Hlavní obsah
Knihy a literatura

Pes Gump. Fenomén, nebo feno-mem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš Vlasák

Knížky Filipa Rožka o psu Gumpovi vytrvale válcují žebříčky prodejnosti. Aspoň podle týdenních dat zveřejňovaných SČKN „Gump - Jsme dvojka“ z předních příček bestsellerů od začátku roku neslezl.

Článek

Kniha tak aspiruje na jeden z nejprodávanějších titulů letoška v kategorii beletrie, ačkoli právě zařazení mezi čtivo pro dospělé je u něj trochu sporné. Moc lidí by se nedivilo, kdyby jej našli v regálech pro děti a mládež. Tím spíš, že druhý díl psí série je ještě víc neproblematický, pohádkový. Nezobrazuje ani tolik psích množíren či týrání psů jako jednička. Necení zuby, hladí po srsti.

Knižnímu fenoménu jménem Gump se věnuje 10. epizoda podcastu Proč je to bestseller:

Gump - Pes, který naučil lidi žít je příběh, kterým to všechno začalo a který byl v roce 2021 i zfilmován F. A. Brabcem. Pokračování Gump - Jsme dvojka vyšlo loni na podzim, aby ještě stihlo předvánoční trh, a zájem čtenářů přiživila i druhá filmová adaptace, uvedená do kin koncem března 2024. V případě jak knih, tak filmů jde o mezigenerační záležitost, kterou si klidně vychutnají vnučka, mamka i babička.

Nemalou roli na ochotě zakoupit si „produkt z továrny Gump“ - ať už výtisk knihy či vstupenku do kina - hraje benefiční aspekt celého projektu, kdy je část výdělku věnovaná organizaci na podporu psů v nouzi Se psem mě baví svět, na niž je autor Filip Rožek navázán. Jak nám sezónu co sezónu opakují nejrůznější články, Česko je rájem pejskařů, ale zároveň problematickou velkovýrobnou bezpapírových štěňat z množíren. Psi jsou každopádně tématem, které v naší společnosti rezonuje, pozitivně i negativně.

V případě knih o Gumpovi jsme se dočkali - máme vlastní Psí poslání po česku. Těmto (též zfilmovaným) knihám W. Bruce Camerona se totiž gumpí literatura podobá nejvíc.

Pes-vypravěč

Jedná se o typický příběh se psím vypravěčem v hlavní roli. Gumpův projev si můžete představit s hlasem Ivana Trojana, neboť ten namluvil jak audioknihy, tak voice-overy ve filmech. Takové psí komentáře jsou z podstaty neautentické - nesledujeme v nich to, co si myslí pes (kdyby pes vůbec myslel ve slovech), ale to, jak se člověk domnívá, že by pes mohl myslet. Tím člověkem je v tomto případě autor, Filip Rožek, který používá postavu Gumpa, psa-vypravěče, jako prostředek k tomu, aby nám řekl, co on si myslí o lidech, o společnosti, o tom, jak se chováme ke psům, případně sami k sobě.

(Mimochodem, ta paralela skrze jméno s postavou Forresta Gumpa není nijak propracovaná. Gump je prostě pejsek, který taky rád běhá a oplývá nějakou netypickou, možná nečekanou moudrostí.)

Ona psí moudrost, často skloňovaná i v knihách, přibližuje gumpí sérii ještě jinému žánru literatury, a sice seberozvojovým knihám, které si jako klíč k odemykání lidských duší a jejich potenciálu berou příklady z říše zvířat. Knihám jako Chovejte se jako kočka nebo Moudrost starých psů.

Problémem může být slovní zásoba. Na jednu stranu Gump nezná všechny lidské pojmy, jako třeba vlak nebo mobil, a vypomáhá si opisy typu „svítící destička“. Na druhou se ale vyjadřuje k abstraktním konceptům, jako jsou láska, věrnost, úděl, osud, život a smrt vůbec. Vyžaduje to od nás jako od čtenářů, abychom na tuto hru přistoupili a příliš ji neřešili, jedině tak si Gumpa dokážeme užít.

Přitažlivost psí perspektivy

Domestikace psů proběhla před 20-40 tisíci lety, není tedy divu, že si jako lidé děláme nárok na to „rozumět řeči psů“ nebo že se domníváme, že psi jsou schopni rozumět nám. Představa toho, že s námi psi komunikují normální lidskou řečí je pro nás přirozená, roztomilá, zábavná, poučná. Vyberte si. Rozhodně nám to nepřijde divné. Už dlouho, hluboko do historie, bereme psy jako naše věrné souputníky, někteří lidé je mají pomalu za anděly strážné.

Číst si a sledovat příběhy vyprávěné z psí perspektivy je pro nás přitažlivé, vyvolává to příjemné feel-good pocity. S těmito dojmy se dobře doplňuje žánr rodinné komedie, kdy komičnost situací - a Gump v tomto není výjimkou - vychází z klasického nepochopení. Pes nebo člověk dělá něco, co ten druhý nechápe. Například ve filmu Vocasy na tripu (Strays, 2023) se psi podivují nad tím, proč lidé sbírají psí hovínka, a usuzují, že s nich asi vyrábíme čokoládu, a to jen důvod, proč ji oni jíst nesmí. Tato obhroublá komedie s humorem a slovníkem na úrovni South Parku je povedenou parodií na Psí poslání a na dojemné filmy s psím vypravěčem obecně, tedy i na Gumpa.

Letem gumpím světem

Příběh jako takový není v gumpí sérii žádnou zašmodrchanou historií. Nechtěný pejsek se narodí, je zachráněn z popelnice, pak je sledem nešťastných náhod odtržen od svého prvního pána, dostane se k horším i hodným lidem, je skoro na prahu smrti, je zase zachráněn, otevírá se cesta ke shledání…

Ve druhém dílu sledujeme, jak tento pes odvypráví kouzelným psím pohledem svůj příběh novému páníčkovi, ten ho sepíše, vydá a pak s Gumpem objíždějí republiku, dělají radost spoustě lidem, propagují knihu i její benefiční poslání. Malou komplikací, kterou je potřeba vyřešit, je záchrana Gumpovy sestry z rukou podřadného antagonisty.

Přemazání konce

Zajímavé je, že druhá kniha nenavazuje na první knihu, ale na první film. Na konci první knihy zůstane Gump s člověkem, kterému říká Oříšek (ve filmu ho hraje Richard Krajčo). Ale film, jehož scénář se od předlohy trochu odchýlil, končí tak, že Gump se shledá se svým prvním pánem Bedřichem (Bolek Polívka). Filmový konec jako by ten původní knižní přemazal, což je logická volba. Gump u Bédi je mnohem lepší vyústění prvního příběhu, protože ten v knize působí poněkud useknutě.

Jako by si to Filip Rožek sám uvědomoval, a protože potřeboval navázat druhým dílem tam, kde chtěl, vyšla mezitím ještě jedna kniha, a sice Gump - filmový příběh. Z oficiální anotace je jasné, o čem je: „Kniha obsahuje scénář k filmu, mnoho fotografií z natáčení a v neposlední řadě i zajímavé historky, které se při výrobě filmu udály.“

Důležitá poznámka: Druhá kniha vznikala, když bylo jasné, že bude i druhý film. Tedy, druhá kniha vznikla, ABY mohl vzniknout druhý film; už s vědomím toho, že se bude zároveň i adaptovat, nejenom číst.

Proč jsou knihy se psem Gumpem bestsellery?

Knihy se psem Gumpem jsou pochopitelnými, legitimními bestsellery, a to z několika důvodů:

  • Nabízí dojemný i humorný příběh ze psího pohledu, který oslovuje čtenáře všech generací.
  • Benefiční aspekt projektu a filmové adaptace s populárními herci dále zvyšují jejich popularitu.
  • Česká společnost byla díky psím tématům, které v ní rezonují, na podobný projekt v posledních letech naladěna.
  • Gump neaportuje jen příběhy, ale přinášíé i naplnění našich self-help tužeb a potřeb - zprostředkovává „psí moudrost“ poutavým způsobem.

Možná nejde o počtení, u něhož budete blahem vrtět ocáskem, ale své psí poslání plní. Hodnocení: 40 %

V podcastu Proč je to bestseller rozebírám aktuální knižní hity a píšu povídky ve stylu daných autorů. Zvu vás k poslechu! YouTube.com/@PJTBpodcast

ROŽEK, Filip. Gump: Jsme dvojka. Příběh psí pravdy, naděje a lásky. Praha: Dobrovský s.r.o., 2023.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz