Hlavní obsah
Názory a úvahy

Filip Turek a nová frakce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 Autor: or X60s

Filip Turek

V úterý se Filip Turek vrátil z Bruselu. O první dojmy se podělil s diváky televize XTV.

Článek

Patrioti pro Evropu

Na začátku hovořil o tom, že vstoupil do zcela nové frakce Patrioti pro Evropu. Je z ní nadšený. Vnímá ji jako začátek něčeho nového, něčeho co v Evropském parlamentu dosud nebylo. Je to první frakce, která se jednoznačně vymezuje proti Green Dealu, proti nelegální migraci a staví se za suverenitu národních států.

Proč není členem frakce ECR?

Celkem z jednoduchého důvodu, protože je tam nechtěli. Údajně to zařídil pan Fiala, který dosud nezapomenul na to, že Robert Šlachta svým zásahem vyvolal pád vlády Petra Nečase, které byl členem. Pokud je to pravda, jedná se o skutečně zodpovědné a moudré rozhodnutí velkého státníka.

Je frakce proruská?

Těžká otázka. V mediích se objevily informace, že někteří z poslanců v minulosti vyjádřili proruské názory. Tato frakce ale nevznikla, aby řešila rusko-ukrajinský konflikt a v jejich stanovách o tom není ani slovo. Předpokládám, že pokud by došlo na toto téma k hlasování, tak je členství ve frakci nebude nijak omezovat.

Členství hnutí ANO

Členy frakce jsou i poslanci hnutí ANO. Je to určitě překvapení, protože i po volbách veřejně oznámili, že budou pokračovat ve frakci Renew. Je to zajímavé i díky tomu, že Andrej Babiš Green Deal podepsal. Každý člověk v průběhu svého života mění názory, ale takto zásadně a často jako on, to dělá málokdo. Doufat, že mu vydrží stejný názor pět let je naivní, zvlášť pokud se mu podaří napřesrok sestavit vládu. K čemu asi dojde, část poslanců opustí jeho a část frakci.

Jak to celé působí?

Zatím velmi pozitivně, tak ale na začátku vypadá všechno. Je velkou otázkou, jak to nakonec bude vypadat až Filip Turek a celá frakce narazí na realitu fungování Evropského parlamentu. Politika jsou kompromisy, ale důležité je, aby se kvůli nim někam neztratila původní myšlenka.

Nikdo si nepředstavoval, že zvolením Filipa Turka Evropská unie okamžitě začne fungovat jinak. Ale očekává se od něj, že nesleví ze svých názorů a že bude pravdivě a upřimně informovat o tom, co se okolo něj v Evropským parlamentu děje. To zatím plní.

Zdroj:

https://www.youtube.com/watch?v=NImRmxv24Yo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz