Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Kam mizí jiskra ve vztahu a proč se z milenců stávají nepřátelé

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: shutterstok

Kam se vytrácí jiskra ve vztahu? Proč ten, bez koho jsme nechtěli být ani vteřinu, nás začne odpuzovat? Jak zařídit aby z manželství nevyprchala vášeň a touha? Odpověď hledejme za slůvkem polarita.

Článek

Také máte pocit, že se dlouholetá manželství stávají stejně tak vzácná, jako srážka s jednorožcem? Jak se to stane, že dva lidé, kteří kdysi nemohli přestat myslet jeden na druhého, se po letech nemohou vystát? Kam se ze vtahu vytrácí láska, touha a vášeň? Proč si přestáváme jako partneři rozumět a jak s tím souvisí náš životní styl?

Partnerské vztahy prošly v posledních desetiletích značnými změnami. Moderní životní styl, změny genderových rolí a narůstající nároky na osobní a profesní život vedly k novým výzvám v oblasti partnerských vztahů. Jedním z fenoménů, který se objevuje stále častěji, je ztráta polarity ve vztazích – tedy ztráta mužské a ženské energie. Tento jev má hluboký dopad na kvalitu vztahů a může být jedním z hlavních faktorů vedoucích k častějším rozvodům.

Co to je ta polarita?

Pokud jste žena, který archetyp muže vás více přitahuje?

  1. Uvědomělý, empatický a citlivý chlapec, který vyslechne každé slovo, splní každé vaše přání a se vším pomůže. Je na něj spolehnutí, ale v životě je s ním docela nuda. Nedokáže se sám rozhodnout, nestojí si za svým názorem a v posteli s ním žádnou divočinu nezažijete.
  2. Chlap, který ví, co chce, drží své slovo a můžete se o něj v každé situaci opřít. Občas vás možná rozčiluje svým chováním, ale cítíte z něj jeho přirozenou sílu, kterou má pod kontrolou, neubližuje a moc dobře ví, kdy potřebujete jeho mužskou sílu pocítit.

Pokud jste muž, jakou ženu byste měl raději po svém boku?

  1. Silnou, úspěšnou a rozhodnout ženu, která ví, co chce, dokáže si poradit v každé situaci a za žádných okolností nedá najevo slovu slabinu. Emoce moc neprojevuje, situace víc analyzuje a je to právě ona, kdo má vše plně pod kontrolou. Ať už v práci, v rodině i posteli.
  2. Úspěšnou ženu, která dokáže projevit svou slabost a nestydí se za své emoce. Ženu, která přirozeně pečuje o své blízké. Ráda v životě tvoří, dokáže být vášnivá a dovolí svému muži převzít kontrolou, protože mu plně důvěřuje.

Který typ partnera vás více přitahuje? Také cítíte, že každý má v sobě trochu jiný náboj? I tak můžeme chápat polaritu ve vztahu. Je dobré si uvědomit, že ani jedna varianta nemusí být nutně špatně. Protiklady se totiž přitahují. Polarita ve vztahu vychází z konceptu mužské a ženské energie, které se vzájemně doplňují. Mužská energie je často spojována s atributy jako síla, rozhodnost, ochrana a akce. Naopak ženská energie je spojována s jemností, péčí, empatií a tvořivostí. Tyto energie nejsou výhradně vázány na pohlaví, ale spíše představují archetypální principy, které se mohou v různých mírách vyskytovat u obou pohlaví.

Jak vysvětlila lektorka intimity a partnerských vztahů Denisa Říha Palečková, v nedávném podcastu, který jsem měl příležitost vést, tak v tradičních vztazích byly tyto energie jasně definovány a každý partner měl svou roli, která přispívala k dynamice vztahu. Mužská a ženská energie vytvářely přirozené napětí a přitažlivost, což podporovalo vášeň a intimitu. V moderní době však dochází k míchání a rozmělnění těchto energií, což může vést ke ztrátě polarity.

Ztráta polarity ve vztahu často začíná tím, že partneři ztrácejí kontakt se svou základní energií. Muži mohou ztrácet svou mužskou energii vlivem tlaku na přizpůsobení se modernímu životnímu stylu, který často vyžaduje větší míru empatie, péče a emocionální otevřenosti. To může vést k pocitu ztráty identity a síly. Na druhé straně ženy, které se snaží vyrovnat mužům v profesním životě, mohou zanedbávat svou ženskou energii, což může způsobit pocit vyčerpání a ztráty propojení s vlastními emocemi a intuicí.

Dopady na partnerské vztahy

Ztráta polarity ve vztahu má několik zásadních dopadů. Především vede ke ztrátě přitažlivosti a vášně mezi partnery. Když muž a žena nejsou schopni udržovat svou základní energii, vztah ztrácí dynamiku a napětí, které jsou klíčové pro udržení intimity. Partneři se mohou cítit jako spolubydlící nebo přátelé spíše než jako milenci.

Dalším dopadem je narůstající počet konfliktů a nedorozumění. Když partneři ztrácejí svou přirozenou energii, často se stávají nejistí a zmatení ohledně svých rolí ve vztahu. To může vést k neshodám a frustracím, které mohou eskalovat do vážných konfliktů. Nedostatek jasných rolí a očekávání může také vést k pocitu zanedbání a nespokojenosti.

Jak funguje mužská a ženská energie ve vztahu mi pomohla pochopit kniha od Davida Deidy - Cesta pravého muže. Po přečtení knihy jsem pochopil, že ztráta polarity a následná ztráta přitažlivosti a intimity jsou významnými faktory přispívajícími k častým rozvodům. Když partneři nedokážou udržet živou dynamiku svého vztahu, často se uchylují k rozvodu jako k jedinému řešení své nespokojenosti. V mnoha případech jsou rozvody výsledkem dlouhodobé akumulace nespokojenosti a neřešených konfliktů, které pramení právě ze ztráty polarity.

Jak z toho ven

Aby se partneři vyhnuli ztrátě polarity a udrželi svůj vztah zdravý a dynamický, je důležité, aby každý z nich pracoval na posílení své základní energie. Muži by měli hledat způsoby, jak posilovat svou mužskou sílu a sebevědomí, zatímco ženy by měly pečovat o svou ženskou energii a emocionalitu. Důležité je také vzájemné pochopení a respektování těchto energií, což může vést k hlubšímu propojení a harmonii ve vztahu.

Komunikace je dalším klíčovým faktorem. Partneři by měli otevřeně hovořit o svých potřebách a očekáváních, aby mohli společně pracovat na udržení polarity a intimity ve vztahu. Jak se poečovat o vzájemný vztah a jiskru ve vztahu bylo také tématem rozhovoru s Denisou Říha Palečkou, na rozhovor se můžete podívat ve videu níže.

Ztráta polarity ve vztahu a ztráta mužské a ženské energie mají hluboký dopad na kvalitu partnerských vztahů a mohou vést k častým rozvodům. Aby partneři udrželi svůj vztah zdravý a dynamický, je důležité, aby pracovali na posílení své základní energie a vzájemně si rozuměli a respektovali své potřeby. Pouze tak mohou vytvořit harmonický a trvalý vztah, který bude odolávat výzvám moderního života. Umíme to ještě? Budu se těšit na vaše zkušenosti v komentářích.

Zdroje:

Kniha Cesta pravého muže od Davida Deidy

Podcast s lektorkou Denisou Říha Palečkovou

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz