Hlavní obsah
Cestování

Červený Kláštor: Kartouza patří k nejcennějším památkám Slovenska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mariusz Rzepkowski/Wikimedia Commons /CC BY-SA 2.5

Červený Kláštor

V Pieninách leží jeden z nejvýchodněji položených kartuziánských klášterů. Žil tu prý mnich, který létal.

Článek

Na břehu řeky Dunajce, v malebných Pieninách, na samotné státní hranici s Polskem, se nachází jedna z nejkrásnějších a nejvýznamnějších památek Slovenska, středověký kartuziánský klášter. Místo nese název podle barvy jeho střech – Červený Kláštor.

Historie kláštera sahá až do roku 1320, kdy byl založen jako filiální kartuziánskými mnichy z Kláštoriska ve Slovenském ráji. Kartuziáni jsou částečně poustevnický řád. Typičtí jsou svými malými mnišskými domky, které staví namísto běžných cel. Jméno řádu a označení klášterů kartouza vzniklo podle latinského názvu pohoří La Chartreuse severně od Grenoblu, kde sídlí mateřský klášter nazývaný Velká kartouza.

Cyprián, mnich s křídly

V první polovině 16. století začal klášter upadat, stal se terčem loupeživých rytířů a nakonec zcela zanikl. V roce 1711 obdrželi opuštěný areál darem od nitranského biskupa kamaldulové. Podobně jako kartuziáni i kamaldulové žili poustevnickým způsobem života. Věnovali se hospodářství, chovali včely, sbírali léčivé byliny a léčili nemocné.

V roce 1574 založili klášterní lékárnu. Jejím správcem byl v letech 1756 až 1775 fráter Cyprián, vlastním jménem František Ignác Jaschke, nazývaný Létající mnich. Vynikal jako léčitel, znalec farmacie, alchymie a botaniky. Nejvíce jej proslavil herbář, který je dnes součástí expozice. Proslul ale také jako konstruktér. A zřejmě tady se zrodila legenda o tom, že v okolí kláštera létal. Po vzoru ptáků si prý sestavil okřídlený stroj, za pomoci ďábla jej dovlekl na vrchol Třech Korun a odtud vzlétl až k Mořskému oku. Podle jedné z verzí legendy jej ještě za letu srazil k zemi hrom, protože kromě ptáků je dáno létat pouze andělům, podle druhé jej potrestala církevní moc doživotním žalářem nebo dokonce upálením. Mírnější verze tvrdí, že byl pouze přeložen do jiného kláštera v rovinaté krajině a na hranici skončila jen jeho křídla. Stalo se tak údajně na náměstí v nedalekém městečku Spišská Belá. Tato verze má dokonce oporu v historických pramenech. V roce 1760 jistý profesor latiny zaznamenal, že byl přítomen tomu, kdy na náměstí na příkaz nitranského arcibiskupa spálili čertův vůz. Aparát měl sestrojit právě Cyprián. Na motivy pověsti byl v roce 2010 natočen film Legenda o létajícím Cypriánovi s Markem Igondou v hlavní roli.

Dnes je v klášteře expozice

Kamaldulský klášter jako neužitečný zrušil v rámci reforem císař Josef II. Dnes jsou jeho budovy jednou z mála dochovaných ukázek architektury kartuziánského a kamaldulského řádu na Slovensku. Součástí prohlídky je gotický kostel sv. Antona i mnišské domky. V roce 2024 přibyly nové interaktivní expozice a dokonce i klášterní pivovar.

Návštěvu odlehlého kláštera lze spojit s plavbou po Dunajci na historických vorech. Trasa je dlouhá devět kilometrů a trvá něco přes hodinu. Voraři v typických krojích cestou vypravují o místní historii a o různých pověrách, jež v okolí panovaly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz