Hlavní obsah

The Sims 5 nebude. Namísto toho budeme platit čtyřku za desetitisíce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By Xbox, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=68600626

The Sims 5 nebude. Oficiálně to oznámila společnost EA. Jako fanoušek to pociťuji jako lehkou zradu. Už jen teď totiž stojí The Sims 4 nového hráče 32 tisíc korun. A cena poroste.

Článek

Na hře The Sims jsem vyrůstala, jedničku přinesla sestra domů a já byla asi příliš malá na to, aby mi simíci neustále neumírali. V té době ale stejně nechávali všichni hráči simíky uhořet anebo se topit v bazénu. Dvojka pak přinesla vůbec ty nejlepší příběhy, velký svět záhad, únos Belly Gothové, mimozemšťany a další tajemství, která jenom utužila komunitu fanoušků, která hrou žije dodnes.

Pamatuji si, jak jsem třeba jenom pozorovala kamarádku, se kterou jsme se u mě anebo u ní doma stříhaly, jak hraje. Bylo to jednoznačné téma hovoru, a to nejen tehdy, ale i dnes, když potkám někoho, kdo The Sims miloval a dodnes jsou pro něj takovým, jak se říká comfort place.

Čtyřka byla komunitou snad nejkritizovanější hrou, vzala všechno dobré, co bylo na dvojce a trojce a kompletně to pohřbila. Udělala hru víc kids friendly, což by mi nutně nevadilo, ovšem začalo se projevovat, že si musí uživatel zaplatit i za zásadní věci jako za to, aby simíkům nevyrostl z miminka rovnou školák, ale napřed batole. Za to, aby ve hře pršelo, aby v ní byli mazlíčci a abychom mohli žít ve městě anebo naopak na vesnici. Za to, aby naši virtuální avataři mohli bydlet v bytě anebo jít do školy.

Ta omezení se začala nabalovat. Výsledek? Dnes byste za plnou hru The Sims 4 se všemi jejími balíčky zaplatili dohromady neuvěřitelných 32 tisíc korun. Ždímačka na peníze a plivanec do tváří fanouškům. A protože jsem ztratila přihlašovací údaje ke svému účtu, rozhodla jsem se, že si počkám na release The Sims 5. Ten ovšem nepřijde, před pár dny to oznámila sama EA.

Namísto toho se dočkáme filmu The Sims. Nadále tedy zůstane už jen pouze hra The Sims 4, která se bude rozšiřovat. Já předpokládám, že o další drahé balíčky. Jenže hra začíná být pro nové uživatele prakticky nedostupná. Ty, kteří si koupili základní balíček a postupně dokupovali v době releasů další, cena asi tolik nepálila. Kdyby se teď však nový uživatel rozhodl, že chce začít hrát od nuly, musel by si nakoupit a nainstalovat přes 80 doplňků k základní hře.

I to je podle mě důvod, proč plno lidí na hru zanevřelo a proč nemá šanci přilákat nové hráče. Nemluvě o tom, jak odfláknutě občas balíčky a herní možnosti působí (až natolik, že si hráči hru sami modifikují podle svých představ).

Naději teď vkládám do dvou věcí - zaprvé do toho, že třeba jednou EA nabídne měsíční předplatné, podobně jako třeba Netflix, kde by mohli hráči za určitou cenu získat přístup ke všem herním balíčkům. Zadruhé pak vkládám naději v to, že se najde hra, která se stane přímým konkurentem The Sims. Kdyby tu totiž taková byla, věřím, že The Sims by byla už někde úplně jinde. Lepší a taková, jakou si ji věrní fanoušci zaslouží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz