Hlavní obsah

Sladké rumy

Foto: Lukáš Dvořák, rum ambassador

Sladké rumy

Chutnají ti sladké rumy? Chceš se o nich dozvědět více? Tento článek je pro tebe!

Článek

Definice XO u rumů
Vítejte v našem průvodci světem sladkých rumů a rumových likérů! Rum, tento oblíbený nápoj, má mnoho podob. Doslazované rumy jsou tím, co v poslední době získává srdce mnoha milovníků alkoholu a přivádí je k zájmu o třtinový destilát. Ať už hledáte něco jemného a sladkého nebo chcete objevit nové exotické chutě, máme pro vás několik doporučení. Ponořte se s námi do světa Bumbu, Blue Mauritius, Dos Maderas a Legendario Elixir a objevte, co dělá tyto sladké karibské „rumy“ tak lákavými.

Rum, historie a kultura
Všichni čtenáři mých článků již zajisté vědí, že cukrová třtina, původem z jihovýchodní Asie, byla objevena pro západní civilizace Alexandrem Velikým Makedonským, v Evropě rozšířena v období křižáckých výprav, do Karibiku pak převezena Kryštofem Kolumbem. Od dob kolonizace se pak její produkty masivně dostávají nejen do Evropy. Mluvíme zde o cukru a druhotně i o rumu. Pro většinu kultur se tak stává jednou z nejdůležitějších komodit. Cukr je postupem času v každé evropské domácnosti a rum se stal destilátem pro masy, a to velmi laciným. Nicméně v místech, kde se rum vyráběl a vyrábí dodnes má velmi výsadní postavení. Vždyť na takové Jamajce se bez rumu neobejde narození dítěte, oslavy, svatby nebo pohřby. V některých místech je nedílnou součástí voodoo seancí.
A velmi často se jedná o ostrý, drsný a nesnadno pitelný alkohol.

Nicméně moderní konzument objevuje rum zejména za pomoci sladkých, líbivých a jemných destilátů, od kterých se někteří posunou k těm sušším a náročnějším. Sladký rum je takový rum, který je doslazován určitým povoleným sladidlem, který se do něj přidává po destilaci a jeho množství je měřeno v gramech na litr finálního produktu, který naleznete v lahvi. Oblíbenost takového rumu je nasnadě. Cukr v rumu vám subjektivně schová chuť alkoholu a celý zážitek je tak méně náročný, jemný a decentní. Pro ty z Vás, kteří se nechtějí zaobírat větší hloubkou kvalit rumu, ideální volba.

Doslazované a dochucované rumy jsou tu s námi již od samotných rumových začátků. V dobách, kdy technologie destilace nebyla na dnešní úrovni, vznikaly ostré a nečisté lihoviny, které bylo zapotřebí pro konzumenta zkrášlit a udělat poživatelnější. Po destilaci se do takových třtinových pálenek přidával cukr, čerstvé či sušené ovoce, koření, okrajově i byliny. Obdobný příběh pokračuje i dnes. Rumy se ale většinou doslazují ne proto, aby schovali vadu nebo kvalitu destilátu. Cukr, tresti, aromata a esence se do takových lihovin přidávají proto, aby měli lépe šanci uspět na daných trzích. Konzumentům jsou tak podsouvány záměrně líbivé destiláty se zajímavých příběhem, občas s historickým podtextem.

Pokud si chcete o rumové historii přečíst více, začtěte se do mého článku zde - 🧭Rumový kompas: Kde se vzalo slovo RUM? | ALKOHOL.cz .

Výroba sladkých rumů
Samotnou podrobnou výrobu rumu můžete nalézt v dalším článku mého Rumového kompasu zde - 🧭Rumový kompas o výrobě rumu | ALKOHOL.cz .
Pojďme se ale na náročný proces podívat poněkud odlehčeně a zaměřme se na moderní doslazované rumy.
Vše to začíná na plantážích s cukrovou třtinou. Efektivní moderní výrobci nebo farmáři pěstují nově vyšlechtěné odrůdy cukrové třtiny. Řeší tak co nejvyšší výtěžnost, kvalitu a odolnost plodiny. Z vylisované čerstvé šťávy většinou cukrovary vyrobí cukr. Odpadem z této výroby je pak melasa. Ta vstupuje jako derivát do výroby rumu. Naředí se vodou na potřebné % cukru a očkuje se kvasinkami. Ty začnou vstřebávat cukry a uvolňují alkohol, oxid uhličitý a teplo. Mluvíme zde o procesu kvašení nebo fermentace. Použita může být taktéž přímo čerstvá třtinová šťáva bez potřeby produkce cukru. Po několika hodinách až dnech získáme nízkoalkoholické víno o 6-8% alkoholu. Následuje kontinuální destilace na efektivních kolonách, které produkují velké množství neutrálního destilátu. Vše se nyní musí „pěkně učesat“ při procesu zrání v sudech. Sudy jsou v drtivé většině dubové, například typu ex-bourbon. Během zrání probíhá nejen látková výměna mezi dřevem a destilátem. Výrobce může v tento moment rum dosladit. Pokud se drží poslední legislativy z roku 2021, může po destilaci dodat pouze potravinářský karamel a sladidlo (třtinový cukr, třtinový sirup, expediční likér z cukrové třtiny), a to do množství 20g /litr finálního produktu. Pokud je to jinak, destilát se nenazývá rum, nýbrž „spirit drink“. Po procesu zrání a doslazení se rum pouze zceluje v nerezových tancích a naředí vodou na potřebné % alkoholu.

Nejznámější slaďoušové?
Níže si dovolím několik takto vyrobených destilátů zmínit. První trojice plně nesplňuje legislativu pro rum, a tak je nazveme „spirit drinky“ nebo rumovými likéry. Můžeme na ně hledět třeba i jako „rumy pro ženy“.

Kromě toho naleznete pod tímto odkazem průvodce sladkými rumy - Kvalitní sladké rumy = skvělý dárek | ALKOHOL.cz .

Bumbu Original 0,7l 40% Tuba | ALKOHOL.cz – velmi oblíbený nápoj však velmi převyšuje hranici 20g cukru a patří tak mezi nadstandardně sladké rumy nebo spíše rumové likéry. Jinak jde ale o destilát z dílny Alexandra Gabriela, tedy barbadoské West Indie Rum Destillery. Ve vůni a chuti je znát tropické ovoce s dominancí banánu. Dá se využít jako lahodný dezert.

Legendario Elixir De Cuba 7y 0,7l 34% | ALKOHOL.cz – nesplňuje rumovou legislativu hned několikrát, ale to mu vůbec nepřekáží v tom být jedním z nejpopulárnějších třtinových destilátů vůbec. Má nižší % alkoholu než povolených 37,5%, také více cukru (proto elixír) a v neposlední řadě jsou po destilaci přidávané rozinky do sudů. Další velmi jemný a sladký likér!

A.H.Riise XO Reserve Ambre d'Or 0,7l 42% | ALKOHOL.cz – Asi nejdospělejší destilát z první trojice. Rum z původních Dánských Návětrných ostrovů oprašuje legendu dánského námořnictva a slavného lékárníka, který mu sloužil. Rum je také velmi doslazován a dozrává v sudech po francouzských dezertních vínech.

Millonario Aniversario Reserva 10y 0,7l 40% | ALKOHOL.cz - Máte rádi sladké rumy? Tento rád doporučím. Směs 6letých rumů ze sudů po bourbonu Heaven Hill a 10letých po Oloroso sherry je příjemný společník pro jakoukoliv příležitost. Majitel a obchodník s rumem, pan Fabio Rossi, se snaží kombinovat tradiční výrobní postupy s těmi velmi moderními. Fermentace tak trvá 2-3 dny v otevřených betonových kádích, rum se destiluje na 26 patrové koloně z 30.let 20.století a pro zrání používá nejrůznější typy sudů, doslazuje pak expedičním likérem. Díky těmto postupům se mu daří vyrábět rum, který je pro aktuální trh velmi, velmi lákavý.

Bumbu XO 18y 0,7l 40% | ALKOHOL.cz – tato lahev je na rozdíl od svého barbadoského sourozence opravdu rumem, a to z Panamy. Jedná se o rumy, které zrály až 18 let v sudech po bourbonu a po sherry Pedro Ximenéz.

Doporučení
Nejen tyto lahve moderních a doslazovaných rumů se hodí jako univerzální dárek pro kohokoliv, kdo rád ochutná lahodný destilát. A je jedno, zda jde o ženu nebo muže. Stejně tak může pobavit na party s přáteli nebo při rodinné oslavě a přípitcích. Většinou budou všichni konzumenti nadmíru spokojení. Do degustace bych k takovému vzorku zařadil i nějaký nedoslazovaný rum, jen pro vzájemné porovnání.

Konzumace sladkého rumu
Se vychutnávání sladkých rumů to nemusí být příliš odlišné od těch suchých a ostřejších. Začněme rovnou výběrem sklenky. Tou nejoblíbenější je sklenka na nožce baňatého tvaru, jejíž hrdlo se zužuje, aby vám neuteklo jediné zajímavé aroma. Zkuste tuto! Degustační sklenička Glencairn | ALKOHOL.cz . A když už máme skleničku, pojďme si do ní nalít rum a klidně sladký. Nejdříve otestujme aroma rumu. A počkejte! Netočte hned sklenkou, ve sklenici nemáte víno, ale rum! Otestujte všechna místa hrdla sklenice a nosem hledejte zajímavé vůně, přejíždějte nosem od vzdálenější části k té bližší. To je že? Co cítíte? Jdeme na chuť. Zajisté máte nalito alespoň 1-2cl. První doušek si dejte menší, ten druhý by měl projít celými ústy, malý moment by zde měl zůstat a následně polknout. A nyní mi povězte, jaké chutě v rumu cítíte. V těch sladších očekávejte chutě jako vanilka, karamel, hrozinky, exotické ovoce, med, sladké sherry, mandle,….. vše sladce.

Párování
Z výše popsaného asi tušíte, že ochutnáváte typický dezert. Hodí se tedy po těžším jídle, ale i jako doprovod ovocných pokrmů. Chcete-li začít s doutníky, napárujte k nimi sladký rum. Ten stáhne silný výraz tabáku. Jsou to ale také rumy do koktejlů. Pokud se rozhodnete připravit si z takového rumu koktejl, máte velkou paletu možností.
Ať už to bude krátký drink ve stylu Old Fashioned nebo Manhattan či delší highball doplněný sodou nebo limonádou, vždy se snažte nechat zvýraznit kvality rumu, ne je zakrýt další sladkou surovinou.

Na zdraví!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám