Hlavní obsah
Sport

Kvalitní čeští fotbalisté, kteří na EURO 2024 nejsou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons CC BY-SA 4.0 Autor: Tadeáš Bednarz

Alex Král

Právě teď vrcholí boje ve skupinách na mistrovství Evropy ve fotbale EURO 2024. Nominování hráči se ze sebe snaží vydat maximum. Ne všichni ale dostali šanci se na EURO podívat. Kteří byli ti méně šťastní?

Článek

Těchto 11 hráčů mělo reálnou šanci se turnaje zúčastnit. Kdyby reprezentace těsně před turnajem nevyměnila trenéra, někteří by na něm určitě hráli.

Brankář

Václav Hladký

Zde došlo asi k největší nespravedlnosti. Brankář s úžasným příběhem. Brankář, který se navzdory všem předpokladům prosadil v Anglii. To se žádnému z nominovaných brankářů zatím nepovedlo.

Ivan Hašek jako důvod jeho nenominování uvedl, že reprezentace má krátkodobé a i dlouhodobé cíle. Je to škoda, protože svými zkušenostmi, ale hlavně svoji životní cestou by dal reprezentaci prvek, který v tuto chvíli nemá.

Obrana

Tomáš Kalas

Dlouholetý spolehlivý reprezentant, který přestal být nominován kvůli zranění a po návratu na hřiště již novou šanci nedostal. V současné době nastupuje pravidelně v druhé Bundeslize za Schalke 04.

Jakub Brabec

Také dlouholetý reprezentant. Doplatil na hrubé porušení reprezentační smlouvy a na to, že řecká liga v současné době má daleko do úrovně těch nejvýše hodnocených.

Patricio Stronati

Byl vždy na pokraji nominace, ale pokud nastoupil, nezklamal. Doplatil stejně jako Jakub Brabec na to, že Maďarská liga nemá příliš vysokou prestiž.

Pravý wingbek

Adam Gabriel

Zažil letos nejlepší sezónu svého života. Začal pravidelně nastupovat v dánské lize a s Midtjyllandem vyhrál titul. Doplatil na špatný výkon v zápase proti Arménii. Jednalo se ale o jeho první zápas a dle vyjádření zkušených reprezentantů to nic neznamená. Věřím, že Česká republika v něm brzo získá spolehlivého reprezentanta.

Levý wingbek

Jaroslav Zelený

Bohužel v době nominace měl slabší formu. Také finální fáze nepatří mezi jeho silné stránky.

Ale pořád se jedná o hráče s nadprůměrnou herní inteligencí.

Záloha

Alex Král

Hraje Bundesligu za Union Berlín a pravděpodobně měl ze všech zde jmenovaných fotbalistů k nominaci nejblíže. Trenéři se ale rozhodli jinak.

Lukáš Sadílek

Doplatil na obrovskou konkurenci, která je ve sparťanské záloze. Velkou část sezóny pouze střídal a když začal pravidelně nastupovat, tak už byla nominace prakticky hotová.

Útok

Lukáš Masopust

Jeden z největších univerzálů, který hraje naši ligu. Proto se asi nevešel do nominace. Trenéři dali přednost specialistům.

Václav Jurečka

Nestává se příliš často, aby král střelců domácí ligy nebyl součástí reprezentačního výběru. Důvodem jeho absence je neotřesitelná pozice Patrika Schicka a oproti nominovaným útočníkům slabší mezihra.

Vasil Kušej

Je názornou ukázkou toho, že předržovat hráče se nevyplatí. Hráčova výkonnost většinou klesne a nejen lukrativní přestup ale i nominace do reprezentace se ho přestanou týkat. Kušej je ale ještě mladý hráč a má fotbalovou budoucnost před sebou.

Shrnutí

Těchto jedenáct hráčů nepředstavuje jedinou alternativu. Klidně by v ní mohl být např. Lukáš Červ, Matěj Ryneš, brankář Pavlenka atd. Vypovídá o tom, že český fotbal na tom není vůbec špatně a má velkou zásobu kvalitních fotbalistů.

Česká reprezentace rozhodně nemá na mistrovství Evropy slabé mužstvo. O některých hráčích by se dalo diskutovat, ale ti nejlepší tam určitě jsou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz