Hlavní obsah
Lidé a společnost

Opravdoví lovci duchů nebo jen bystří vypočítavci? Warrenovi a jejich vyšetřování paranormálna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Naxalovka123, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dům v Amityville, který můžeme vidět ve filmu 3:15 zemřeš

Prezentovali se jako lovci duchů, ale zároveň jako vědci. Část v nich vidí nezištné bojovníky se zlem, jiní pouze vychytralé šarlatány. Ať už je pravda kdekoliv, jejich příběhy jsou dodnes populární.

Článek

Démonologové, údajně spolupracující s církví

Ed a Lorraine Warrenovi byli manželé, kteří se proslavili jako okultní investigátoři, kteří se specializovali na vyšetřování paranormálních jevů. Podle svého vlastního tvrzení měli za sebou více než 10 000 případů, během kterých se setkali s různými duchy, poltergeisty, upíry a démony. Nicméně mnoho kritiků poukazuje na to, že Warrenovi byli považováni za okultisty, nikoli za vědce, ačkoliv se tak snažili prezentovat. Ed Warren se narodil 7. září 1926 a Lorraine Warrenová 31. ledna 1927. Ed vystupoval jako démonolog a Lorraine byla médium, které se v dětství prý setkalo s duchem. Společně se rozhodli prozkoumat mnoho nevysvětlitelných případů a začali spolupracovat s katolickou církví. Jejich první významný případ byl případ Annabelle, který se později stal námětem pro film. Jako zkušení investigátoři měli Warrenovi své metody, jak vyšetřovat paranormální jevy. Využívali médium, kouřové koule, elektronické záznamníky a další technické vymoženosti. Nicméně mnoho skeptiků tvrdí, že jejich případy nebyly dostatečně prozkoumány a mohly být vysvětleny jinak než jako paranormální jevy.

Vyšetřovatelé paranormálních jevů

Mezi jejich nejkontroverznější případy patří Amityville Horror, podle kterého byl natočen film u nás známý jako 3:15 zemřeš. V roce 1974 zabil Ronald DeFeo ml. v domě na Long Islandu celou svou rodinu. V roce 1975 se rodina Lutzů přestěhovala do stejného domu, ale brzy se začali potýkat s nevysvětlitelnými jevy, jako jsou například zvláštní zápachy, zvuky a pohyby nábytku. Lorraine Warrenová poté tvrdila, že se jedná o případ posednutí duchem a Warrenovi se stali součástí vyšetřovacího týmu. Nicméně mnoho skeptiků tvrdí, že případ Amityville byl vymyšlen Warrenovými jako způsob, jak získat publicitu a finanční prospěch. Nicméně případ měl úspěch a v roce 1979 byla vydána kniha „The Amityville Horror“, která se stala bestsellerem a inspirovala několik filmových adaptací.

Dalším kontroverzním případem, který Warrenovi vyšetřovali, byl Enfieldský případ. V roce 1977 se rodina Hodgsonů potýkala s nevysvětlitelnými jevy, jako jsou například pohyby nábytku a zvuky. Warrenovi se opět stali součástí vyšetřovacího týmu a tvrdili, že se jedná o případ posednutí duchem. Tento případ byl také velmi kontroverzní, protože někteří lidé tvrdili, že Hodgsonovi si jen vymýšleli a Warrenovi využili situace k získání publicity. Nicméně, jiní lidé tvrdí, že případ Enfield byl skutečný a Warrenovi byli schopni pomoci rodině.

Popularizátoři nadpřirozených příběhů

Navzdory kontroverzím a kritikám však Warrenovi stále zůstávají populární a mnozí lidé věří v jejich schopnosti vyšetřovat paranormální jevy. Nicméně skeptici poukazují na to, že většina jejich „důkazů“ jsou pouze tvrzení bez jakýchkoli vědeckých důkazů. Mnoho z jejich vyšetřování bylo zdokumentováno v různých knihách a filmech, jako například 3:15 zemřeš, V zajetí démonů nebo Annabelle. Paranormálním jevům se manželé věnovali celý život. Pořádali přednášky a konzultace a jejich služby byly zpravidla bezplatné. Ed Warren zemřel v roce 2006 a Lorraine Warrenová zemřela 18. dubna 2019. Jejich dílo však přežívá a jejich příběhy inspirovaly mnoho lidí po celém světě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz