Hlavní obsah
Cestování

Opevněné město Kau-lung: Žádné zákony, nelegální kliniky, gangy a 33 tisíc obyvatel na 3 hektarech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Author: Jidanni, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Kaulungské opevněné město

Tmavé ulice, organizovaný zločin a opiová doupata na každém rohu. Kaulungské město ve městě připomínalo postapokalyptickou společnost, kam se cizinec raději neodvážil.

Článek

Kau-lung (anglicky Kowloon) je městská oblast Hongkongu. Před více než tisíci lety byla na tomto místě malá obchodní stanice. Pár set let nato tu byla kvůli ochraně obchodní cesty umístěna vojenská posádka, která byla v 19. století přebudována v impozantní pevnost kvůli omezení vlivu Britů. Hongkong byl totiž v té době pronajat Británii a pevnost se tak stala čínskou enklávou. Po druhé světové válce se zde začali usazovat lidé a město se postupně rozrůstalo. V roce 1949, kdy došlo k vypuknutí čínské občanské války, se sem přesunulo mnoho uprchlíků z pevninské Číny, což přispělo k rychlému nárůstu obyvatelstva. Kaulungské „město“ se rychle stalo místem s nevyhovujícími podmínkami pro bydlení. Proto se hradby velice brzy přeměnily na byty a pevnost, tedy spíše jeden velký blok domů, se stala jedinou obří strukturou, která ale nabízela k životu vše, co bylo potřeba. Zdejší obyvatelé se dokázali přizpůsobit a vytvořit si vlastní systém pravidel, která zabezpečovala fungování města a v chaosu, který zde na první pohled působil, byl určitý řád.

Křehká rovnováha

Kromě toho, že byl Kau-lung domovem pro tisíce povětšinou chudých lidí, své místo si zde brzy našly také gangy a kriminální organizace. Tyto organizace, zejména Triády (čínský organizovaný zločin), měly kontrolu nad městem a často docházelo k násilí a kriminalitě. Ačkoli kriminalita tohoto místa byla opravdu vysoká, většina jeho obyvatel zde žila pokojně a jejich trestná činnost byla spíše hospodářského charakteru. Nelegální herny, ordinace, továrny nebo obchody tu byly na každém kroku, stejně jako opiová doupata. Mnoho lékařů nemělo licenci a mnoho obchodníků nemělo finanční nebo právní možnosti na život a podnikání jinde v Hongkongu, tudíž byl pro ně Kau-lung jedinou možností. Podmínky byly sice otřesné, ale nízké provozní náklady a nulový dohled úřadů vše vynahrazovaly. Vláda Hongkongu se sice snažila situaci několikrát řešit a ovlivnit fungování města, nicméně z důvodu, že se Kaulungské „město“ stalo pro cizince v podstatě no-go oblastí a orgány se zde bály zasahovat, bylo obtížné přijmout opatření a řešit problémy, které zde vládly. A tak město zůstávalo stejné, ale populace rostla a v jednom období zde žilo na pouhých 3 ha přes 33 000 lidí.

Foto: Ian Lambot, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Město ve městě na leteckém snímku

Konec velké pevnosti

Nicméně kriminalita, absence dohledu státních orgánů, hygienické podmínky a nakonec i shoda britské a čínské strany na řešení problému vedly k rozhodnutí, že Kau-lung bude vylidněn, vyklizen a zbořen. Toto rozhodnutí bylo oznámeno roku 1987 s tím, že na místě bude vytvořen park a lidem, kteří ve městě žijí, bude vyplaceno odškodnění. Na tato odškodnění bylo vyčleněno v přepočtu 350 milionů dolarů a většina obyvatel odškodnění přijala a skutečně odešla. Ostatní byli vystěhováni policií. Demolice opevněného města byla zahájena v březnu 1993 a dokončena napřesrok. Ušetřeno bylo pouze několik historických budov, které byly včleněny do nově vznikajícího parku. Park byl rozdělen do osmi tematických zón a stal se vyhledávanou turistickou atrakcí i místem k odpočinku místních obyvatel. Toto „město ve městě“ inspirovalo tvůrce několika filmů, počítačových her a stalo se námětem pro množství povídek a knih.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz