Článek
Smutná zpráva zasáhla českou gastronomickou i společenskou scénu. Ve věku pouhých 50 let podlehl těžké nemoci známý šéfkuchař Roman Hadrbolec, muž, který během své kariéry vařil nejen pro hollywoodské celebrity, ale také inspiroval kolegy i veřejnost svým přístupem k moderní gastronomii.
Roman Hadrbolec začínal svou profesní dráhu v Ostravě, ale jeho talent a pracovitost ho postupně dovedly až do světa mezinárodní kuchyně. Sbíral zkušenosti v Evropě, na zaoceánských lodích a později i v prestižních podnicích ve Spojených státech. Právě tam se dostal do blízkosti mnoha známých osobností – připravoval jídlo například pro Arnolda Schwarzeneggera, Cher, Toma Cruise nebo Jacka Nicholsona.
Po návratu do České republiky se soustředil na rozvoj hotelové gastronomie a přinášel do českého prostředí inspiraci ze zahraničí. Jeho styl byl založený na důrazu na kvalitu surovin a sledování světových trendů. V posledních letech upozorňoval na vzrůstající oblibu asijské kuchyně a měnící se přístup lidí k jídlu. Podle jeho slov byla budoucnost v jednoduchosti, čerstvosti a zdravějším stravování.
Zpráva o jeho skonu zasáhla i mnohé známé osobnosti. Moderátorka Lucie Borhyová sdílela na svém Instagramu společnou fotografii s Romanem a vyjádřila smutek nad jeho odchodem. Podobně reagovala i modelka Simona Krainová, která na sociálních sítích zveřejnila sérii snímků a napsala: „Románku, nezapomenu.“
Na zesnulého kolegu zavzpomínal také šéfkuchař Jan Punčochář, známý z pořadu MasterChef Česko. Přestože se osobně příliš neznali, přiznal, že ho zpráva hluboce zasáhla. „Je mi to velmi líto. Byl to člověk z oboru, navíc v tak mladém věku. To je vždycky bolestivé,“ uvedl.
Roman Hadrbolec byl vnímán jako profesionál s vizí. Neomezoval se pouze na kuchyni, ale věnoval se i tvorbě celkových gastronomických konceptů a projektů pro hotely. Ve svých veřejných vystoupeních často apeloval na větší úctu k řemeslu, na vzdělávání nových generací kuchařů a na důležitost poctivosti v práci s jídlem.
Zůstává po něm nejen silný profesní odkaz, ale i množství vzpomínek, které sdílí jak jeho kolegové, tak přátelé z různých oblastí života. Jeho smrt zanechala prázdné místo v české gastronomii i v srdcích mnoha lidí, kteří s ním měli možnost spolupracovat nebo se s ním alespoň setkat.
Roman Hadrbolec tu nezanechal jen vzpomínku na skvělé pokrmy, ale také na čestný přístup k řemeslu a schopnost spojovat lidi kolem dobrého jídla. Jeho cesta od ostravské kuchyně až k hollywoodským kulisám zůstane inspirací pro mnohé mladé kuchaře.