Hlavní obsah
Lidé a společnost

Československý sériový vrah Jiří Straka otřásl kvůli své bezcitnosti i zkušenými kriminalisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Threecharlie, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

V roce 1985 žilo Československo přípravou na Spartakiádu. Právě v té době celou zemí otřásla série sexuálních útoků na ženy, které spáchal nezletilý učeň Jiří Straka.

Článek

Nevýrazný mladík

Straka se narodil roku 1969 v Praze do průměrné rodiny. Podle pozdějších psychologických vyšetření byl nadprůměrně inteligentní, ale jelikož mu chyběla snaha, cílevědomost a ambice, své nadání nijak nevyužil. Již v dětství mu dětským psychologem byla nalezena diagnóza psychomotorického neklidu s neurotickými projevy a téměř až absencí citu. Přesto podle svých známých svým chováním nijak zvlášť nevybočoval, v prospěchu byl spíše průměrný a i proto i přes své vysoké IQ nastoupil do učení do učiliště ve Stochově u Kladna. Tam se začal projevovat problematicky, prospěchově klesl spíše pod průměr a poprvé se dostal do křížku se zákonem, tehdy „pouze“ kvůli drobným krádežím. Během školního roku bydlel přes týden na internátu, na víkendy se vracel domů do Prahy. A v Praze, roku 1985, poprvé udeřil.

Děs obcházející Prahou

Ve svých šestnácti letech spáchal svůj první násilný čin. Na ulici oslovil o čtyři roky starší dívku a nějakou chvíli spolu normálně konverzovali. Straka ji po nějaké chvíli požádal o pohlavní styk, což dívka odmítla. Straka na to odpověděl, že ji může snadno donutit násilím a skutečně se o to o chvíli později pokusil. Dívka se zprvu pokusila bránit, ale brzy poznala, že proti silnějšímu Strakovi nemá šanci, a proto jej přesvědčila, že bude lepší si najít nějaké klidné místo. Straka lest nepoznal, a když ji na chvilku pustil, dívka se vysmekla a začala volat o pomoc. Straka se lekl a utekl. Policie se ovšem o tomto činu nedozvěděla, protože dívka tento čin neohlásila. Čin nepovažovala za nijak vážný a nechtěla jeho oznámením neznámému mladíkovi zničit život policejním vyšetřováním nebo případným vězením. Straka během dalšího měsíce napadl nejméně dvě další mladé ženy, které se pro změnu pokusil okrást. Jednu dívku se Strakovi krást podařilo, druhá však ovládala bojové umění, a Strakovi se dokázala ubránit. O několik týdnů později Straka opět zaútočil a poprvé zabíjel. Mladou matku dvou dětí odtáhl do lesíka, kde ji znásilnil a udusil šatstvem a okolní hlínou.

Od provazu jej zachránil věk

Ještě několikrát stihl Straka zaútočit, než jej dopadl tým kriminalistů, v čele s legendárním Jiřím Markovičem. Straka se Markovičovi téměř okamžitě přiznal, a to dokonce i k činům, o kterých kriminalisté ani nevěděli a nijak je s ním nespojovali. Ke Strakově vypátrání přispěla výraznou měrou i první dívka, kterou se pokusil znásilnit a která čin nehlásila. Když však policie zveřejnila, že pátrá po násilníkovi a vrahovi, šla dodatečně čin ohlásit a tím dala kriminalistům cennou informaci.

Vyšetřovatelé byli zděšeni tím, jak jim nezletilý mladík zcela bez emocí a výčitek popisoval své činy. Jako důvod svého konání uvedl silný sexuální chtíč. Soudem byl shledán vinným ze tří vražd, dvou pokusů o vraždu, pěti znásilnění, tří loupeží a pěti krádeží, a kdyby Straka nebyl souzen soudem pro mladistvé, téměř jistě by dostal trest smrti. Byl tak odsouzen k tomu nejvyššímu trestu, který mohl jako mladistvý v tehdejším Československu dostat – deset let ve vězení a následná ústavní léčba.

V roce 1994 byl díky amnestii Václava Havla propuštěn o rok dříve z vězení a dle nařízení soudu nastoupil ochrannou a sexuologickou léčbu v Praze v Bohnicích. V současné době je Straka již na svobodě, je ženatý a pod změněným jménem vychovává s manželkou dítě z jejího prvního manželství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz