Hlavní obsah
Aktuální dění

Iniciativa 30 pro Prahu aneb jak obtěžovat motoristy i úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: This image is a work by Wikipedia and Wikimedia Commons user Aktron. via Wikimedia Commons

Ilustrační foto

Boj za klima je jedno z nejžhavějších témat současnosti. Ačkoliv zamyšlení se nad ochranou přírody a klimatu je jistě na místě, mnoho novodobých aktivistů se rozhodlo bojovat za tuto myšlenky vlastními, mnohdy svéráznými způsoby.

Článek

Vznešené téma zneužité k nesmyslu

Ochrana životního prostředí je určitě důležitá věc a toto téma patří mezi jedno z nejvíce probíraných témat současnosti. Někteří jedinci si to ale vykládají jako způsob, jak na sebe upozornit a obtěžovat ostatní. Řeč není o nikom jiném než o aktivistech z uskupení „Poslední generace“. Tito jedinci na sebe v poslední době upozornili iniciativou s názvem „30 pro Prahu“. Už podle názvu je jasné, o co jim tak nějak jde. Požadují omezení maximální rychlosti v Praze na závratných 30 km/h pro všechny motoristy. Složky Integrovaného záchranného systému by snad dostaly milostivě výjimku, nebo možná ne, kdo ví. V každém případě tato nepočetná skupinka uspořádala několik protestů a jako ideální projev své nespokojenosti se rozhodla, že bude blokovat jízdní pruhy v Praze. Ve špičce a na těch nejvíce frekventovaných místech.

„Omezení intenzity automobilové dopravy je nutné i pro dodržení klimatického závazku. Politici to vědí, ale přes všechny sliby pro to nic nedělají. Naopak, plánují další předražené stavby dálnic a tunelů, které do Prahy přivedou ještě víc aut,“ uvedl jeden z organizátorů protestů.

Na světlo se v poslední době dostalo pokrytectví skupiny Poslední generace, kdy někteří tito placení aktivisté létali po náročných protestech za klima odpočívat na Bali. Opět zdůrazňuji – letecky. Zda i tito organizátoři a autoři vzletných prohlášení si své projevy připravují v nějakém z tropických rájů, se nejspíš nedozvíme.

Povolání: Aktivista

Jestli jste o těchto jedincích ještě neslyšeli a domníváte se, že pár desítkám lidí takové omezování dopravy nemohl nikdo schválit, tak se pletete. Ústava zaručuje právo na shromažďování a vyjádření občanského názoru, což je nepochybně dobrá věc, ale zneužívat této možnosti k paralýze dopravy v hlavním městě už tak dobré není. Akci tak stačilo nahlásit na magistrát, domluvit se na podrobnostech a mohlo se jít vesele protestovat. Několikrát. Na celou akci, která zkomplikovala život mnoha lidem, navíc musely dohlížet desítky policistů. To je nejspíš pro tyto „aktivisty“ dobře, protože snad jen přítomnost uniforem krotila emoce řidičů, kteří se nechtěně dostali do této pasti. Reakce lidí na tyto akce a jejich pořadatele jsou z drtivé většiny slušně řečeno odmítavé. To ale organizátorům z Poslední generace nijak nevadí a tvrdí, že jsou připraveni dopravu blokovat tak dlouho, dokud nebudou splněny jejich požadavky. Mezitím však došla trpělivost i úředníkům a i samotnému primátorovi Prahy, Bohuslavovi Svobodovi. Ten se pokoušel aktivistické předáky pozvat k jednacímu stolu a za přítomnosti odborníků s nimi věc probrat, ale ti jej v podstatě ignorovali. Svoboda se tak nechal slyšet, že město podnikne právní kroky k tomu, aby malá skupinka aktivistů nemohla svévolně obtěžovat stovky, ne–li tisíce lidí na silnicích. Pražské řidiče tak přece jen možná čeká o něco klidnější jízda bez zbytečných prostojů.

Šprýmaři vrací úder

My, Češi, jsme i ve světě známí svým humorem a schopností dělat si legraci téměř ze všeho. A tak brzy po prvních protestech aktivistů z Poslední generace vznikla protiváha – recesistická skupina s názvem „120 pro Prahu“ a jak organizátoři této skupiny říkají - jdou nesmyslem proti nesmyslu. Nutno dodat, že tato iniciativa má mnohem více příznivců než protistrana a negativních reakcí na tuto skupinu je úplné minimum. To je určitě velice zajímavé a organizátoři z Poslední generace by mohli požádat trojici studentů ze 120 pro Prahu o radu, jak nebýt u veřejnosti za otrapu.

Zdroje: irozhlas. Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz