Hlavní obsah
Aktuální dění

Převrat v Rusku? Spíše asi ne, Putin může naopak ještě posílit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RG72, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Titulní strany světových médií se plní událostmi v Rusku, kde se šéf tzv. Vagnerovců vzbouřil, obsadil několik měst a pohrozil, že půjde udělat pořádek až do Moskvy. Může tato situace ohrozit Putina a jeho režim, nebo jej naopak posílí?

Článek

Pokus o převrat nebo vyhrocení vztahů?

Od dnešního rána jsou ruské bezpečnostní složky v pohotovosti kvůli prohlášením šéfa Vagnerovců, Jevgenije Prigožina, který se dle svých slov „snaží přimět ruské ministerstvo obrany k diskuzi“. K dosažení tohoto cíle zvolil netradiční způsob - poslal své žoldáky do ulic. Prigožin, který dlouhodobě kritizuje ministra obrany Šojgua a náčelníka štábu Gerasimova, se k tomuto kroku odhodlal dle svých slov zejména kvůli „lži a korupci“ ve vojenských strukturách, kdy tito vrcholní představitelé mají klamat i samotného Putina. Pomyslnou poslední kapkou mělo být to, že ruská armáda měla údajně zaútočit na základnu Vagnerovců, a o život mělo přijít až 2000 žoldáků.

Napjatá situace

V noci na sobotu tedy obsadili Vagnerovci část Rostova na Donu a ráno pak ulice Voroněže, což je z vojenského hlediska důležité město. Údajně vše proběhlo téměř bez násilí, střety mají být sporadické a vojáci pravidelné armády podle Prigožinova prohlášení Vagnerovce vítají. Na internetu je nicméně k vidění několik videí, kde civilisté v ulicích proti Vagnerovcům protestují, jinde jim zase naopak nosí jídlo a vodu. Mezitím ruská tajná služba FSB vydala na Prigožina zatykač a vyzvala jej k ukončení protiprávního jednání. Mimořádnou tiskovou konferenci svolal i prezident Putin, který akt označil za zradu a vyzval bezpečnostní složky k ráznému zásahu. Na to šéf Vagnerovců reagoval prohlášením ve kterém uvedl, že zrádcem není a Putin se mýlí. Zatím pořád údajně nedochází ke střetům a ruské bezpečnostní složky reagují poměrně pomalu, což svědčí o tom, že byly situací zaskočeny. Většina politických představitelů Ruska vyjádřila podporu Vladimiru Putinovi a Čečenský vůdce Kadyrov prohlásil, že jeho bojovníci jsou na cestě, aby pomohli vzpouru potlačit.

Slabý Putin? Uvidíme

Ačkoliv se může zdát, že tato situace velice oslabuje pozici Vladimira Putina, nutně to tak být nemusí. Pokud Putin dokáže rychle a rázně zareagovat, mohl by tím naopak posílit svou pozici a to nejen před jinými mocnými v Rusku, ale i před obyčejným lidem. Rázný a rozhodný vůdce je něco, co většině Rusům imponuje a čím déle tato situace bude trvat, tím bude Putinova pozice působit slaběji. Převrat se asi očekávat nedá, ale mohla by to být ona pověstná první kapka v moři, při které žraloci ucítí slabou a zraněnou oběť - Vladimira Putina.

Zdroje: BBC, autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz