Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajina jako rentabilní člen EU a spolehlivý spojenec v NATO? Zatím dost těžko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: President.gov.ua, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Už dávno před ruským vpádem na Ukrajinu se tato země pokoušela co nejvíce přiblížit členství v EU a NATO. Po loňském únoru je však toto téma pořád častější. A rozhodně i hodně předčasné.

Článek

Téměř desetiletá snaha

Ukrajina se snažila přiblížit Severoatlantické alianci a zejména pak Evropské unii již dlouho před současným konfliktem. Po Euromajdanu, který na Ukrajině proběhl mezi lety 2013 – 2014, a následném odtržení částí východní Ukrajiny, tzv. Donbasu, se země nacházela v nestabilní vojenské a politické situaci a už to byla jedna z největších překážek pro její přijetí do těchto struktur, zejména však do NATO. Pro přijetí do NATO je totiž jedna z hlavních podmínek to, aby na území uchazečského státu neprobíhal žádný konflikt. Podmínek, které Ukrajina nesplňovala, bylo samozřejmě mnohem víc, ať už se jednalo o korupci nejen v armádě, tak i problémy s profesionalizací armády.

Blíže než kdy dříve?

Po invazi se začaly tyto dvě témata, tedy členství Ukrajiny v EU a členství v NATO, více řešit a mnoho státníků se nechalo slyšet, že by se přístupové rozhovory opravdu měly začít uskutečňovat. Mnoho státníků zůstává z pochopitelných důvodů skeptickými, ale všichni se shodují, že reálné přijetí Ukrajiny jako člena NATO je možné až po ukončení stávajícího konfliktu. Co se týče EU, tak tam je cesta možná ještě složitější. Ačkoliv se představitelé EU předhánějí s prohlášeními, podle kterých má Ukrajina dveře do Unie otevřené, realita bude jistě mnohem složitější, už jen kvůli obrovské korupci a nepříliš stabilní ekonomice, která Ukrajinu sužuje.

Přínosný spojenec a partner?

Příznivci myšlenky, aby byla Ukrajina přijata mezi členy NATO, často argumentují tím, že ukrajinští vojáci budou po ukončení konfliktu s Ruskem nejzkušenější armáda světa a budeme se mít od nich co učit. Jistě je fakt, že Ukrajinci budou mít mnoho bojových zkušeností a znalostí, které budou moci předat, tak je výše zmíněné tvrzení přinejmenším dosti nadsazené, když přihlédneme k tomu, že členy NATO jsou Američané, Francouzi nebo Turci. Nicméně, po překlenutí problémů s korupcí a problematickou minulostí některých jednotek by se Ukrajina mohla stát platným spojencem Aliance. Ukrajina rovněž disponuje velkými zásobami nerostného bohatství a úrodné půdy, takže by mohla být lukrativním partnerem v rámci EU. To by ovšem vyžadovalo kompletní transformaci státní správy a ekonomiky. Po válce bude Ukrajina, vzhledem k pomoci, kterou dostává, ohromně zadlužená země a vyrovnání dluhu bude jistě jedna z hlavních otázek v rámci přijímacích rozhovorů. Ukrajina má rozhodně potenciál, zejména pak díky svým surovinám a strategickému postavení, ale cesta do obou aliancí jí je ještě velice vzdálená.

Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz