Hlavní obsah
Názory a úvahy

Alkohol za volantem nebo řídítky: Řidič přijde o papíry, cyklista jezdí vesele dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Elektracentrum, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Opilí řidiči jsou velkým problémem současnosti. Občas se ovšem zapomíná na další skupinu, které ale za jízdu v opilosti hrozí oproti řidičům motorových vozidel mnohem menší trest.

Článek

Léto – období cyklistů pod vlivem alkoholu

S přicházejícím oteplením jsou na silnicích, ale nejen na nich, často k vidění skupinky cyklistů. Stejně často jsou k vidění i na zahrádkách restaurací a hospod, kde popíjejí mnohdy i několik hodin alkoholické nápoje, nejčastěji pivo. Po dlouhé cestě v horku se chladivý nápoj jeví jako velké lákadlo, cyklista je však stejně jako je řidič motorového vozidla účastník silničního provozu a alkohol by pro něj měl být úplně stejně zapovězený. Cyklisté si ovšem s tímto nařízením často příliš hlavu nedělají, i když jim za jízdu pod vlivem alkoholu hrozí pokuta až padesát tisíc korun. Body jim samozřejmě nehrozí, rovněž ani odebrání řidičského průkazu se cyklisté pod vlivem obávat nemusí. Možná i díky relativně vysoké toleranci ze strany policistů a strážníků se mnoho cyklistů chová takto nezodpovědně.

Tresty, které příliš neodrazují

Jak už bylo zmíněno výše, pokud cyklista během dechové zkoušky „nadýchá alkohol“, může dostat pokutu až 25 tisíc korun, a to v případě, že hodnota alkoholu v dechu je do jednoho promile. V případě nad jedno promile je pokuta až do 50 tisíc. V případě, že cyklista způsobí pod vlivem alkoholu nehodu, může být dle závažnosti svého zavinění i trestně stíhán. Samozřejmě bude povinen nahradit případnou způsobenou škodu, což může být vzhledem ke stále chybějícímu povinnému pojištění pro cyklisty zbytečně zdlouhavý proces. Mnoho cyklistů podceňuje vliv alkoholu na lidský organismus a myslí si, že několik piv nijak neovlivní jejich schopnosti za řídítky. Pravdou ovšem je, že i dvě piva v horkém dni na přímém slunci mohou ovlivnit cyklistovy reakční a motorické schopnosti.

Nevraživost na silnicích

Ačkoliv je pravděpodobně většina cyklistů zodpovědná a ohleduplná, mnoho příslušníků této skupiny to svým kolegům bohužel kazí. Vztahy mezi cyklisty a řidiči motorových vozidel jsou dlouhodobě poměrně napjaté a podobné chování situaci příliš neprospívá. Mnoho cyklistů je přesvědčeno, že na silnici ohrožují pouze sami sebe, ale situací, kdy řidič auta musel kvůli cyklistovi strhnout řízení a skončil v lepším případě „pouze“ s poškozeným vozidlem, je mnoho. Statistiky rovněž ukazují, že za většinu nehod, ve kterých cyklisté figurují, mohou právě oni. Neuspořádaný houf cyklistů motající se po silnici a osvěžený několika pivy tak může být pro mnoho motoristů noční můrou na cestách.

Zdroj: CDV

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz