Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč je nutné stále podporovat Ukrajinu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Dodávky zbraní na Ukrajinu podporují válku. My chceme mír! A další výkřiky se stále v mediálním prostoru opakují. Proč však je nutné dodávat zbraně Ukrajině a pomáhat jí porazit Rusko?

Článek

Je s podivem, že mnozí občané národa, jenž má s Ruskem přímou negativní historickou zkušenost, stále nechápou tento princip. A nejen s Ruskem, ale náš národ má historickou zkušenost také s odmítnutím vojenské pomoci při napadení sousedním agresorem. Pomoc Ukrajině a dodávka zbraní není pouze z důvodu nějakého soucitu, ale jde také o strategickou investici do budoucnosti a budoucí bezpečnosti nejen nás, ale i celé Evropy.

Mnichovská dohoda ukázala co se stane se zemí, jíž nikdo nepomůže a kterou nechají ostatní mocnosti padnout agresorovi v zájmu nějakého „míru“ pro ně samotné. Tehdy nás Anglie a Francie nechaly napospas nacistickému Německu - a přineslo to snad mír? Určitě ani nám, a dokonce ani těm, kteří nám tehdy odmítli pomoci. Jen tato vypočítavost ze strany tehdejších spojenců dodala agresorovi pocit, že si může přece dovolit více. A taky se tak stalo.

V návaznosti na tuto historickou zkušenost by každý Čech měl zde vidět paralelu se současnou situací na Ukrajině.

Další historickou paralelu je možné pozorovat také v projevu Putina, kterým zdůvodňoval svoji vojenskou intervenci (sorry, vlastně třídenní vojenskou operaci, která se jaksi protáhla trochu déle). Slova Adolfa Hitlera v berlínském Sportpalastu v roce 1938 byla o šikaně Němců ze strany Čechů v Sudetech a tedy nutnosti „osvobození“ těchto Němců. A ano i nějaké to vítání na hranicích bylo. Ale nepřipomíná vám to něco?

Historie se stále opakuje v různých obměnách a proto je nutné se z minulosti poučit a neopakovat stále dokola stejné chyby. Proto je nutné pomáhat Ukrajině a to do té doby, dokud Rusko nebude poraženo stejně jako bylo nakonec poraženo nacistické Německo.

A kdyby ke konci války nedodávaly USA Sovětům zbraně v rámci programu „Lend and Lease“, ale řekly si, že nebudou přece eskalovat konflikt, tak bychom dnes my Češi mluvili německy někde na Sibiři, pokud bychom tu vůbec byli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz