Hlavní obsah
Bydlení

Co může stát udělat pro dostupné bydlení?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Vlček

Dostupnost bydlení je dlouhodobým problémem, který trápí naši zemi. Jaké jsou možnosti státní podpory a jaké konkrétní kroky by z mého pohledu mohly přinést zlepšení?

Článek

V otázce podpory bydlení, především pak v bytových domech, není s ohledem na možnosti státního rozpočtu reálné pokrýt potřeby Česka dotacemi. Nehledě na to, že podmínky dotačních programů pro podporu bydlení jsou městy a obcemi dlouhodobě kritizovány pro omezující kritéria, jako je například nutnost neustálého sledování příjmu nájemníků obecních dotovaných bytů a podobně.

Kde tedy vidím možnost státní podpory? Především ve zvýhodněných úvěrech pro města a obce s výraznou redukcí omezujících podmínek. Touto podporou můžeme nejen pomoci rozvoji bydlení, ale také podpořit oživení ekonomiky a rozhýbat tak část zdrojů, které aktuálně leží ladem na účtech měst a obcí (aktuálně se jedná asi o 500 miliard korun).

Města a obce by podle mé zkušenosti také přivítala podporu projekční činnosti. Tedy podporu na přípravu projektové dokumentace od úrovně územního rozhodnutí a stavebního povolení po kvalitní prováděcí projektovou dokumentaci.

Právě kvalita projektové dokumentace je mnohdy hlavním problémem, proč se projekty neposouvají kupředu či proč dochází k problémům při výběrových řízeních na dodavatele staveb. Z osobní zkušenosti mohu říci, že každá koruna investovaná do kvalitní projektové přípravy se 10krát vrátí při soutěži na dodavatele stavby a v kvalitě výsledného projektu.

Jako Starostové se ve svých gescích také snažíme pracovat na praktických otázkách, jako je například modernizace stavebních norem pro větší využití dřeva ve stavebnictví. Na tom pracuje Ministerstvo průmyslu a obchodu v čele s Jozefem Síkelou a do konce volebního období této vlády dojde v této oblasti k výraznému posunu.

Větší využití dřeva ve stavebnictví přispěje k vyšší přidané hodnotě jedné z mála přírodních surovin produkovaných na našem území, vyšší rychlosti výstavby (s ohledem na rychlejší technologické postupy při využití dřeva) a také k plnění našich závazků v otázce snižování emisí CO2.

V dřevostavbách také vidím velký potenciál nejen pro bydlení, ale i v oblasti veřejných staveb, jako jsou například školy či mateřské školky.

Ing. Lukáš Vlček je poslancem Parlamentu České republiky a 1. místopředsedou Starostů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz