Hlavní obsah
Názory a úvahy

V čem jsou ukrajinští uprchlíci trnem v oku čím dál většímu počtu Čechů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: SergioOren, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Počáteční podpora, která nemá v našich novodobých dějinách obdoby dnes slábne a zlepšení není v dohlednu. Zřejmé důvody a jejich řešení však nemusí být nijak složité.

Článek

Někdy problémoví, ale pracovití

Když minulý rok v únoru zaútočila Putinova vojska na Ukrajinu, zvedla se s uprchlickou vlnou i vlna solidarity, a to i v České republice. Lidé pořádali sbírky a vítali uprchlické rodiny dokonce i ve svých domovech. Už před válkou u nás měla ukrajinská menšina poměrně silné zastoupení a názory na Ukrajince byly dosti rozpolcené. Jedni je považovali za dříče, kteří se nebojí žádné práce, jiní za problémové a násilné jedince s lahví v ruce. Pravdu měly nejspíš částečně obě strany, ale to se s příchodem loňského února jakoby smazalo a většina obyvatel považovala za nutné poskytnout prchajícím Ukrajincům azyl a pomoc, a to dokonce i ta zdrženlivější část. Nyní se ale, rok a půl po začátku konfliktu, nálada ve společnosti mění.

Dezinfo scéna i osobní zkušenosti

Ačkoliv mnoho lidí nejprve souhlasilo s pomocí, po roce a půl konfliktu se ve společnosti začíná projevovat jistá „únava z Ukrajiny“. Ekonomické problémy, které konflikt provázejí, úsporná opatření, která vláda zavádí a v podstatě soustavné informace o konfliktu má za následek to, že se mnoho lidí od podpory Ukrajiny začíná odvracet. Když připočteme práci české dezinformační scény, některé kriminální excesy samotných Ukrajinců a v poslední době stagnující ekonomickou situaci, je pokles společenské nálady ve prospěch Ukrajiny docela logický. Ačkoliv většina Ukrajinců jsou běžní lidé, kteří už ve velké míře pracují nebo často i podnikají, hlučná menšina (často doslova) jejich komunity jim jejich pověst kazí. Množí se také názory, že se na většině Ukrajiny nebojuje a západní část země je bezpečná. Výsledky průzkumů veřejného mínění hovoří často velice jasně – podpora Ukrajiny mezi lidmi slábne a dezinfo scéna má každým dnem více stoupenců.

Komunikace, integrace, transparentnost

Vláda reagovala od začátku relativně rychle a až na několik situací zvládla přijetí tak masivního množství uprchlíků velice dobře. Horší to už bylo na poli komunikace, kdy si mnoho jedinců, zejména těch méně informovaných, mohlo připadat jako někdo, na koho se zapomnělo. Přijímání uprchlíků, vyplácení dávek a posílání hromady materiálů na Ukrajinu v kombinaci s úspornými balíčky a vládními prohlášeními o nutnosti šetřit, bylo přinejmenším dosti nešťastné. Toho se samozřejmě s radostí chytily dezinformační iniciativy a uskupení, které následně svým podporovatelům poskytovali ještě trochu jimi upravený úhel pohledu.

Aktuální situace okolo této problematiky není příliš dobrá a nemá tendence se zlepšovat. Jedním z nejlepších nástrojů, jak ji zlepšit, je komunikace, která nic nestojí a má velkou moc. Naproti tomu kriminalizovat, cenzurovat a bagatelizovat prohlášení kohokoli, byť dezinformační scény nikam nevede, naopak to může utvrdit přesvědčení jejích následovníků.

Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz