Hlavní obsah
Sport

Sparta Praha a Brian Priske. Nejhorší možné řešení. Kdo dopadne hůř?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 Autor: Vincenzo.togni

Sparta se vyjádřila k tomu, kdo bude v příští sezóně tvořit její realizační tým. Výsledek je ten nejhorší z možných, Spartě zbyl realizační tým bez hlavního trenéra a Feyenoord má trenéra bez realizačního týmu.

Článek

Proč to bude mít složité Brian Priske?

Do Feyenoordu nakonec jde sám. Nový realizační tým si určitě sestaví, to nebude problém. Feyenoord má určitě pod smlouvou mnoho kvalitních trenérů a věřím tomu, že Brianova e-mailová schránka je zahlcena životopisy. Problém je v tom, že každý tým se skládá s lidí různých charakterů a nikdy se dopředu neodhadne, jak bude fungovat. Ani jeho tým na Spartě na začátku nefungoval optimálně, kde je dnes např. kustod s přezdívkou „Kafé“?

Je také potřeba zmínit, že situace ve Spartě tehdy byla diametrálně odlišná od současné situace ve Feyenoordu. Trenér s ambicemi, kterého vyhodil Anderlecht, přicházel do dlouhodobě neúspěšného týmu také s ambicemi. Priske během prvního půl roku moc úspěšný nebyl a media psala, že český trenér by byl již dávno odvolán. On ale dostal důvěru, mohl významně ovlivnit, jak bude tým posílen a na Spartě byla vytvořena taková organizační struktura, že si mohl vybírat své nejbližší spolupracovníky napříč trenérskými štáby.

Také si sebou přivedl kondičního trenéra, jehož předcházela skvělá pověst a jak vám potvrdí každý profesionální fotbalista, je pro tým stejně důležitý a některých případech i důležitější.

Feyenoord je v úplně jiné situaci. Klub je dlouhodobě úspěšný a nebýt toho, že jeho trenéra si vybral Liverpool, nového by nehledal.

Určitě v něm nedostane takové kompetence jako měl ve Spartě a je otázkou, jak moc bude vedení klubu tolerantní k případným počátečním neúspěchům.

Proč to bude mít problémy Sparta

Mužstvo přebírá dosavadní asistent Lars Friis, který má sice zkušenosti jako hlavní trenér, ale jeho největší trenérský úspěch je postup do nejvyšší dánské ligy s týmem Viborg. To se bohužel s mistrovským titulem Priskeho nedá srovnat.

Spartu čeká Fergusonův syndrom, to znamená, že co Friis udělá nebo rozhodne se bude porovnávat s tím, jak by to rozhodl Brian, jak by to udělal Brian a jak by se v této situaci zachoval Brian. Bude pracovat pod ohromným tlakem a pokud nepřijdou výsledky, je pravděpodobné, že vedení s ním nebude mít tolik trpělivosti jako s Priskem když začínal, zvlášt proto, že vítěz ligy bude přímo postupovat do ligy mistrů a do kádru Sparty byly v minulých letech nainvestovány obrovské peníze.

Další významný odchod

Ze Sparty nebude odcházet jenom její trenér, ale i její kapitán Ladislav Krejčí. Odchází do španělského klubu Girona. Jeho přestup se připravoval půl roku, všichni to věděli a Sparta se na něj mohla připravit. V tuto chvíli má Sparta tři špičkové stopery a Patrik Vydra už také mnohokrát prokázal své schopnosti. Je pravděpodobné, že ve Spartě se v tuto chvíli řeší příchod dalšího hotového stopera.

Ladislav Krejčí, když podepisoval prodloužení smlouvy tak řekl: „Neodejdu ze Sparty dokud nezíská titul.“ Svůj slib splnil hned 2× a je třeba mu popřát hodně úspěchů.

Předržovat hráče nemá smysl, většinou následuje dlouhodobý pokles formy, příkladů je hodně, např. Vasil Kušej, brankář Ondřej Kolář atd.

Jeho nový klub vede Pere Guardiola bratr Pepa Guardioly a pokud se bratři nepohádali, bude se o něm hovořit v té nejlepší společnosti.

K čemu došlo

Životem protřelí lidé vám potvrdí, že mnohem horší než zvládnout neúspěch je zvládnout úspěch. Situace ve Spartě je toho ukázkou. Fotbalové prostředí je specifické, ale nedovedu si představit, jak by to vypadalo, kdyby se toto stalo standardem i normálním životě. „Mám lepší nabídku končím.“

Sparta něco podobného už ve své v historii zažila. Její legenda Václav Ježek se ke konci kariéry rozhodl, že pro přestup do Slavie. Zde je třeba dodat, že jeho působení úspěšné nebylo a potichu ho ukončil.

Sparta to tenkrát zvládla. Věřím, že stejně úspěšně to Sparta zvládne i teď a pan Priske ve Feyenoordu dopadne lépe než Václav Ježek ve Slavii.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz