Hlavní obsah
Hobby a volný čas

S čím kouzlí Dánové v kuchyni? Metlička, jak ji neznáte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lucie Dobešová

Dánská metlička je nejen na chlebové těsto

Jezdíte do Dánska za poznáním hygge nebo za pekařským umem Dánů? Obojí se dá zažít při přípravě těsta dánským stylem. A co že to mají ti Dánové při pečení po ruce?

Článek

Je libo æbleskiver, risalamande nebo fastelavnsboller? Že vám tyhle názvy nic neříkají? Slibuji, že po jejich ochutnání na ně nezapomenete. Koblihové kuličky, krémová rýže s višňovou polevou a dánská obdoba větrníku by ale nemohly mít to pravé kouzlo, kdyby nevznikaly pod rukama dánského pekaře, který se na pečení vrhnul pěkně postaru. Tedy, bez elektrického robota. A jistě při tom zažívá hygge, protože příprava těsta probíhá pomaleji, v typickém přítmí dánského podzimu a s farsrører v ruce.

Farsrører je taková kuchyňská kouzelná hůlka a českým ekvivalentem by asi bylo mačkadlo na mleté maso. Mladí Dánové ji nesprávně pojmenovávají jako brødpisker, tedy metlička na míchání chlebového těsta, protože to bylo později její častější využití. Je to ovšem pořádná metla, která má přes třicet centimetrů a je zakončená zkrouceným drátem.

Často je vyrobená z bukové rukojeti, na kterou je přidělaný silný stočený drát z nerezové oceli. Všichni známe klasickou lehkou metličku na míchání vajíček s tenkými drátky na konci, ale tahle dánská má opravdu silnou rukojeť a vyžaduje pevný úchop.

Foto: Lucie Dobešová

Dánská metlička

Pro české kuchtičky a kuchtíky má velmi netradiční tvar a věřte, že je výsledkem dlouhého bádání. Od chvíle, kdy vím o její existenci, jsem zjistila, že existuje několik druhů, protože v dánských domácnostech jsem narazila na nejrůznější zkroucení drátu. Sama jsem si opatřila dvě různé metly, abych jejich funkčnost mohla porovnat.

Foto: Lucie Dobešová

Různé druhy dánských metliček

Farsrører byla původně určena pro spojení ingrediencí na výrobu masových karbanátků - dánských frikadeller. Alespoň na to se zhruba ve 30. letech 20. století ještě hojně používala. Později se její využití ukázalo ideálním při přípravě chlebového těsta, které je jak známo hutnější, takže konstrukce metly tomu odpovídá. A tak se vžil i její novější název brødpisker.

Foto: Lucie Dobešová

Míchání chlebového těsta

A k přípravě těsta na chleba jsem ji poprvé použila i já. Byla jsem překvapená, jak skvěle se s tímhle nástrojem pracuje, že jsem jej nakoupila ve velkém a obdarovala všechny doma.

Dánská metla se stala mým oblíbeným pomocníkem v kuchyni a používám ji už při pečení úplně všeho, protože je skvělým bojovníkem proti hrudkám v těstu. A mohu potvrdit, že jde o výrobu skutečně kvalitní, protože metla drží už několik let svůj tvar i barvu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Skandinávský styl

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám