankomatu, uvedl do rozpaků jednoho kolemjdoucího, když chtěl vědět, kdo jsou ti lidé, kteří jsou na nich vyobrazení. Část z nich následně daroval bezdomovci, pak mu zašel naproti do restaurace objednat jídlo. V tu dobu ho již následovalo asi 100 lidí a než mu ho připravili, dav se rozšířil asi na 500 lidí.

Jídlo předal nadšenému bezdomovci, za pomocí bodyguardů se vrátil do auta a přemístil se do Pařížské ulice.

I zde se okolo něho hned začali shromažďovat lidé. Jednoho se bodyguardům nepodařilo odehnat a pozval ho na trdelník. Svým chováním úplně vykolejil prodavačky z jejich rutiny a provoz na Staroměstském náměstí byl okamžitě paralizován jeho fanoušky. Dav začal skandovat jeho jméno a bodyguardům dalo hodně práce uvolnit mu cestu ven.

Pak se přemístil na Karlův most, kde pro lidi, kteří ho následovali, zorganizoval koncert místní skupiny a nechal si namalovat portrét. Tím byla ukončena veřejná část jeho návštěvy.

Veřejnoprávní media

Můžeme si o jeho chování a jeho tvorbě myslet co chceme, ale jedno se mu nedá upřít, má schopnost zaujmout. Podařilo se mu to do dnešního dne u více než 27 milionů lidí. Pokud taková osobnost navštíví Českou republiku, tak by o tom Česká televize měla informovat.Nestalo se.

Nabízí se zde otázka, jaká je vlastně úloha veřejnoprávních medií v naší společnosti, zvláště když to srovnáme s tím, kolik pozornosti dostal Karlovarský festival, jehož ani jediný účastník nemá ani desetinový vliv na jako tento umělec. Veřejnoprávní media by měla především projít důkladnou revizí své činnosti a ne si nechat v parlamentu odhlasovat navýšení, ale hlavně podstatné rozšíření plátců svých poplatků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz