Hlavní obsah
Lidé a společnost

Muž, jenž stvořil Evu a Vaška: Každý detail jejich image dokonale promyslel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: LP54321 – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63902246

Eva a Vašek jsou hudební legendy, za vším však stojí i pečlivý marketing

Václav Ševčík (70) oznámil konec kariéry. Eva a Vašek už společně nevystoupí. Pojďme se však podívat za oponu toho, jakým způsobem dokázal muzikant vytvořit duo tak silné, že si podmanilo davy.

Článek

Manžele Evu a Václava Ševčíkovy zná hudební svět především jako známé hudební duo Eva a Vašek, které proslavila píseň Bílá orchidej. Od široké veřejnosti sice sklízeli posměch za to, že se živí brakovou muzikou, ve skutečnosti ovšem na svých hitovkách zaměřených na starší generaci vydělali miliony a povedlo se jim v zahraničí uspět více než mnohým legendárním českým umělcům.

Celou hlavou za stvořením dua byl přitom sám Václav Ševčík, který si mladou Evu, tehdy ještě Dvořáčkovou, vyhlédl, když jí bylo teprve čerstvě osmnáct. Bylo mu jasné, že největší úspěch mají pěvecká dua, jen tak se dal dobře prodat romantický duet. Co však v té době netušil, bylo to, že pro mladičkou Evičku nakonec opustí i manželku a stane se jejím manželem.

Evě vybíral usedlé oblečení

Původně objížděli svatby a nejrůznější zábavy. Ševčík měl ale vynikající taktiku, jak získat opravdu solidní základnu věrných posluchačů. Jak sám vylíčil v pořadu Na kafíčko, bylo pro něj stěžejní, aby se s nimi mohla starší generace ztotožnit. Přestože bylo tak mladé Evě kolem dvaceti, účesem i oblékáním se podobala maminkám na mateřské.

Ševčík dobře věděl, že jde i o image a starší generaci nebude zajímat, když jim dechovku zazpívá někdo, kdo je oblečený podle posledních trendů. Kromě toho vymyslel další taktiku, u které se možná inspiroval u pověstného Karla Gotta, který z koncertu neodešel, dokud nepodepsal poslední autogram.

Ševčík chodil mezi publikem, dotýkal se jich a odmítal opustit koncertní halu, dokud neodešel poslední z fanoušků. Dalším z jeho vynikajících nápadů na to, jak později uspět v zahraničí, bylo prosté. Když zpívali v Německu, pěli německy, když v Maďarsku, učili se hity v maďarštině. A úspěch byl zaručen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz