Hlavní obsah
Seberozvoj

Psycholog Petr Pacher radí: Chcete harmonické vztahy? Začněte pečovat o osobní hranice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: shutterstock

Umíte říct NE? Někdy je to těžké. Většinou nás nikdo neučil odmítnout druhé, ale snažit se jim vyhovět. Je to však nezbytné, abychom uchránili sami sebe i vztahy s lidmi na kterých nám záleží.

Článek

O tématu osobních hranic se hodně mluví, ale co to tedy přesně je? Na toto téma jsme před časem připravili webinář s psychologem Petrem Pacherem z brněnské univerzity Esential College. Dovolte mi sdílet několik přínosných myšlenek. Osobní hranice je vlastně dovednost vnímat to, co cítíme, a zároveň to, co cítíme, přijímat, pojmenovat a uvědomit si, co v souvislosti s konkrétním pocitem potřebujeme. Tato dovednost nás učí být sami sebou i sami se sebou. Zmíněnou dovednost se ale nenaučíme během školní docházky. Pokud si ji neosvojíme přirozeně během dětství a dospívání v rodině, je potřeba ji pěstovat z vlastní vůle během dospělosti. Čím dříve si uvědomíme, že na vlastních hranicích musíme zapracovat, tím lépe.

Pokud neumíme se svými hranicemi pracovat, často jsme odpojeni od sebe samých, což může mít různé důsledky, například v tom, že jsme snáze ovladatelní vnějšími vlivy a okolnostmi. Toto si vůbec nemusíme uvědomovat. Jen intenzivně vnímáme nepříjemné pocity a vnitřní napětí, ale nevíme, jak s nimi pracovat a kam od nich utéct. Častou volbou jsou pak nezdravé způsoby úniku, jako například únik k omamným látkám, návykovému chování či digitálním technologiím. I když si to nepřipouštíme, i ty představují určité riziko pro naše životy, protože velmi často slouží jen jako šidítko pro zakrytí větších a hlubších problémů.

Jak si nastavit hranice v sobě a zdravě je ubránit před ostatními?

Téma osobních hranic je velmi komplexní, netýká se jen psychologie, ale zasahuje také do existenciálních témat až spirituality, což pro některé lidi může mít negativní nádech. Je to téma, které se dotýká úplně každého, kdo jedná s lidmi nebo kdo chce a potřebuje umět navazovat vztahy s ostatními.

Pokud máme vlastní hranice uchopeny správným způsobem, nejenže je bezpečně známe a umíme si je uchránit, ale také jsme schopni respektovat hranice druhých lidí. Pokud jsme si vědomi vlastních hranic, pak si i ostatní lidi a věci kolem nás uvědomujeme s větší pokorou. Navíc tím pádem umíme přijmout sami sebe a ve svém životě se cítíme bezpečně a pohodlně. Což vede k tomu, že i vůči ostatním působíme klidněji a pokorněji a dokážeme také lépe projevovat vděčnost. Když máme uvnitř sebe prostor, kde se cítíme bezpečně, bez ohledu na to, co se děje kolem nás, můžeme ze sebe sama čerpat energii, kterou využíváme v našem vnějším světě. Je patrné, že znalost osobních hranic přináší spoustu dalších benefitů pro nás samotné i pro naše okolí.

Kdo je odpovědný za naše osobní hranice?

Někdy máme pocit, že za všechno špatné, co se v našich životech děje, mohou ti druzí. Nezodpovědný kolega, arogantní šéf, lehkomyslný potomek. Anebo politici, ti mohou úplně za vše! Ano, samozřejmě jsou věci, které ovlivnit nemůžeme. Ale i u těchto věcí můžeme ovlivnit způsob, jak na ně budeme nahlížet. A kdo má odpovědnost za naše vlastní hranice? Naši rodiče, kteří nás nenaučili, jak si je nastavit a chránit? Nebo snad škola, kde nás učili jen samé znalosti, ale nic o tom, jak o sebe pečovat? Ne, kdepak. Za naše vlastní osobní hranice jsme odpovědní jen my sami. Jsme dospělí a svéprávní, není tedy možné se odvolávat na to, že za to, že něco neumíme a nezvládáme, je odpovědný kdokoli další. Jakmile si uvědomíme, že v konkrétním tématu cítíme slabinu, je to signál k tomu, na tom začít pracovat. Ne k tomu si sednout a plakat, jak to, že nás to někdo druhý nenaučil.

Co se stane, když vlastní hranice nebudeme dodržovat?

Z různých důvodů se může stát, že se ocitneme v situaci, která nám není příjemná, ale my na ni nezareagujeme, neřekneme, že se nám to nelíbí. My ten náš pocit v sobě potlačíme a děláme, jako by se nic nestalo. Pokud to děláme často, ať už z pohodlnosti nebo kvůli nízkému sebevědomí a tomu, že se neumíme či nechceme za sebe postavit, zvykneme si na potlačování vlastních pocitů jako na normu. Přijde nám normální mávnout rukou nad tím, co pociťujeme, čímž se ale odpojujeme od sebe samých. Pokud nežijeme vědomý život, jsme často vystaveni útokům z vnějšího světa, a to proto, že naše osobnost není dostatečně silná a je vysloveným lákadlem pro lidi, kteří mají tendenci k využívání slabosti druhých. S chutí přelezou „náš plot“ a „pošlapou náš trávník“, jen tak, protože se jim zrovna chce, nebo nám třeba vědomě chtějí ublížit. Někteří z nás dokonce mají pocit viny, když vetřelce z „vlastního trávníku“ vyženou, přemýšlí, jestli nebyli moc přísní. Ale ne, je v pořádku si chránit vlastní prostor a vlastní hranice. Představte si, že v některých státech USA může vlastník pozemku zastřelit člověka, který mu vleze na ohraničený pozemek. Až tak daleko tam zašla nedotknutelnost vlastních hranic. Na druhou stranu se my bojíme říct: „Nezlob se, ale tohle se mi nelíbí.“ Nesmíme se toho bát, protože pak nebudeme nikdy spokojení.

Jaký je rozdíl mezi osobní hranicí a komfortní zónou?

Psycholog Petr Pacher na zmíněný rozdíl klade důraz. Někteří lidé zaměňují pojmy osobní hranice a komfortní zóna. Je tedy nutné vysvětlit rozdíl mezi těmito dvěma pojmy. Říká se, že až překročením komfortní zóny začíná skutečný život. Toto je téma k jiné diskusi, ale určitě se tady nemluví o překračování osobních hranic. Komfortní zóna se týká úplně jiného aspektu naší osobnosti, jedná se spíše o limity lidských schopností, než o vlastní dovednost vnímat své pocity a dokázat konstruktivně komunikovat o svých potřebách. Osobní hranice vymezují zónu bezpečí, se kterou zóna komfortu naprosto nesouvisí.

Umíme být sami se sebou?

Jsou momenty, kdy jsme okolnostmi donuceni být sami se sebou. Ale umíme to vůbec? Až pojedete autobusem nebo vlakem, rozhlédněte se kolem sebe. Devět z deseti lidí bude koukat do mobilu. Technologie nám „pomáhají“ v zahánění nudy, stačí jen pár minut někde čekat, a už vytahujeme mobily a kontrolujeme sociální sítě, případně hrajeme nějakou hru. Neumíme se jen tak dívat kolem sebe a být sami v tichu se svými myšlenkami. Jsme puzeni k tomu neustále vykazovat nějakou aktivitu, nedokážeme ani chvilku prostě jen být sami se sebou. A to je daň za moderní dobu a technologie.

Nicméně pokud se dostaneme do situace, kdy nás nebaví ani ten mobil, nemáme si s kým popovídat a jsme opravdu donuceni nic nedělat, je nám to vyloženě nepříjemné a necítíme se vůbec komfortně. A je to důsledek toho, že se nevěnujeme péči o vlastní vnitřní svět. Pokud zvládneme být sami se sebou v klidu a vyrovnaní, nejen že budeme v pohodě zvládat běžné úkoly všedních dní, ale tím pádem můžeme být i prospěšní pro ostatní. Dokážeme se smysluplně zapojit do chodu firmy, pro kterou pracujeme, a vykonávat svou roli jak prospěšně, tak i úspěšně. Pak budeme hodnotnými členy společnosti a budeme mít ze sebe a své práce dobrý pocit. Z dobrého pocitu vychází dobré myšlenky, a z nich pak vychází dobré činy. Pozitivní zpětnovazebnou smyčkou si díky tomuto vytvoříme pozitivní život. A nejen to je důvod, proč stojí za to vědomě pěstovat naši zdravou a silnou osobnost.

Zdroje a doporučená literatura:

- Webinář univerzity Esential College s psychologem Petrem Pacherem na téma: Jak si v sobě nastavit hranice a ubránit je před ostatními

- Pracovní magazín FC workshop na téma - Jak si nastavit osobní hranice v praxi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz