Článek
Je libo æbleskiver, risalamande nebo fastelavnsboller? Že vám tyhle názvy nic neříkají? Slibuji, že po jejich ochutnání na ně nezapomenete. Koblihové kuličky, krémová rýže s višňovou polevou a dánská obdoba větrníku by ale nemohly mít to pravé kouzlo, kdyby nevznikaly pod rukama dánského pekaře, který se na pečení vrhnul pěkně postaru. Tedy, bez elektrického robota. A jistě při tom zažívá hygge, protože příprava těsta probíhá pomaleji, v typickém přítmí dánského podzimu a s farsrører v ruce.
Farsrører je taková kuchyňská kouzelná hůlka a českým ekvivalentem by asi bylo mačkadlo na mleté maso. Mladí Dánové ji nesprávně pojmenovávají jako brødpisker, tedy metlička na míchání chlebového těsta, protože to bylo později její častější využití. Je to ovšem pořádná metla, která má přes třicet centimetrů a je zakončená zkrouceným drátem.
Často je vyrobená z bukové rukojeti, na kterou je přidělaný silný stočený drát z nerezové oceli. Všichni známe klasickou lehkou metličku na míchání vajíček s tenkými drátky na konci, ale tahle dánská má opravdu silnou rukojeť a vyžaduje pevný úchop.
Pro české kuchtičky a kuchtíky má velmi netradiční tvar a věřte, že je výsledkem dlouhého bádání. Od chvíle, kdy vím o její existenci, jsem zjistila, že existuje několik druhů, protože v dánských domácnostech jsem narazila na nejrůznější zkroucení drátu. Sama jsem si opatřila dvě různé metly, abych jejich funkčnost mohla porovnat.
Farsrører byla původně určena pro spojení ingrediencí na výrobu masových karbanátků - dánských frikadeller. Alespoň na to se zhruba ve 30. letech 20. století ještě hojně používala. Později se její využití ukázalo ideálním při přípravě chlebového těsta, které je jak známo hutnější, takže konstrukce metly tomu odpovídá. A tak se vžil i její novější název brødpisker.
A k přípravě těsta na chleba jsem ji poprvé použila i já. Byla jsem překvapená, jak skvěle se s tímhle nástrojem pracuje, že jsem jej nakoupila ve velkém a obdarovala všechny doma.
Dánská metla se stala mým oblíbeným pomocníkem v kuchyni a používám ji už při pečení úplně všeho, protože je skvělým bojovníkem proti hrudkám v těstu. A mohu potvrdit, že jde o výrobu skutečně kvalitní, protože metla drží už několik let svůj tvar i barvu.