Hlavní obsah
Sport

Breakdancerka z Austrálie svou bizár produkcí zastínila skutečné hvězdy OH

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ilja Tulit, https://unsplash.com/photos/man-in-white-shirt-and-black-shorts-sitting-on-floor-HntvVhGZDoo

ilustrativní foto

Pořadatelé olympijských her mají tu možnost zařadit do programu své olympiády tzv. ukázkové sporty, které nejsou v programu napevno, ale mohou se různě měnit.

Článek

Paříž si vybrala nově do programu progresívní BMX freestyle, který se patrně chytne nastálo a pak dosti nevkusně zařadila i breakdance. Nechápu, co je to napadlo. To už chybí snad jen, aby tam soutěžily i mažoretky nebo roztleskávačky.

Přitom je dost sportů, které jsou etablované a velmi oblíbené a kupodivu na OH stále nejsou. Teprve za 4 roky, v Los Angeles, se má prvně v historii na OH objevit squash, který je celosvětově hodně rozšířený. Je pravda, že to asi není úplně televizní sport, takže je otázka, zda to bude mít úspěch.

Já třeba vůbec nechápu, jak je možné, že tam dosud není in line bruslení, masově rozšířený sport po celém světě, konají se v něm pravidelně světová mistrovství, ale na OH to dodnes nedotáhl. A dokonce si myslím, že tam nikdy ani v historii nebyl. Dost poutavým sportem, a současně i příležitostí pro Česko, by byl florbal. Určitě by to byl záživnější sport než trochu příbuzný pozemní hokej, který je na OH od nepaměti a přitom nabízí hlavně nudu.

A co třeba takový oblíbený bowling? To hraje skoro každý, prakticky každý tomu rozumí, to by podle mého muselo mít na olympiádě úspěch. Podle mého je to sport, který by tam neměl chybět.

Naopak bych vyřadil například golf. Sice chápu, že to leckdo rád hraje, tomu rozumím, ale neumím si představit, že někdo může najít zábavu v tom, když na to kouká, jak někdo jiný hraje. Zkouším si představit něco alespoň stejně nudného a nejde mi to. A taky bych zrušil moderní gymnastiku, krajně nezábavnou záležitost, u které mám navíc zásadní pochybnosti ohledně její sportovní hodnoty. To, co umí mistryně světa při cvičení s míčem, to zvládne každý druhý cirkusák, akorát na mnohem vyšší úrovni.

Ale abychom se vrátili k tématu breakdance. To, co předvedla B-Girl Raygun z Austrálie jako své vystoupení v oficiální soutěži, může směle soutěžit o největší bizár v historii novodobých olympiád. Když to zachytila moje dcerka, tak poznamenala něco v tom smyslu, že asi pojede na příští olympiádu. Usoudila, že to co zvládla zmíněná Australanka, by zvládla z fleku též. Tak jsem jí musel zklamat, že v Los Angeles už tento rádoby sport nebude a že se bude tedy asi muset přeorientovat na jinou disciplínu.

Každopádně, zmíněná soutěžící prokázala, že jí chybí byť jen špetka soudnosti, jinak by nemohla s tím, co předvedla před kamerami na oficiální soutěži, vylézt vůbec z domu. Bylo to vskutku špatné až k uzoufání. Ale možná, že jen chtěla docílit většího symbolického propojení s pařížskou olympiádou v roce 1900, kdy byly též k vidění různé bizarní disciplíny, například plavání pod vodou s překážkami.

Podle hvězdy australské výpravy Jessicy Fox, prý dotyčná breakdancerka ten posměch, co se na ní valí ze všech koutů světa, špatně snáší. Já se ale musím nutně zeptat, co vlastně čekala? Když někdo předvede v přímém přenosu, který potenciálně sledují přinejmenším milióny lidí z celého světa, něco, co působí trapně a směšně, tak je přece jasné, že si z toho taky ten svět bude utahovat. A jestliže je tou reakcí Australanka zaskočena, tak to svědčí o její nulové sebereflexi, že zkrátka nebyla schopna sama vycítit, že to, co předvádí, je příšerné.

Nakonec, pokud vás to nějakým zázrakem dosud minulo, tak posuďte sami:

A co si myslíte vy?

Anketa

Měl by breakdance zůstat olympijským sportem?
ano
21,1 %
ne
78,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

zdroje:

přenosy eurosportu na MAX

https://www.youtube.com

https://www.sport.cz/clanek/olympiada-za-bizar-na-oh-sklizi-vysmech-z-celeho-sveta-je-to-znicujici-priznala-australanka-5034764#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sport.sznhp.box&dop_req_id=3jaOs9HXrdD-202408142029&dop_id=5034764&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz