Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ondřej Kania – nová tvář v českém fotbale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JK Education / Wikimedia Commons/ CC BY-SA 4.0

Ondřej Kania

Dne 3.4. převzal 75,65 procent akcií mladý český podnikatel Ondřej Kania. Mediální prezentace této události je naprosto unikátní.

Článek

Ondřej Kania

Narodil se v 19.12.1992. Po základní škole navštěvoval nejprve 3 různé střední školy, aby se nakonec rozhodl pokračovat ve vzdělání v USA. Rodina si nemohla dovolit platit mu vysoké školné, proto musel najít střední školu, která mu nabídne spolu se studiem i stipendium. Po jejím úspěšném absolvování a návratu do Čech se rozhodl využít těchto zkušeností a založil agenturu, která zprostředkovávala zájemcům kvalitní studium na zahraničních školách v USA, Kanadě a po Evropě.

Začal také organizovat veletrhy, kde se tyto školy prezentovaly. Dalším krokem byl nákup pražského gymnázia a založení American Academy in Prague, následovala American Academy in Brno, Americal Academy in Bratislava a American academy in Zagreb.

Kandidoval také za několik politických stran a hnutí, ale nikdy nebyl zvolen. Andrej Babiš mu nabídl post ministra školství, který omítl. V tu dobu mu bylo 25 let.

Nákup Slovanu Liberec

V roce 2023 prodává majoritní podíl ve své firmy nadnárodnímu společenství Dukes Education a získává dle časopisu Forbes přes 600 mil. volných finančních prostředků. Začne hledat nějakou nestandardní investici a napadne ho koupit fotbalový klub. Po analýze dojde k závěru, že klubů, které má smysl kupovat, moc není.

Potká se ale s panem Karlem majitelem Slovanu Liberec a firmy Precioza. Panu Karlovi je již 75 let, jeho děti o fotbalový klub nemají zájem, a tak hledá někoho, komu by ho předal.

Dohodnou se relativně rychle. Ondřej Kania odkoupí za symbolickou částku 75 % akcií klubu a 250 mil. Kč vloží na účet, ze kterého bude financován chod klubu v budoucnosti.

Fotbalový romantik

Po nástupu do funkce okamžitě vyhlásil za cíl postup do některého z evropských pohárů. Zařadil jsem ho tak mezi fotbalové romantiky. Patří tam i Tomáš Rosický a Jan Podroužek. Tomáš Rosický úspěšný je, Jan Podroušek ne.

Jak dopadne Ondřej Kania pravděpodobně dobře, ale nepůjde to tak rychle a nebude to tak jednoduché, jak si v tuto chvíli představuje.

Minimálně jeden úspěch už má, díky skvělé mediální prezentaci na první zápas pod jeho vlastnictvím přišlo 2× tolik diváků než na ten předchozí.

Zdroj: Aktuálně, Wikipedie, Forbes

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz