Hlavní obsah
Zdraví

Výzva pro všechny milující rodiče. Proč vaše děti trpí a jak jim můžete pomoct

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: shutterstock

Většina dětí stráví více času s digitální obrazovkou než s vlastními rodiči. To je smutný odraz dnešní doby, která přináší do dětského světa těžké situace. A kdo jiný by s tím měl začít něco dělat než rodiče?

Článek

V posledních letech se stále častěji objevují zprávy o rostoucím počtu dětí trpících duševními poruchami. Sebevraždy, sebepoškozování, deprese a krize identity se stávají realitou mnoha mladých lidí. Tento trend znepokojuje odborníky i rodiče, kteří se ocitají v situaci, kdy čelí výzvám, na které nebyli připraveni. V této souvislosti je třeba se ptát: Selháváme jako společnost? A co můžeme udělat pro to, abychom pomohli našim dětem, které potřebují pomoc právě teď?

Růst duševních problémů u dětí: Odraz společnosti?

Současná společnost je charakterizována rychlým tempem, neustálým tlakem na výkon a všudypřítomnou digitální technologií. Děti vyrůstají v prostředí, které je výrazně odlišné od toho, ve kterém vyrůstaly předchozí generace. Sociální sítě, instantní komunikace a neustálý přísun informací vytvářejí nové výzvy, na které děti nemají dostatečné nástroje k tomu, aby je zvládly. Stres, úzkost a pocity izolace jsou často důsledkem tohoto moderního životního stylu.

Role rodičů: Mezi láskou a bezmocí

Rodiče jsou tradičně považováni za opory a vzory pro své děti. Jenže dnes se ocitají v situaci, kdy čelí problémům, na které nejsou připraveni. Když jejich dítě trpí úzkostí, depresí nebo se sebepoškozuje, mnoho rodičů neví, jak správně reagovat. Není divu – rodiče nejsou terapeuti. Nejsou odborníci na duševní zdraví a často nemají přístup k potřebným zdrojům nebo informacím. A když už se rozhodnou vyhledat odbornou pomoc, mohou čelit dlouhým čekacím lhůtám, což může být v krizové situaci fatální.

Prevence a vzdělávání: Nástroje pro rodiče

Jednou z cest, jak tento problém řešit, je prevence a vzdělávání rodičů. Zde přichází na scénu kniha, která i mě zaujala a vidím v ní cenný nástroj pro všechny milující rodiče. Je to terapeutická publikace, založená na metodách kognitivně behaviorální terapie (KBT), poskytuje rodičům nástroj, jak pracovat s dětmi a pomoci jim rozvíjet silnější osobnost odolnou vůči stresu moderní doby. KBT je osvědčenou metodou, která učí jedince rozpoznávat a měnit negativní myšlenkové vzorce a chování. Pro rodiče, kteří nejsou odborníky na duševní zdraví, je tato kniha cenným pomocníkem, který jim umožní lépe porozumět tomu, co jejich dítě prožívá, a poskytnout mu potřebnou podporu.

Když odborná pomoc nestačí

Znám mnoho rodičů, kteří jsou z chování svých dětí zoufalí. Je snadné svést vše na dobu ve které žijeme, stejně tak můžeme ukazovat prstem na politiky, kteří s tím nic nedělají a nadávat na odborníky, kteří jsou přetížení. Čemu nám to ale pomůže? Opravdu budeme čekat až se naše děti sesypou jako domečky z karet a nebo jako milující rodiče přebereme odpovědnost za zdraví našich dětí do vlastních rukou?

Tohle je celospolečenský problém, který se týká nás všech. Není to problém, který vyřešíme spolknutím kouzelné pilulky, jako když nás bolí hlava. Dobu do které jsme se všichni prožili nezměníme lusknutím prstu. O to víc je žádané, abychom se jako rodiče dětem aktivně věnovali a možná, že je to teď potřeba víc, než kdy dřív. Uvědomuji si, že žádná kniha problém sama o sobě nevyřeší. Žádná kniha nemůže nahradit odbornou pomoc. Může však být důležitým krokem vpřed, protože je důležité a realistické přiznat, že odborná pomoc není vždy okamžitě dostupná. Proto je klíčové, aby se rodiče vybavili nástroji, které mohou používat doma, a tak působili preventivně proti rozvoji vážnějších duševních problémů. Kniha tak může sloužit jako most mezi každodenní rodičovskou péčí a odbornou terapií, která je mnohdy nedostupná. Nástroj pro vzdělávání rodičů a společném trávení času s dětmi.

Závěr: Potřeba okamžité akce

Selháváme jako společnost, pokud neuznáme, že duševní zdraví dětí je v krizi, a pokud neuděláme vše pro to, abychom tuto situaci změnili. Ukazování prstem na společenské změny a moderní dobu problém nevyřeší. Děti potřebují pomoc teď, a to je výzva, na kterou musíme odpovědět. Zatímco čekáme na systémové změny a lepší dostupnost odborné péče, musíme rodičům poskytovat nástroje, které jim umožní účinněji pracovat s jejich dětmi. Prevence je klíčová, a vzdělávání rodičů je jednou z nejefektivnějších cest, jak můžeme tuto krizi překonat.

Zdroje a doporučená literatura:

Terapeutická kniha pro děti 8-13 let od Heather Davidsonové

Dítě na vlastní pohon od Neda Johnosona

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz