Hlavní obsah
Sport

Barbara Krejčíková a její šlechetné gesto

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 Autor: Hameltion

Barbora Krejčíková

Barbara Krejčíková vyhrála dvouhru ve Wimbledonu. Všude se psalo o jejím osudovém setkání s Janou Novotnou nebo o těžkém vítězství v prvním kole, ale málo se mluví o nádherně kolegiálním gestu, které během turnaje udělala.

Článek

Tenisové začátky

S tenisem začala v Ivančicích ve třech letech, když s maminkou doprovázela na tréninky staršího bratra. Pro zajímavost podobné začátky měla i Petra Kvitová, možná je to důvod, proč je český ženský tenis tak úspěšný.

V Ivančicích byl jejím prvním trenérem Antonín Ondra, který ji vedl od jejich šesti do čtrnácti. Pro dráhu profesionální tenistky byla rozhodující spolupráce s Janou Novotnou, která ji definitivně přesvědčila, aby se tenisu věnovala profesionálně.

V její další kariéře měla zásadní vliv spolupráce s trenérem Alešem Kartusem, který v tu dobu z již úspěšné deblistky vychoval i úspěšnou singlistku.

První úspěchy

První profesionální turnaj hrála v roce 2010 v Piešťanech, prošla úspěšně kvalifikaci, ale vypadla hned v prvním kole.

V následujícím roce vyhrála svůj první deblový turnaj, bylo to v Osjeku. Vítězství v deblu ještě mnohokrát zopakovala na mnohem významnějších turnajích. Se svoji nejstálejší partnerkou Kateřinou Siniakovou se jim podařilo vyhrát kompletní kariérní Grand slam tzn. Autralien Open, French Open, Wimbledon a US Open. Grand slam několikrát vyhrála i ve smíšené čtyřhře.

Na své první vítězství v singlovém turnaji si musela počkat do roku 2012, bylo to v Dubrovníku na turnaji ATF. Na turnajích série WTA dosáhla prvního úspěchu v roce 2014, kdy se probojovala do finále turnaje v BGL v Lucembursku.

Historický singlový úspěch ale představoval rok 2021, kdy vyhrála French Open.

Rok 2024

Do Wimbledonu je třeba otevřeně říci nic moc. Rok před tím se rozešla s trenérem Kartusem, který ji dovedl k jejím největším úspěchům a dohodla se na spolupráci se svým kamarádem Pavlem Motlem, který tou dobu neměl žádné trenérské zkušenosti.

I z důvodu zranění byl v této sezóně její nejlepší výsledek čtvrtfinále v Melbourne. Ve Wimbledonu ještě po prvním kole, které vyhrála ve třech setech, z toho byly 2 tiebreaky a poslední skončil 7:5, nečekal její vítězství vůbec nikdo.

Šlechetný čin

Po namáhavém vítězství ve čtvrtfinále nad Jelenou Ostapenkovou ji čekalo ještě čtvrtfinále ve čtyřhře. Nebylo by nic jednoduššího než vymluvit se na zdravotní problémy a do zápasu nenastoupit. Hodně tenistů se takto v minulosti zachovalo, včetně jedné z našich předních tenistek. Dovedu si i představit, že by to hodně lidí schvalovalo, semifinále ve Wimbledonu si naprostá většina tenistů nikdy v životě nezahraje. Ona to přesto neudělala.

Do čtyřhry nastoupila, udělala to z kolegiality ke své nové deblové partnerce. Lauře Siegemundové. Čtyřhru sice prohrály, ale v žádném případě ji neodchodila. Den před semifinále strávila na kurtu 4,5 hodiny.

Možná i díky tomuto činu následně dosáhla svého životního úspěchu - vítězství ve Wimbledonu.

Takového úspěchu dosáhnou jenom výjimeční lidé, je skvělé, když tito lidé kromě výjimečných dovedností disponují i výjimečnými charakterovými vlastnostmi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz