Článek
Přijdete večer z práce a sáhnete po své oblíbené lahvi třtinového destilátu, abyste si po náročném dni odpočinuli. A na chvíli je po starostech! Až najdete chvilku, vezměte lahev znovu do ruky a prostudujte informace na lahvi. Jedná se skutečně o rum nebo na lahvi nacházíte v jakémkoliv znění spojení „spirit drink“?
Zaměřme se více na pravidla, která musí výrobci rumů respektovat, aby mohl být jejich produkt nazván rumem. Je přece dobré vědět, co přesně obsahuje láhev s vaším oblíbeným destilátem!
Co je rum?
Zjednodušená definice zní, že: „Rum je destilát z cukrové třtiny a jejích derivátů.“
Pokud si toto tvrzení více rozepíšeme, tak můžeme tvrdit, že: „Rum je lihovina vyrobená výhradně destilací produktu získaného alkoholovým kvašením melasy nebo sirupu vznikajících při výrobě třtinového cukru nebo samotné šťávy z cukrové třtiny, destilovaná na méně než 96 % objemových, takže destilát má zřetelné specifické vlastnosti rumu.“
„A jak mám z toho poznat, co je má oblíbená lahev zač“, říkáte si. Možná Vám více pomůže ukázka toho, co rum není…
…Co není rum?
Rumem tedy není destilát, který nesplňuje výše popsané včetně těchto dalších bodů, které vešli v platnost v květnu 2021.
- Minimální obsah alkoholu v rumu je 37,5 %.
- Přidání alkoholu, i zředěného, je zakázáno.
- Rum nesmí být aromatizován, nesmí do něj být přidávána žádná aditiva
- Rum může obsahovat přidaný karamel pouze jako prostředek pro úpravu zbarvení.
- Rum může být slazen k dotvoření konečné chuti. Konečný výrobek však nesmí obsahovat více než 20 gramů sladidel na litr.
Pokud Váš oblíbený nápoj porušuje alespoň 1 ze zmíněných pravidel, nejedná se o rum, nýbrž o „spirit drink“. Podrobněji je tato nová norma rozebrána zde –˃ 🥃Jaké lihoviny lze od května 2021 považovat za rum? | Alkohol.cz | ALKOHOL.cz
Je ale nutné říci, že se jedná o pravidla pro dovoz do EU.
Zamyšlení se nad chybějící legislativou
Proč vlastně nemá rum celosvětově jednotnou legislativu? Protože to historicky ani nebylo možné. Rum se vyrábí podél tropického pásu, všude tam, kde roste cukrová třtina. V dobách největšího rumového boomu, v 17. a 18.století, nebylo možné vytvořit jednotný systém, do kterého by spadala produkce na španělských Filipínách a britské Jamajce. Rum je a byl v prvním případě prostředek realizace zisku, a tak se výroba přizpůsobovala technickým možnostem a poptávkou trhu. Dnes i v minulosti. O sjednocení pravidel hry se tak snaží vlády a někteří tradiční výrobci až v posledních letech. Z pohledu úřadů je snaha jasná – vytvořit férové konkurenceschopné prostředí.
Proč ale tradiční výrobci? Chtějí zachovat tradiční, autentický produkt svázaný s historií celého karibského regionu. Není totiž tajemství, že ostrovy jako Jamajka, Barbados nebo Hispaniola vybudovali vše za pomocí obchodu s cukrem a rumem.
Dopřejte si svoji oblíbenou značku
Nehledě na regionální pravidla, normy, legislativu nebo názory odborníků nebo výrobců. Důležité je najít si vlastní styl, který každému vyhovuje a užít si každý doušek lahve, odpočinout, zrelaxovat se, pobavit se s přáteli. Mějte ale vždy na paměti, že pídit se po faktických informacích, jak byl Váš oblíbený rum vyroben, je na místě. Stejně tak je nutné dlouho nespočinout na jednom místě a dále se v rumovém světě rozvíjet. Třeba po roce zjistíte, že vás začali bavit úplně jiné rumy, než jaké jste si užívali dříve.
Rádi každého přivítáme v našem rumovém baru a s rozvojem velice rádi pomůžeme. 😊
Lukáš Dvořák, La Casa de la Havana vieja, Opatovická 28, Praha 1, www.casahavana.cz