Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zmatený svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taky se těšíte na jaro, že odložíme naducané kabáty a bundy, ženy se obléknou do přiléhavých triček s hlubokými výstřihy, které jen podtrhnou křivky těla oděná v upnutých legínách či minišortkách?

Článek

Škoda, že neexistuje statistika, kolik dopravních nehod zavinili řidiči rozptylující se za jízdy po městě ohlížením se a pozorováním tohoto jarního rejdění. Naštěstí se to odehrává při nižších rychlostech, takže jsou z toho jen pomačkané plechy.

Nic na tom nemění ani to, že internet a časopisy do nás doslova buší ze všech stran, jak která VIP zpěvačka, herečka, moderátorka atd. vystavuje svoji postavičku s pevným zadečkem. Být „sexy“ je zkrátka hit. To nemluvě o reklamě, která to do nás hustí i podprahově.

Když už začne lidstvo zamýšlet nad tím, že adorace štíhlosti a pevných zadečků „jako dva kmínky“ vyvolává u těch, kteří nedosahují oněch ideálních rozměrů, pocit viny nebo hanby? Jsou i tací, kteří s obezitou intenzivně bojují, ale prohrávají. Vědci začínají hovořit o tom, že obezita má více příčin než jen přejídání či nedostatek pohybu. Hovoří se o mikrobiomu, tedy o bakteriích, které máme v těle a které odpovídají za to, zda jsme štíhlí či obézní.

Mám také zkušenost z pobytu v lázních. Nad bohatou nabídkou jídel podávaných bufetovou formou se nemohu udržet a snažím se ochutnat každé jídlo z nabídky. Před spaním si zrekapitulovala, co jsem ten den snědla a došla ke zdrcujícímu závěru. Bylo toho jednou tak víc než běžně konzumuji a při své omezující stravě jsem každý rok „o kilo starší“. K mému údivu jsem po týdenním lázeňském hodování měla o kilo méně.

Řešíme genderimus, což je jistě dobře. Ale přehlížíme, jak se stavíme k lidskému tělu a jeho preferencím. Mnohdy právě ono rozhoduje, zda uspějeme v konkurzu o přijetí do zaměstnání. Přílišná pozornost ženskému tělu má pak vliv na sexuální obtěžování ze stran mužů. A máme tu Me too a problém harašení. Dokonce si musíme vymýšlet zákony s definicí co je a co ještě není sexuální harašení a zaměstnávat tím soudy. Jakoby měly toho na starosti málo.

Pobavilo mne, jak se sexismus objevuje i v pořadech o vaření. Připravit jídlo tak, aby bylo sexy, je hitem. Chtěla bych pochopit, co tím kuchaři myslí, když o tom hovoří… je to podobenství? Když vidíte dobré jídlo upravené tak, že je pastvou pro oči, chcete si zamlsat?

Takže řidiči pozor! Jaro je tady!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám