Hlavní obsah
Jídlo a pití

Upečte si domácí krtkův dort

Foto: AI Microsoft/AI Microsoft

Hospodyňka

Domácí nebo kupovaný krtkův dort? Od malička ho známe všichni, ale ten domácí určitě zvítězí.

Článek

Máte rádi sladké? Chcete si něco upéct na víkend, ale nevíte co? Co takhle krtkův domácí dort, který vám rozhodně zachutná. Jelikož to není nic těžkého, tak to zvládne skoro každý. Celá rodina si pochutná nebo i návštěva ocení vaše kuchařské dovednosti. Sama jsem jej vyzkoušela a musím uznat, že je opravdu výborný.

Budeme potřebovat několik ingrediencí:

  • Polohrubá mouka 180 g
  • Vejce 6 ks
  • Banány 3 ks
  • Cukr moučka 140 g
  • Kávová lžička kypřícího prášku do pečiva, špetka soli
  • Granko 2 lžíce a 2 lžíce kakaa (Granko záleží na vás, nemusí být)
  • Smetana ke šlehání 2 kelímky
  • Ztužovač šlehačky 2 balení
  • Mléko polotučné 40 ml (dle potřeby a konzistence těsta, dávala jsem více)
  • Hořká čokoláda na pečení 50 g

Postup: Oddělíme si žloutky od bílků. Mixérem vyšleháme žloutky do pěny, ale aby se nepřešlehaly, pokud se začnou dělat bublinky přestaneme. Přisypeme mouku, kypřící prášek a pomalu vše smícháme. Přidáme kakao, Granko, cukr moučku 100 g. Ručně zamícháme. Potom nalijeme mléko, těsto nesmí mít hodně husté, proto přiléváme podle potřeby, ale opatrně. Těsto musí být tak středně tekuté, jako když se dělá perník. K bílkům přidáme špetku soli a zbytek cukru moučky, aby se dobře vyšlehal sníh. Pokud by to nešlo doporučuje se přidat kapka octu a podaří se. Ke tmavému těstu pomalu po částech a opatrně, vmícháváme vyšlehané bílky. Těsto nalijeme do předem vymazané (máslo, sádlo, olej) a vysypané (kokos, hrubá mouka) formy o velikosti cca 20 cm, pokud je forma menší, tak to rozhodně nevadí, krtinec bude větší. Pečeme v elektrické troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Lze také péct na horkovzduch na 170 stupňů kolem 30 minut. Jelikož je každá trouba jiná, hlídáme těsto, až se bude lehce od krajů odlepovat.

V jiné míse si vyšleháme šlehačku, přidáme ztužovače a šleháme do tužší konzistence, nastrouháme na struhadle čokoládu a přisypeme. Až je korpus hotový, necháme ho vychladnout. Potom vyřežeme vnitřek, který rozdrobíme mezi prsty ve střední misce. Dovnitř pokládáme napůl rozkrojené banány, navrstvíme na to šlehačku a a posypeme rozdrobeným zbytkem korpusu. Necháme, alespoň hodinu v lednici odpočinout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz